• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 34.7°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 24.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  1 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.3°C / 36.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  38%

Σε επιστολή της προς τον Πολ Τόμσεν, η Σάρον Μπάροου ζητά οι δανειστές να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία

«Χωρίς λογική τα μέτρα που επιβάλατε στην Ελλάδα»

 • A-
 • A+

Με επιστολή-παρέμβασή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα στον Πολ Τόμσεν, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Σάρον Μπάροου, ασκεί κριτική στις εφαρμοζόμενες στην Ελλάδα μνημονιακές πολιτικές. Η κ. Μπάροου δράττει την ευκαιρία του διορισμού του κ. Τόμσεν στη θέση του διευθυντή Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και εκφράζει την ανησυχία της για το ότι οι νέες απαιτήσεις της τρόικας θα φέρουν και άλλα προβλήματα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία προσθέτοντας βάρη στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Αποδυνάμωση δικαιωμάτων

«Τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται δεν βασίζονται σε καμία προφανή οικονομική λογική και, πράγματι, φαίνεται να εκμεταλλεύονται την κρίση και έχουν ως αυτοσκοπό να αποδυναμώσουν τα εργατικά δικαιώματα» αναγράφει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, συμμεριζόμενη την έντονη ανησυχία της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, τονίζει την αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, που είχαν αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη χώρα μας, και ζητά άμεσα εφαρμογή μια νέας στρατηγικής που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, τη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας και φυσικά στην κοινωνική προστασία.

Η αντίδραση της ΔΣΣ προήλθε από προηγούμενη ενημέρωση από τη ΓΣΕΕ σχετικά με τις αλλαγές που προσπάθησε να προωθήσει μέσω των Ελλήνων εντολοδόχων της η τρόικα στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας.

Η κριτική λοιπόν που περιλαμβάνεται στην επιστολή στον πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών μας επικεντρώνεται στα εξής:

■ Στις αλλαγές που θα πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία με νέες προϋποθέσεις για τη διαδικασία κήρυξης μιας απεργίας και επαναφορά του εργοδοτικού δικαιώματος για λοκ άουτ. Ειδικότερα, η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από γενική συνέλευση με μεγαλύτερο ποσοστό απαρτίας και συμμετοχή στην ψηφοφορία του 50%+1 των μελών του σωματείου και όχι των παρόντων όπως ισχύει σήμερα.

■ Στην αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις 48 ώρες (από 24 ώρες που είναι σήμερα), μέτρο που θα δυσχεράνει σημαντικά την ανάγκη άμεσης αντίδρασης των εργαζομένων στον καταιγισμό των μονομερώς βλαπτικών μεταβολών τα τελευταία χρόνια.

■ Στις αλλαγές που παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση συνδικαλιστικής δράσης μέσα από την αυστηροποίηση στο καθεστώς των αδειών που χορηγούνται στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα,

■ Στη διευκόλυνση της απόλυσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να γίνονται πιθανοί στόχοι αντιποίνων.

■ Στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκπροσώπων και μάλιστα υπό τον έλεγχο του κράτους, παραβιάζοντας την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το πάγωμα των συντάξεων

Σύμφωνα με την κ. Μπάροου, προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις για την κοινωνία καθότι θα πληγούν οι δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας με τις προτάσεις για διετές πάγωμα των συντάξεων (2016 και 2017) και την περαιτέρω αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και των ετών καταβολής εισφορών.

«Οι μειώσεις σε συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση των πραγματικών μισθών και το γεγονός ότι το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» επισημαίνει η γ.γ. της ΔΣΣ.

Μάλιστα, ξεφεύγοντας από τη στείρα κριτική, η κ. Μπάροου κάνει και πρόταση, ζητώντας «την ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας», όπως αναγράφει, «το ΔΝΤ να σκεφτεί το τρομακτικό βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν οι Ελληνες εργαζόμενοι τα προηγούμενα επτά χρόνια και να στηρίξει μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τις παραγωγικές θέσεις εργασίας και την ενισχυμένη κοινωνική προστασία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμμένει το ΔΝΤ στις... εμμονές του για τα εργασιακά
Καμία απολύτως ανησυχία δεν προκαλούν στο υπουργείο Εργασίας οι εκ νέου αντεργατικές συστάσεις τους ΔΝΤ, που έχουν ως επίκεντρο τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κύκλοι του υπουργείου...
Εμμένει το ΔΝΤ στις... εμμονές του για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ήρθαν πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι επίκεινται νέες αλλαγές προς το δυσμενέστερο. Το θέμα είναι με τον νόμο 4326 άλλαξαν τα όρια με...
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοβού... τα εργασιακά δικαιώματα
Ανοιχτές έχει τις κεραίες του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχώντας για το αν θα πέσουν και τα τελευταία κάστρα προστασίας της μισθωτής εργασίας. Παρότι εκφράζει την άποψη ότι το 3ο Μνημόνιο υποστηρίζει τη...
Φοβού... τα εργασιακά δικαιώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
Την ώρα που οι συνταξιούχοι βουλιάζουν στην ένδεια που τους επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι μισθωτοί έχουν χάσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επιλέγει να υποχωρήσει και άλλο μπροστά...
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς νέο ψαλίδι στις συντάξεις
Ενα «μικρό» λάθος στη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης, μέσα από την οποία μειώθηκε το ποσό της προσωπικής διαφοράς από τα 3,9 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ. ευρώ, έφερε στο τραπέζι την εκ νέου περικοπή των...
Προς νέο ψαλίδι στις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
​Ενα ζοφερό περιβάλλον για την αγορά εργασίας με τους μισθωτούς να είναι απαισιόδοξοι ακόμη και για την αύξηση των αποδοχών τους είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της Ερευνας Κοινής Γνώμης «Δείκτες Κλίματος...
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας