• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.3°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%

Ενω ο μνημονιακός στόχος για τον Σεπτέμβριο προέβλεπε εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτές έφτασαν τα 5,1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 19,3%

Εκρηξη φορολογικών εσόδων!

 • A-
 • A+

«Κεφάλι» πήραν τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, μετά την υποστήριξη που είχαν από τα capital controls και τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές.

Μόνο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (η εκκαθάριση έχει βγάλει χρεωστικό σημείωμα για 2.313.737 φορολογουμένους)και η πρώτη του ΕΝΦΙΑ έφεραν 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία αυξάνοντας κατά 800 εκατ. ευρώ τις συνολικές εισπράξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο μνημονιακός στόχος προέβλεπε εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο τα ποσά που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στα 5,1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 19,3%.

Μάλιστα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα που η αγορά ασφυκτιούσε από τoν περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων τα έσοδα των εφοριών εμφανίζουν αύξηση κατά 72% ή κατά 1,767 δισ. ευρώ!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την έκρηξη των εσόδων στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, στις μαζικές κατασχέσεις αλλά και στο γεγονός ότι πέρυσι δεν υπήρχε είσπραξη ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ αντιθέτως πολλοί φέτος εξόφλησαν εφάπαξ τον φόρο, είτε επειδή το ποσό οφειλής ήταν χαμηλό, είτε επειδή «φόρτωσαν» την πιστωτική τους κάρτα.

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 1,36 δισ. ευρώ.

Ανήλθαν σε 37,291 δισ. ευρώ έναντι στόχου 35,931 δισ. ευρώ σημειώνοντας υπέρβαση 3,8%, η οποία όμως ενσωματώνει και τους έξτρα φόρους που επιβλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως αύξηση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς με τις νέες κλίμακες για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.

Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η υστέρηση στις εισπράξεις του Αυγούστου και έτσι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (αφαιρουμένων των επιστροφών φόρου) στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 34,826 δισ. ευρώ έναντι στόχου 33,764 δισ. ευρώ.

Καταγράφουν δηλαδή αύξηση 1,062 δισ. ευρώ (3,15%) έναντι του στόχου, δημιουργώντας ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» που απομακρύνει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη» το 2017 και οδηγεί σε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, ήτοι 0,63% του ΑΕΠ έναντι συμφωνίας για 0,5%.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρου ήταν μειωμένες. Επεστράφησαν φόροι 327 εκατ. ευρώ, αντί 358 εκατ. ευρώ που ήταν ο μηνιαίος στόχος.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου όμως, οι επιστροφές φόρου εμφανίζονται αυξημένες, φτάνοντας στα 2,465 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,167 δισ. για την ίδια περίοδο (υπέρβαση 298 εκατ. ευρώ +13,75%).

Το δεύτερο πακέτο

Η βαρυχειμωνιά έχει συνέχεια για τα νοικοκυριά και τους φορολογουμένους, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο πακέτο των φορολογικών μέτρων που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο).

Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανάρτηση στο TAXISnet και των νέων τελών κυκλοφορίας οπότε πάνω από 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη για το 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ώρα του... ταμείου για τους φορολογούμενους
Εκατόν ογδόντα κολασμένες ημέρες ξεκινούν από σήμερα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 για εκατομμύρια φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά που θα πρέπει να έχουν μόνιμα το χέρι στην τσέπη...
Η ώρα του... ταμείου για τους φορολογούμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας