• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.8°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.1°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 14.0°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.0°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  59%

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Attica Bank εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Eκλογή Πανταλάκη στο τιμόνι της Τρ. Αττικής

 • A-
 • A+

Την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κλείνοντας μια βασική εκκρεμότητα.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει την έξοδο από την αντιπροεδρία στον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών), Κώστα Μακέδο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διορίσει επίτροπο στην τράπεζα τον Θεόδωρο Πανταλάκη.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι βασικός μέτοχος της Attica, δεν διαθέτει τραπεζική εμπειρία, όπως προβλέπει ο νόμος και επιτάσσει ο SSM και επιπλέον διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ δεν είχαν καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα αναχώρησή του για τη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Κ. Μακέδος δεν θα εμμείνει στην παραμονή του στη θέση του αντιπροέδρου καθώς σε περίπτωση διορισμού επιτρόπου η Attica Bank θα περάσει στον πλήρη έλεγχο της ΤτΕ, η οποία και θα διορίσει νέο Δ.Σ.

Αυτό σημαίνει ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει την εκπροσώπησή του στην τράπεζα με κίνδυνο το Ταμείο των Μηχανικών να χάσει το σύνολο της επένδυσής του στην Attica. Ωστόσο, κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων (bail in) δεν υπάρχει, μιας και η τράπεζα διαθέτει υψηλά εποπτικά κεφάλαια.

Ενδεχόμενη απιστία

Πηγές της τραπεζικής αγοράς σημείωναν πάντως ότι ο Κ. Μακέδος θα πρέπει να σταθμίσει πολύ καλά την απόφασή του, καθώς σε περίπτωση απώλειας της περιουσίας των μηχανικών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας.

Τρία μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ έκαναν λόγο για πραξικοπηματικές ενέργειες σε βάρος της συμμετοχής του Ταμείου (57%) στην Attica.

«Εκτιμούμε ότι όσα συντελούνται το τελευταίο διάστημα προετοιμάζουν το έδαφος για την απώλεια ελέγχου της τράπεζας από τον βασικό μέτοχο και την οριστική απώλεια των χρημάτων του ΤΣΜΕΔΕ (810 εκατ.), επιβεβαιώνοντας παλαιότερες εκτιμήσεις μας που έχουν κατατεθεί γραπτά και προφορικά στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, αιτιολογώντας την αρνητική μας στάση (η οποία καταγράφηκε και με αρνητική ψήφο) στη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η αγωνία των μηχανικών για το μέλλον της τράπεζας, δηλαδή για την επένδυση του Ταμείου τους, αποτυπώνεται στην επιστολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού, προς την ΤτΕ.

Με αυτήν ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζητά να σταματήσει να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και η ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από τον νόμο και τους κανονισμούς.

Ο Γ. Στασινός ζητάει από τον Γ. Στουρνάρα να ενημερωθούν και το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, για τα ευρήματα των ελέγχων ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Επιπλέον στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει:

«Πέραν των άλλων, θα ήταν δέον να ενημερωθούμε για τυχόν παρεμβάσεις και ενέργειες μελών της διοίκησης που προέρχονται από το Ταμείο των Μηχανικών, οι οποίες δεν συνάδουν με την επαγγελματική δεοντολογία και την ορθή τραπεζική πρακτική.

»Αν τέτοια ευρήματα και συμπεριφορές δεν προκύψουν από τις έρευνές σας, σας παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τους εκπροσώπους του Ταμείου μας στη διοίκηση της τράπεζας».

Από τη δική του πλευρά o Σύλλογος Εργαζομένων στην Attica Bank καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να χαράξουν την επανεκκίνηση της τράπεζας.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα συμμετέχουμε, στο μέγεθος που μας αναλογεί, στην αντιστροφή τάσης της αγοράς, υποχρεώνοντας παράλληλα συντεχνίες, κόμματα και πρόσωπα να αφήσουν την Attica Bank απερίσπαστη να γίνει ακόμα καλύτερη και πιο χρήσιμη στον λαό και τον τόπο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
Υπεράνω όλων η διαπραγμάτευση για το χρέος και τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τους εταίρους μας. Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, τοποθετώντας για αργότερα τις όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των...
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο κινήσεις «ματ» από τη Eurobank
Εκτός από τη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, η τράπεζα ετοιμάζει εταιρεία ειδικού σκοπού, ώστε να μεταφέρει εκεί το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και να πετύχει έτσι πολύ...
Δύο κινήσεις «ματ» από τη Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Στουρνάρας μίλησε
Επειτα από μια καταστροφική εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να δηλώσει ότι οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών...
Ο Στουρνάρας μίλησε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας