• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.1°C / 17.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.6°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  47%
Φρένο σε 2 νομοσχέδια από τους δανειστές

Φρένο σε 2 νομοσχέδια από τους δανειστές

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φρένο στα δύο νομοσχέδια για το αδήλωτο και το «πλαστικό» χρήμα έβαλαν οι δανειστές, οι οποίοι διαφώνησαν με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Δείχνοντας το πιο σκληρό τους πρόσωπο οι επικεφαλής των θεσμών έφτασαν χθες να προτείνουν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, και όσες επιχειρήσεις δεν αντέχουν στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον -έβδομη χρονιά σε ύφεση- να κλείσουν.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι στον ακατάσχετο αυτόν λογαριασμό να πιστώνονται όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή να πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και τα έξοδα μισθοδοσίας.

Οι δανειστές από την πλευρά τους θεωρούν τη ρύθμιση χαριστική, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» κινούνται αυξητικά, οπότε θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Εφορία να κατάσχει χρήματα και από αυτόν τον λογαριασμό.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων το κουαρτέτο επέμεινε στην επιβολή μεγαλύτερων προσαυξήσεων και προστίμων στους φορολογουμένους που «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν σε θυρίδες και σεντούκια και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις οι θεσμοί -που ήταν σε πλήρη σύνθεση καθώς προστέθηκε και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ- πρότειναν στην ελληνική πλευρά οι προσαυξήσεις αυτές μαζί με τον κύριο φόρο να φτάνουν ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.

Κανένα όφελος

Δηλαδή όποιος αποκαλύψει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος, αφού η Εφορία ουσιαστικά θα του κατάσχει ολόκληρο το ποσό που έχει αποκρύψει ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώσει και έξτρα φόρο.

Ας σημειωθεί ότι η εξωφρενική αυτή πρόταση για φόρο 120% ήρθε από τη «συνήθη ύποπτο» Ντέλια Βελκουλέσκου όταν η ευρωπαϊκή τρόικα θεωρούσε υπερβολικό το σχέδιο φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 65%.

Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους.

Ο χρόνος

Αντίρρηση είχαν επίσης και για το χρονικό διάστημα που θα μείνει ανοιχτή η ρύθμιση, εφόσον αυτή προχωρήσει, εκτιμώντας ότι αυτή δεν πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια.

Τα δύο νομοσχέδια θα ξαναμπούν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις των ξένων και να βρεθεί κοινός τόπος που θα γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Η ατζέντα της σημερινής διαπραγμάτευσης έχει βαρύ περιεχόμενο καθώς εκτός από τα φορολογικά άλλα μείζονα θέματα που θα συζητηθούν είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, το νέο Μεσοπρόθεσμο και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 -όπου κυβέρνηση και Γιάννης Στουρνάρας πιέζουν για χαμηλότερους στόχους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες με την ελληνική πρόταση συμφωνεί και ο Μάριο Ντράγκι.

Από το μικροσκόπιο των δανειστών θα περάσει και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που στοχεύει σε ανάπτυξη 2,5% το 2017 έναντι ύφεσης 0,3% φέτος.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι για 0,5%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνία με το «καλημέρα» με τους θεσμούς
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει πετύχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό...
Διαφωνία με το «καλημέρα» με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για «γκόλντεν μπόι», περιστασιακά απασχολούμενους και σακούλες
Γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. Με το ίδιο...
Νομοσχέδιο για «γκόλντεν μπόι», περιστασιακά απασχολούμενους και σακούλες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα
Πρόστιμα από 500 έως και 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που συλλαμβάνονται να μην «κόβουν» αποδείξεις προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τα εκκρεμή...
Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα με προαπαιτούμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας