• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.1°C / 24.6°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.7°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%

Η συμφωνία Πειραιώς-KKR ανοίγει το δρόμο για «ενεργητική» διαχείριση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συμφωνία με την ΚΚR για τιτλοποιήσεις ύψους 1,2 δισ.

 • A-
 • A+

Τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και τη μεταβίβαση ολόκληρων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων σε διεθνή funds δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βαρύνεται από ένα βουνό 28 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία «στρατηγικού χαρακτήρα» με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR (Kohlberg Kravis Roberts) που εξειδικεύεται σε εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων, ώστε να της πουλήσει τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία-μαμούθ στην πραγματικότητα βάζει στο παιχνίδι της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων τους λεγόμενους «γύπες» της διεθνούς οικονομίας που αγοράζουν προβληματικά χαρτοφυλάκια δανείων και μετοχών σε χαμηλές τιμές από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς θα δημιουργηθεί ειδικό επενδυτικό σχήμα, στο οποίο θα υπαχθούν δάνεια και μετοχές. Οι εταιρείες του σχήματος θα τελούν υπό τη διαχείριση ή και τον έλεγχο της ΚΚR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται τόσο από ενήμερα όσο και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και από μετοχικούς τίτλους.

Προβλέπεται εξάλλου ότι επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία τελούν υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα ανοίξουν γραμμή χρηματοδότησης ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν στο επενδυτικό σχήμα προκειμένου να γίνουν κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Η συμφωνία αναμένεται ότι θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε πολλές μεγάλες εταιρείες ή ακόμη και σε ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους της οικονομίας καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί την αλλαγή ιδιοκτησίας τους. Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι σήμερα ο μεγαλύτερος δανειστής σε υπερχρεωμένους κλάδους όπως η ακτοπλοΐα (ANEK, Hellenic Seaways, ΝΕΛ κ.ά.), η ποντοπόρος ναυτιλία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως η MIG (έχει μετοχοποιήσει χρέη, ελέγχοντας το 17,7% των μετοχών της) η οποία ελέγχει εταιρείες όπως η Vivartia, οι Επιχειρήσεις Αττικής, το Υγεία, η Singular Logic κ.ά.

Επίσης κατέχει μεγάλα ποσοστά σε εταιρείες ακινήτων (Trastor AEEAΠ), στη βιομηχανία (Ελληνικά Καλώδια), στις κατασκευαστικές εταιρείες (ΑΕΓΕΚ), και προβληματικές επιχειρήσεις όπως η Sato, η Altec και πολλές άλλες.

Ενεργητική διαχείριση

Η συμφωνία με την KKR, που μένει να φανεί πώς θα ξεδιπλωθεί στη συνέχεια, αποτελεί την πρώτη «έμπρακτη» πρωτοβουλία τράπεζας στην ντιρεκτίβα της Τράπεζας της Ελλάδας για ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται από την τράπεζα με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Πειραιώς (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά κ.ά.) ξεπερνούσαν τα 28 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 72,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 39% του συνόλου. Μόνο μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο η τράπεζα ενέγραψε απώλειες από επισφαλή δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις προβλέψεις που έχει πάρει μέσα στο 2014 σε 3,2 δισ. ευρώ.

 

Ανθιμος Θωμόπουλος, (διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς): «Μια ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος, την πρόθεση της KKR να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο. Κι αυτό σε μια περίοδο που πολύς λόγος γίνεται για φυγή κεφαλαίων υπό τον φόβο πρόωρων εκλογών και αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Η ΚΚR διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 96,1 δισ. δολαρίων και διαθέτει σημαντική προϊστορία σε διεθνείς επενδύσεις παγκοσμίως. Στις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει απασχολούνται παγκοσμίως 900.000 εργαζόμενοι.

«Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της τράπεζας. Οντας η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Α. Θωμόπουλος.

Σύμβουλοι της τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οικογενειακό διπλό» μεταξύ Πειραιώς και Marfin
Σε άγριο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παιχνίδι εξελίσσεται πλέον η κόντρα των μετόχων της Marfin Investment Group και του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς με «έπαθλο» τον μετοχικό έλεγχο της εισηγμένης...
«Οικογενειακό διπλό» μεταξύ Πειραιώς και Marfin
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρήμα δεν πάει σε επενδύσεις
Στην Ελλάδα της κρίσης, τα κεφάλαια που «παίζονται» στη χρηματιστηριακή οικονομία συνεχίζουν να υπερτερούν έναντι των επενδύσεων που γίνονται στην πραγματική οικονομία, καθώς το χρήμα που ρέει από και προς τις...
Το χρήμα δεν πάει σε επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
Η επιτυχία στον τραπεζικό χώρο βασίζεται στην καλή πληροφόρηση, που συχνά αναμιγνύεται με φήμες και εκτιμήσεις, ενώ το πέπλο της μυστικότητας γίνεται ακόμα πιο αδιαφανές. Και όταν οι πραγματικές πτυχές της...
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προκαταρκτικά» με... διαχείριση
Η κυβέρνηση επέτρεψε πλέον στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ που είχαν εξαιρεθεί, ενώ απελευθέρωσε πλήρως και χωρίς...
«Προκαταρκτικά» με... διαχείριση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποδαρικό εκκαθαρίσεων το «κανόνι» της Κούμπας
Ο όμιλος αφήνει πίσω του μια ακάλυπτη μαύρη τρύπα «κόκκινων» δανείων άνω των 138,5 εκατ. ευρώ. Η ίδια η Πειραιώς φέρεται να είναι εκείνη που δρομολογεί το οριστικό σβήσιμο της Κούμπας από τον επιχειρηματικό...
Ποδαρικό εκκαθαρίσεων το «κανόνι» της Κούμπας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται οι «γύπες» των αγορών
Θα εξαιρεθούν της πώλησης σε funds τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και...
Ερχονται οι «γύπες» των αγορών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας