• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 8.3°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.7°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 2.9°C
  5 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 15.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.7°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 15.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.1°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 9.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 8.4°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  3 BF
  83%

Την κατάργηση φορέων του Δημοσίου προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ασκώντας παράλληλα κριτική για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο δίνει μεγάλο βάρος στην αύξηση των φόρων αντί της περιστολής των κρατικών δαπανών

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καμπανάκι για μεταρρυθμιστική κόπωση

 • A-
 • A+

Προϋπολογισμός λιτότητας που θα σύρει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και όχι στην ανάπτυξη που επιδιώκουν η κυβέρνηση με τους δανειστές για το νέος έτος (2,7%) είναι αυτός του 2017.

Αυτά επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το προσχέδιο που κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο δίνει μεγάλο βάρος στην αύξηση των φόρων αντί της περιστολής των κρατικών δαπανών. Προτείνει, δε, την κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

«Δεν πρέπει να υποτιμώνται οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία» λένε οι οικονομολόγοι της Βουλής, οι οποίοι χτυπούν καμπανάκι για τη μεταρρυθμιστική κόπωση και χαρακτηρίζουν «αρκετά αισιόδοξες» τις προβλέψεις του προσχεδίου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, των επενδύσεων κατά 9,1%, και των εξαγωγών κατά 5,3%.

Για τους υψηλούς στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, λένε ότι μόνο το Μεξικό φαίνεται να έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ για -τουλάχιστον- μια δεκαετία (1983-1992), ενώ μεγαλύτερο του 3% κατέστη εφικτό στο Βέλγιο (1994-2004) και στη Φινλανδία 1975-1990).

Επίσης, «από τις διεθνείς συγκρίσεις προκύπτει ότι οι μεγάλης έκτασης δημοσιονομικές προσαρμογές ανατρέπονται εύκολα και γρήγορα. Τότε, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετατρέπονται σε πρωτογενή ελλείμματα, ειδικά αν το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης:

● Ο προϋπολογισμός του 2017, όπως προετοιμάζεται, έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων.

● Η ανακατανομή φορολογικών βαρών μπορεί να γίνει με συστηματικότερες πολιτικές παρεμβάσεις για αποτελεσματική περιστολή της φοροδιαφυγής, εκλογίκευση των φορολογικών αλλαγών και γενικότερα ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

● Η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης θα επιτευχθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:

■ Συνεπής εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

■ Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

■ Πρόοδος στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών.

● Το προσχέδιο προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων.

● Η λύση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων και οι «δομικές αλλαγές» καθυστερούν.

● Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανακατανομή των φόρων και των δαπανών. Μια διαδικασία σταδιακών αλλαγών στη σύνθεση των δαπανών έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί και να συνδεθεί με άλλες μεταρρυθμίσεις (π.χ. κατάργηση περιττών φορέων του Δημοσίου).

● Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του Ασφαλιστικού, η διατηρησιμότητα του οποίου, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, δεν έχει διασφαλιστεί παρά τις τελευταίες αλλαγές.

Ας σημειωθεί ότι η δαπάνη για συντάξεις ως % του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ!

● Στους τομείς της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας υπάρχουν περιθώρια ώστε να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ χρηματοδοτήσεων και αποτελεσμάτων. Π.χ. στην Πρόνοια παλαιότερες έρευνες της Ε.Ε. έδειξαν ότι οι κοινωνικές παροχές δεν μειώνουν τη φτώχεια όσο σε όλες τις άλλες χώρες!

Αλλες μελέτες έδειξαν ότι το δίχτυ ασφαλείας ήταν ακατάλληλο για την κρίση και τη μείωση της φτώχειας. Αν και στο μεταξύ έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα, δεν είναι βέβαιο πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται ένα δύσκολο 2016
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ φέτος (350 εκατ. ευρώ) και πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 λίγο πάνω από το 0,5% (900 εκατ. ευρώ). Η ύφεση φέτος και του χρόνου θα είναι χαμηλότερη...
Ερχεται ένα δύσκολο 2016
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρους με «καπέλο» φέρνει ο προϋπολογισμός του 2022
Αυξημένους φόρους κατά 4,1 δισ. ευρώ θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022, σε ένα έτος κατά το οποίο συρρικνώνονται τα μέτρα στήριξης για την πανδημία στα 2,9 δισ. ευρώ από 16,749 δισ. ευρώ φέτος.
Φόρους με «καπέλο» φέρνει ο προϋπολογισμός του 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων ζητούν οι οικονομολόγοι της Βουλής
​Πολιτική συναίνεση, μικρότερα πλεονάσματα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι η «συνταγή» που προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της «επόμενης...
Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων ζητούν οι οικονομολόγοι της Βουλής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
Με το βλέμμα στα αντίμετρα βρίσκεται η μικρομεσαία τάξη που θα πρέπει -και πάλι- να πληρώσει το «μάρμαρο» των μνημονίων. Μόνο με την εφαρμογή των αντίμετρων τα οποία τελούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα πιάσει...
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το ιδιωτικό χρέος
​Kαμπανάκι για το ιδιωτικό χρέος χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκτιμώντας ότι βρίσκεται μια ανάσα από το δημόσιο (328,3 δισ. ευρώ). Μόνο οι απλήρωτοι φόροι 4.374.475 πολιτών, οι οποίοι τον...
Φουσκώνει το ιδιωτικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαγιοκοπήματα στο σχέδιο προϋπολογισμού
​Λίγα βρίσκουν οι δανειστές τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ που επιστρατεύονται για το πλεόνασμα του 2017, ο «πήχης» για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε...
Πλαγιοκοπήματα στο σχέδιο προϋπολογισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας