• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  2°C 1.9°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.7°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  85%

O Γιώργος Κατρούγκαλος πέταξε το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας σε συμπαράταξη με την κυβέρνηση

ICONPRESS/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά

 • A-
 • A+

Σε κάθε περίπτωση ενθουσιασμένος δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών που έχει συγκροτηθεί και αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο λόγος είναι διττός και εστιάζεται αφενός στο ότι η έκθεση της Επιτροπής Σοφών ενισχύει τη ελληνική διαπραγματευτική θέση έναντι των δανειστών και αφετέρου διότι η στρατηγική που χάραξε ο κ. Κατρούγκαλος ενόψει των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις φαίνεται να του βγαίνει και να εγκλωβίζει το ΔΝΤ (ήθελε και προσπαθούσε να επιβάλει σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή άρσης όλων των περιορισμών υπέρ της μισθωτής εργασίας) σε ρόλο μειοψηφίας.

«Στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής, και μάλιστα με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» ανέφερε ο υπουργός σε δηλώσεις στο ΑΠΕ, γνωστοποιώντας ότι παρέλαβε το πόρισμα το οποίο σήμερα παρουσιάζεται μαζί με τις ελληνικές θέσεις σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πόρισμα καταγράφεται η αρνητική απόκριση -και μάλιστα ομόφωνα- στο ερώτημα αν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ερώτημα πάντως είναι τι γίνεται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι καταγράφηκε ευρεία πλειοψηφία στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ομαδικές απολύσεις

Τέλος, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων οι ειδικοί που ανέλαβαν να αποτυπώσουν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά παραπέμπουν στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η δημοσίευσή της επίκειται στο τέλος Οκτωβρίου), ενώ προτείνουν να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων διαδικασία έγκρισης που θα δίνει το έναυσμα για έγερση των διαδικασιών διαβούλευσης που θα κρίνουν τις ομαδικές απολύσεις σε μία επιχείρηση.

«Για πρώτη φορά ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος, που έχει την πεποίθηση ότι «οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μια εργασιακή ζούγκλα».

Πάντως για άλλη μία φορά ο υπουργός πέταξε το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας τα σε συμπαράταξη με την κυβέρνηση που έχει στο πλευρό της όλους του κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

«Εχω επανειλημμένα και από τη Βουλή απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
Χωρίς την απαραίτητη γνωμοδότηση της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων πηγαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί ακόμη (έχουν υποσχεθεί ότι...
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
Iσχυρό όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κοινή δήλωση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Ουσιαστικά εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ,...
Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
Με τη συνήθη τακτική τού «ακούμε χωρίς να λέμε τίποτε και χωρίς να εκφράζουμε οτιδήποτε από τις δικές θέσεις μας» προσήλθαν χθες στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι εκπρόσωποι των...
Εργασιακά: σκάλωσαν οι δανειστές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύσκολη και επίπονη η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
Μπορεί λόγω του ότι ήταν η πρώτη συνάντηση η συζήτηση να είχε διερευνητικό χαρακτήρα, ωστόσο τα όσα λέχθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά δείχνουν ότι η...
Δύσκολη και επίπονη η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας