Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βροχή προστίμων σε καταθέτες εξωτερικού

«Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Βροχή προστίμων σε καταθέτες εξωτερικού

  • A-
  • A+

Η προχθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Βουλή σχετικά με την ύπαρξη δεύτερης λίστας Μπόργιανς αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις σε επίπεδο ελέγχων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η λίστα αυτή αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Παρότι οι Αρχές κινούνται με μυστικότητα, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να περιλαμβάνονται στη λίστα και ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Τα νέα δεδομένα, που αφορούν 475 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε ευρωπαϊκή τράπεζα, έφτασαν πριν από περίπου 10 μέρες στην Υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά και με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα, από την αντίστοιχη υπηρεσία του συγκεκριμένου κρατιδίου.

Αμέσως μετά την παραλαβή της, η νέα λίστα εστάλη στους οικονομικούς εισαγγελείς και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου. Πρόκειται για τραπεζικά δεδομένα του 2010, κάτι που συνεπάγεται πως δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής των πιθανών αδικημάτων.

Μας στέλνουν στοιχεία

«Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε σε δηλώσεις του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και πρόσθεσε:

«Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε ο κ. Πιτσιλής ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες», ανέφερε.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, «ενώ οι βεβαιώσεις από τις λίστες από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν 26,6 εκατ. ευρώ, μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν αγγίξει τα 900 εκατομμύρια ευρώ».

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μόνο το 2015 βεβαιώθηκαν 179,214 εκατ. ευρώ από ελεγχόμενους της λίστας Λαγκάρντ, ενώ το 2014 μόλις 26,62 εκατ.

Ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση κυμάνθηκε το 2015 σε 1.774.405,17 ευρώ σε αντίθεση με το 2014 που άγγιξε μόλις τα 665.523,09 (αύξηση 166%).

Εντός του οκταμήνου του 2016 βεβαιώθηκαν συνολικά από ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ 28,1 εκατ., υπερβαίνοντας ήδη το ύψος της βεβαίωσης που πραγματοποιήθηκε εντός του 2014.

Ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση κυμάνθηκε σε 624.464,02 ευρώ.

Επιπλέον, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) μέσα στο 2015 από τους διενεργηθέντες ελέγχους βεβαιώθηκαν συνολικά 417,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 βεβαιώθηκαν 249,7 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2015 ο μέσος όρος βεβαίωσης ανά υπόθεση είναι 854.863,33 ευρώ ενώ το 2014 μόλις 360.317,46 ευρώ (αύξηση 137,25%.)

Το ουσιαστικό ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιο ποσοστό αυτών των βεβαιώσεων έχει τελικά εισπραχθεί από τις φορολογικές αρχές, καθώς μεγάλο ποσοστό βεβαιώσεων δεν συνεπάγεται αυτόματα έσοδα στα ταμεία.

Το επικείμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες λίστες φοροδιαφυγής, αναμένεται να αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο της κυβέρνησης και έναν πρόσθετο πονοκέφαλο σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Εξάλλου, σημαντική συμβολή στο κυνήγι της φοροδιαφυγής αποτέλεσε η ψήφιση του Ν. 4356/24.12.2015, με τον οποίο κατέστη δυνατή η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, όπως οι λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Επιπλέον πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμη η έρευνα σε οικία υπόπτου φοροδιαφυγής, ακόμα και με ένταλμα που βασίζεται σε «παράνομα αποκτηθείσες αποδείξεις», όπως κλεμμένα τραπεζικά δεδομένα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαιώθηκε ο ΟΠΑΠ για το 2011
Δεν συνιστούσαν κρατική ενίσχυση μη συμβατή προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι συμβάσεις που είχε συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο με τον ΟΠΑΠ σε σχέση με την εκμετάλλευση τυχερών παιγνίων και ηλεκτρονικών...
Δικαιώθηκε ο ΟΠΑΠ για το 2011
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό τζόγο προαναγγέλλει ο Αλεξιάδης
Νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα βάζει κανόνες στην αγορά του ηλεκτρονικού τζόγου, προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας...
Νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό τζόγο προαναγγέλλει ο Αλεξιάδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
​Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από διώξεις) και του μαστίγιου (φόρος τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες...
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίστα Μπόργιανς: 1.000 υποθέσεις εν εξελίξει
Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς έχουν σχηματίσει οι αρχές. Σύμφωνα με τον γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, οι υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο τους και αναμένονται τα πρώτα οικονομικά οφέλη για το...
Λίστα Μπόργιανς: 1.000 υποθέσεις εν εξελίξει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμιά παραγραφή» υποθέσεων φοροδιαφυγής που ελέγχονται ποινικά
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, από τη Βουλή, απαντά σε σχετικά δημοσιεύματα, λέγοντας πως καμία υπόθεση φοροδιαφυγής που ελέγχεται δεν πρόκειται να παραγραφεί. Όπως τόνισε, θα έρθει...
«Καμιά παραγραφή» υποθέσεων φοροδιαφυγής που ελέγχονται ποινικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας