• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.2°C / 14.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.9°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 16.5°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  82%

Το «κούρεμα» των προμηθευτών της «Μαρινόπουλος» θα ξεπεράσει το 52%

Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές

 • A-
 • A+

«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Από χθες το βράδυ που οριστικοποιήθηκε το σχέδιο εξυγίανσης, βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για να υπογράψουν ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πιστωτών, με στόχο σήμερα να υποβληθεί στο δικαστήριο αίτημα υπαγωγής της «Μαρινόπουλος» στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 θ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η διάσωση της εταιρείας «Μαρινόπουλος» και των 11.000 θέσεων εργασίας εισέρχεται τυπικά στο πιο κρίσιμο στάδιο, όμως παρά τους δελεαστικούς όρους, το εγχείρημα είναι τόσο σύνθετο και τα ρίσκα που το συνοδεύουν τόσο μεγάλα που καθιστούν την εξαγορά από τον όμιλο Σκλαβενίτη μια πρόκληση διαρκείας, την κατάληξη της οποίας κανείς δεν μπορεί να προδικάσει.

Το πρωτόγνωρο στην υπόθεση πώλησης του Μαρινόπουλου στη «Σκλαβενίτης» είναι ο τεράστιος όγκος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί αρχικά να «καούν» και στη συνέχεια να αναγεννηθούν με νέο δανεισμό, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της εταιρείας υπό νέα επωνυμία και ιδιοκτησία.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα περάσει στον έλεγχο της «Σκλαβενίτης» με λιγότερα από τα μισά από τα χρέη που βαραίνουν σήμερα τη «Μαρινόπουλος» καθώς το «κούρεμα» θα ξεπεράσει το 52%.

Συγκεκριμένα προκύπτει ότι έχει συμφωνηθεί να διαγραφούν τουλάχιστον 783 εκατ. ευρώ από τις σημερινές οφειλές ύψους 1,49 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό που διαγράφεται να περιλαμβάνονται οι τόκοι των τραπεζών και των χρεών προς το Δημόσιο και το 50% των οφειλών προς τις ΔΕΚΟ.

Τα ποσά που διαγράφονται αντιπροσωπεύουν:

■ 323 εκατ. ευρώ που καλούνται να διαγράψουν οι περίπου 2.000 προμηθευτές της εταιρείας αποδεχόμενοι κούρεμα 50% των απαιτήσεών τους σημερινού ύψους 647 εκατ. ευρώ. Τις υπόλοιπες οφειλές προβλέπεται ότι θα τις εισπράξουν εντός δύο μηνών.

■ επιπλέον 307 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων της «Μαρινόπουλος» οι οποίες δεν θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και θα συνεχίζουν να βαραίνουν την οικογένεια Μαρινόπουλου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και μέρος των απαιτήσεων της Alpha Bank η οποία θα αφήσει στην παλιά «Μαρινόπουλος» 26,7 εκατ. ευρώ (διαγράφονται) και θα μεταφέρει στη νέα εταιρεία συνολικά 120 εκατ. ευρώ.

■ άλλα 153 εκατ. ευρώ οφειλών της «Μαρινόπουλος» κυρίως προς την «Carrefour» η οποία δέχθηκε να της διαγράψει το 92,2% από ένα σύνολο απαιτήσεων 165 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα διαγραφούν σημαντικά ποσά από τόκους και προσαυξήσεις τραπεζικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, το ήμισυ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους δήμους, ενώ θα διακανονιστούν σε βάθος 20ετίας υποχρεώσεις αρκετών ακόμη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, δεν κουρεύονται άμεσα, αλλά θα κεφαλαιοποιήσουν τους οφειλόμενους τόκους μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης, ενώ για πέντε χρόνια (μέχρι το 2021) η νέα εταιρεία θα εξοφλεί μόνο τόκους. Μετά την περίοδο χάριτος θα εξοφλήσει τα δάνειά της σε διάστημα 15ετίας (μέχρι το 2036).

Αντίστοιχα σημαντικές διευκολύνσεις προβλέπονται και για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την περίπτωση όλοι οι τόκοι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα διαγραφούν και η νέα εταιρεία θα πληρώσει μόνο το κεφάλαιο σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις (περίπου 21 χρόνια).

Παράλληλα σχετικά με τα χρέη προς τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (ενδεικτικά ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΗΜΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαγράφεται το 50% των οφειλών καθώς και οι απαιτήσεις τρίτων (ΟΤΑ, ΕΡΤ), ενώ οι εναπομείνασες απαιτήσεις θα εξοφληθούν σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις οι οποίες δεν θα επιβαρύνονται από προσαυξήσεις.

Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβαστούν όλες οι απλήρωτες υποχρεώσεις της «Μαρινόπουλος» από ενοίκια προς τους εκμισθωτές ακινήτων που ανέρχονται σε 76,155 εκατ. ευρώ.

Οι εκμισθωτές δεν «κουρεύονται», αλλά καλούνται να διευκολύνουν την εταιρεία συναινώντας να πληρωθούν σε διάστημα από 8 έως 18 μήνες ανάλογα με το ύψος των απαιτήσεών τους.

Νέα χρηματοδότηση

Παρότι η νέα εταιρεία που θα είναι θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη θα μεταβιβαστεί με υποχρεώσεις μικρότερες των 710 εκατ. ευρώ έναντι των σημερινών 1,49 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση που θα φτάσει συνολικά τα 477 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να αποπληρώσει άμεσα μέρος των χρεών της και να επανέλθει σε λειτουργία γεμίζοντας τα ράφια των καταστημάτων.

Από αυτά, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, τα 352 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις τράπεζες στη νέα εταιρεία μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, ενώ άλλα 125 εκατ. ευρώ θα είναι χρήματα που θα διαθέσει η ίδια η εταιρεία «Σκλαβενίτης».

Το μεγαλύτερο βάρος του νέου δανείου θα σηκώσει αναλογικά η Alpha Bank (177 εκατ. ευρώ) και ακολούθως η Εθνική (81 εκατ. ευρώ), η Eurobank (47 εκατ. ευρώ) και η Πειραιώς (47 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» θα συμμετάσχει αρχικά με 75 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα βάλει άλλα 50 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του 2019.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» για να καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους προμηθευτές της μέσα στις επόμενες 80 μέρες και να αποφύγει την απαξίωση στο διάστημα...
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι...
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπωσδήποτε την Κυριακή
Ανοίγει ξανά ο φάκελος της ελεύθερης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι θέσεις που υπερασπιζόταν η κυβέρνηση για «κλειστά καταστήματα τις Κυριακές» όχι μόνο αποτελούν...
Οπωσδήποτε την Κυριακή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση τζίρου στο λιανεμπόριο
Με καθοδική τροχιά εξακολουθεί να κινείται ο τζίρος στο λιανεμπόριο σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι εκτιμήσεις της οποίας αναφέρονται σε απώλειες 130 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των πασχαλινών εορτών. Σύμφωνα με τον...
Μείωση τζίρου στο λιανεμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας