Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποστάσεις ασφαλείας τηρεί η ΕΚΤ

Ο Μπενουά Κερέ συνέδεσε τη λύση για το χρέος με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

AP PHOTO/ BUNDAS ENGER

Αποστάσεις ασφαλείας τηρεί η ΕΚΤ

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσβλέπει σε μια λύση για το ελληνικό χρέος με βάση το σχέδιο Σόιμπλε που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο από τους υπουργούς της ευρωζώνης, το οποίο περιέχει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν από τα μέσα του 2018, και θεωρεί αναγκαία την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί χωρίς πισωγυρίσματα αλλά και να ενισχυθεί.

Από την άλλη πλευρά όμως η ΕΚΤ βγάζει την ουρά της απέξω στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα και αρμόδια είναι μόνο η -υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ευρωζώνη...

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ενώπιον της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι δηλώσεις του Γάλλου δεν τάραξαν φυσικά τα λιμνάζοντα νερά στην ευρωζώνη, ήταν λίγο-πολύ γενικόλογες, αλλά άφησαν καθαρά να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό αποτελεί θετικό στοιχείο.

Τώρα, εάν η συζήτηση των 19 της γερμανοκρατούμενης ευρωζώνης περί τα τέλη του έτους περιοριστεί στη λήψη ορισμένων άνευ σημασίας βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφήνοντας στην άκρη ή παραπέμποντας ενδεχόμενη λήψη ουσιαστικών μέτρων για μετά το 2018, όπως ακριβώς επιδιώκει ο Β. Σόιμπλε, θα εισπράξει η Ελλάδα ακόμη μία «δόση» της «ευέλικτης αλληλεγγύης» των εταίρων και δανειστών... Τι είπε ο Μπ. Κερέ;

Για το χρέος: «Ολοι οι ενδιαφερόμενοι για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Και συνέχισε:

«Οπως γνωρίζετε καλά, αρχίζει τώρα μια συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους.

»Προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια...».

Ο Γάλλος συνέδεσε τη λύση για το χρέος με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για το ελληνικό πρόγραμμα:

«Πριν από ένα έτος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σύνολο μέτρων που θα διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ. Εάν όλοι παίξουν τον δικό τους ρόλο, είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση για να δρέψει τα οφέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και η οικονομία της θα είναι ισχυρότερη και πιο ανθεκτική.

»Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, είναι πάνω από όλα αναγκαίο να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να δείχνουν μια σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος... Μόνο αν συμβεί αυτό, θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα».

Πολιτικό θέμα

Για τον ρόλο της ΕΚΤ: «Η ΕΚΤ είναι δεσμευμένη να παίξει τον ρόλο της ως η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και επομένως για την Ελλάδα».

Βέβαια «η ΕΚΤ δεν συμμετέχει θεσμικά στη διαπραγμάτευση για το χρέος, που είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα το οποίο αφορά την ευρωζώνη και τον πρόεδρό της, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα κρίνει πότε θα το φέρει προς συζήτηση. Εμείς με την ιδιότητα του μέλους των θεσμών συμμετέχουμε στις τεχνικές συζητήσεις και δίνουμε τις συμβουλές μας».

Για τον Μπ. Κερέ, δεν προέκυψαν στη συνάντηση της Ουάσινγκτον διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, το κλίμα δεν ήταν ανησυχητικό και «η συζήτηση πήγε πολύ καλά».

Για τις τράπεζες: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα... Το απλό γεγονός ότι οι τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν στα τρία τέταρτα του επιπέδου τους στο τέλος του 2014 δείχνει ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης είναι σταδιακή».

«Η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε επίσης σταδιακά στο πρώτο έτος του προγράμματος, αν και δεν έχει ανακτήσει ακόμη το χαμένο έδαφος στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται, αν και με αργό ρυθμό.

»Και υπάρχουν και τα «κόκκινα» δάνεια, το ποσοστό των οποίων είχε φτάσει τον Ιούνιο στο 49%, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο. Ως προς την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, πρέπει να είναι προσωρινή διότι δημιουργεί υπερβολικά βάρη στις τράπεζες. Αλλωστε υπάρχουν άλλοι τρόποι προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως το ελάχιστο εισόδημα».

Για τη συνεργασία με την κυβέρνηση: «Υπάρχει μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
Πάτε καλά... Βρίσκεστε σε καλή τροχιά... Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό το κλείσιμο των μεταρρυθμίσεων... Ενθαρρυντικές δηλώσεις και εύσημα εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τους εταίρους-δανειστές για τις επιδόσεις...
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 2 δόσεις τελικά η... υποδόση
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν χθες στο Λουξεμβούργο να «σπάσουν» την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε ήδη και το...
Σε 2 δόσεις τελικά η... υποδόση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γράφουν την επιταγή των 973,4 εκατ. ευρώ
Δεν ακούστηκε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης για την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα ένα μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ.
Γράφουν την επιταγή των 973,4 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας