• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 20.6°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.6°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  0 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
Τακτικισμοί και τρίπλες για τη CETA

O υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου για τη CETA

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EUROPEAN-UNION/ ENZO ZUCCHI

Τακτικισμοί και τρίπλες για τη CETA

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κατάφεραν να επικυρώσουν την Τρίτη, ομόφωνα, την Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) Ε.Ε. και Καναδά, οπότε... στρίβουν διά της προσωρινής εφαρμογής.

Αιτία της αποτυχίας στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου ήταν οι ενστάσεις Βουλγαρίας, Ρουμανίας -που απαίτησαν από τον Καναδά ελεύθερη βίζα για τους πολίτες τους- κυρίως όμως το «όχι» της Βαλονίας.

Το Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης περιφέρειας του Βελγίου απέρριψε την περασμένη Παρασκευή τη CETA με μεγάλη πλειοψηφία, μπλοκάροντας έτσι την κεντροδεξιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου.

Η τελευταία, αν και έχει ταχθεί υπέρ της CETA, δεν μπορεί να συναινέσει χωρίς τη συγκατάθεση όλων των τοπικών κυβερνήσεων του Βελγίου.

«Η επίσημη συμφωνία δεν κατέστη δυνατή επειδή Ρουμανία, Βουλγαρία και Βέλγιο έχουν ακόμη επιφυλάξεις», επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ενστάσεις αυτές θα μπορούσαν να λυθούν τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι θα βρεθεί λύση έγκαιρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Το πράσινο φως της τελευταίας θα οδηγούσε στην τελική υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Οκτωβρίου στην προγραμματισμένη διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-Καναδά.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες Ε.Ε. και Καναδά σφράγισαν τη διαβόητη συμφωνία ύστερα από συζητήσεις 5 ετών το 2014.

Στη συνέχεια προχώρησαν στην αναθεώρηση επίμαχων τμημάτων της συμφωνίας, όπως η διαβόητη «προστασία των επενδύσεων», ενώ τον περασμένο μήνα σχεδίασαν μια ερμηνευτική νομικά δεσμευτική δήλωση της συμφωνίας για τα επίμαχα σημεία προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχουν και όρια.

Η ερμηνευτική δήλωση έπεισε τους περισσότερους «αντιρρησίες», μεταξύ αυτών και την ελληνική κυβέρνηση. Ομως οι «Γαλάτες» του Βελγίου συνεχίζουν να χαλάνε τη σούπα λέγοντας όχι. Μαζί τους βέβαια και δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, τη γνώμη των οποίων οι πολιτικές ελίτ της Ε.Ε. δεν τολμούν να ζητήσουν μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε χθες ότι Ευρωπαίοι και Βέλγοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν αν οι ανησυχίες των Βαλόνων μπορούν να απαντηθούν από την παραπάνω ερμηνευτική δήλωση της συμφωνίας ή χρειάζεται μια επέκτασή της.

«Εάν δεν πίστευα ότι μπορούμε να επιλύσουμε το βελγικό πρόβλημα δεν θα είχαμε εμπλακεί μαζί τους», τόνισε προσθέτοντας με νόημα ότι η λύση πρέπει να βρεθεί χωρίς να ξανανοίξει η συμφωνία. «Αυτό δεν είναι καν στην ατζέντα», ξεκαθάρισε.

Ολα αυτά βέβαια για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί το «κράτος των Βρυξελλών» δείχνουν πιέσεις, τρίπλες και τακτικισμούς.

Κατάργηση δασμών

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε άλλωστε ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να περάσει ως έχει, η λύση που προωθήθηκε έμμεσα ήταν η «σαλαμοποίησή» της και η εισαγωγή της διά «της μεθόδου της προσωρινής εφαρμογής».

Δηλαδή, η ενεργοποίηση των «εύκολων» τμημάτων της συμφωνίας και η μετάθεση των αμφιλεγόμενων γι’ αργότερα.

Από τη μια πλευρά αυτό σημαίνει την κατάργηση δασμών στο 98% των εισαγόμενων αγαθών από τις αρχές του 2017. Από την άλλη πλευρά σημαίνει «ερμηνευτική συμφωνία», που έπεισε τους «αντιρρησίες» και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Καναδά.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, η ερμηνευτική συμφωνία θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις και αποσαφηνίζει: α. Την προστασία των δημόσιων αγαθών και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων. β. Τη διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία καταναλωτή και περιβάλλοντος. γ. Την επίλυση διαφορών επενδυτή-κράτους για τις οποίες υπάρχει προτροπή να επιλύονται σε εθνικά δικαστήρια… Προβλέπεται όμως ο επίμαχος νέος δικαστικός θεσμός, αλλά αυτός θα αποτελείται από μόνιμους δικαστές. δ. Την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Εφόσον ξεπεραστεί ο «σκόπελος Βαλονία» και πέσουν οι υπογραφές στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τη διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-Καναδά η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξει η περιβόητη προσωρινή εφαρμογή ορισμένων κεφαλαίων της και πιο συγκεκριμένα όσων εμπίπτουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

Αν ωστόσο η συμφωνία απορριφθεί από κάποιο κράτος-μέλος τότε η προσωρινή εφαρμογή της σταματά αμέσως.

Μία ημέρα νωρίτερα πάντως 100 νομικοί από 24 χώρες της Ε.Ε. με ψήφισμά τους απαίτησαν να μη συμπεριληφθεί κανένας όρος προστασίας των επενδύσεων τόσο στη CETA όσο και στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

«Τα προβλεπόμενα κεφάλαια δεν είναι αναγκαία και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον», τόνισαν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους οι Ευρωπαίοι νομικοί.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγνόησαν το τελεσίγραφο
Η μικρή Βαλονία εκπροσωπώντας την Ευρώπη των πολιτών άντεξε στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της Ευρώπης των πολυεθνικών και της λιτότητας των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Ανγκελα Μέρκελ. «Το Βέλγιο...
Αγνόησαν το τελεσίγραφο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δασμοί και σε ελληνικούς σωλήνες
Το προκαταρκτικό πόρισμα έρευνας ντάμπινγκ που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χαλυβδοσωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, τον...
Δασμοί και σε ελληνικούς σωλήνες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν είστε φρόνιμα NAFTAκια...
Ξεκίνησε πρώτα με επίθεση κατά της Κίνας, το Σαββατοκύριακο εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά των Ευρωπαίων και χθες στο στόχαστρό του μπήκαν οι γείτονές του, Μεξικό και Καναδάς. Ο λόγος φυσικά για τον Ντόναλντ...
Αν είστε φρόνιμα NAFTAκια...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η απειλή της φτώχειας
Την απάνθρωπη διάσταση του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου του μικρότερου κράτους και της ψαλιδισμένης κοινωνικής πρόνοιας, του ανελέητου ανταγωνισμού και της λατρείας των αριθμών, της αυστηρής δημοσιονομικής...
Η απειλή της φτώχειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι και χαμένοι της κρίσης
Oι Ελληνες, οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιονδήποτε άλλο λαό της ευρωζώνης μετά το χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008. Αντίθετα, οι Ολλανδοί και οι...
Κερδισμένοι και χαμένοι της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία-ανάσα για το ΕΣΠΑ
Ανακούφιση στην Αθήνα, δυσαρέσκεια στο Βερολίνο προκαλεί η συμφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. για τον μηδενισμό της ελληνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ και τον διπλασιασμό της...
Συμφωνία-ανάσα για το ΕΣΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας