Τις γνώριμες εικόνες χάους που επικρατούν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες άρχισαν να αποκτούν οι εφορίες.
Χιλιάδες φορολογούμενοι διαγκωνίζονται στις ουρές για να κλείσουν ή να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, οι οποίες εκτείνονται από τις διορθώσεις στο Ε9 και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την κατάθεση πινακίδων.
Η πλειονότητα των φορολογουμένων «στήνεται» στα γκισέ των υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με την παραλαβή των δικαιολογητικών για τις απαλλαγές από το «χαράτσι» των ακινήτων και τα δικαιολογητικά για το Ε9 (όσοι πήραν εντολή από το… σύστημα, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για τις διορθώσεις που έκαναν). Ακολουθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (σε έως και 12 δόσεις) προκειμένου να εντάξουν παλαιότερα χρέη (μέχρι την 1η Οκτωβρίου) στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
Η τροποποίηση του Ε9 οδήγησε πολλούς φορολογούμενους στις εφορίες, αφού οι διορθώσεις που έκαναν στο περιουσιολόγιό τους έβγαλαν μειωμένο ΕΦΝΙΑ τουλάχιστον κατά 300 ευρώ.
Οπως προβλέπει η νομοθεσία, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet δεν βγάζει εκκαθαριστικό, αλλά στέλνει τους φορολογούμενους στην εφορία για τα… περαιτέρω.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τη μείωση του φόρου. Δηλαδή τι ακριβώς άλλαξε στα χαρακτηριστικά των ακινήτων (τετραγωνικά κ.λπ.), αλλά και στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά
Πολλούς φορολογούμενους… έστειλε στην εφορία και η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε περίπτωση 2ης τροποποιητικής δήλωσης καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριωθούν οι αλλαγές που δηλώθηκαν.
Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι που τρέχουν για άλλες διευθετήσεις όπως: η προσκόμιση των δικαιολογητικών για να τύχουν των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση νέων χρεών -τα οποία δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού- αλλά και η κατάθεση πινακίδων.
Φέτος ο συνολικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων που αναμένεται να παραδώσουν πινακίδες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 135.000, όσοι δηλαδή κατέθεσαν και πέρυσι.
Παράλληλα με τις εκκρεμότητες που προαναφέρθηκαν, οι υπόχρεοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν:
■ Την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις προηγούμενες τρεις μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
■ Τα τέλη κυκλοφορίας. Οπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι φορολογούμενοι μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxis, να συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και να εκτυπώσουν την Ταυτότητα Οφειλής με την οποία θα τα εξοφλήσουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Οσοι δεν καταβάλουν τα τέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.
■ Τη δεύτερη δόση όσοι ρύθμισαν ληξιπρόθεσμα χρέη με το νέο καθεστώς των 72-100 δόσεων.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013).
Σε περίπτωση μη υποβολής, τα πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.200 ευρώ.
Οι επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015 θα πρέπει έως το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.
Και αυτοί ασχολούνται με τον ΦΠΑ στις κάλτσες!
Και ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι συνωστίζονται στις εφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ασχολείται με τον ΦΠΑ στις κάλτσες.
Εξέδωσε ειδική εγκύκλιο, προκειμένου να διευκρινίσει σε ποιον συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι κάλτσες, όχι ανάλογα με το είδος αλλά ανάλογα με τον χρήστη!
Σύμφωνα λοιπόν με τη ΓΓΔΕ, οι κάλτσες «γενικής χρήσης» υπάγονται σε ΦΠΑ 23% και οι κάλτσες θεραπευτικού σκοπού στον μειωμένο ΦΠΑ 13%.
Τουτέστιν: οι κάλτσες παντός τύπου (καλτσάκια, μασαζοκαλσόν), καθώς και κάλτσες με διαβάθμιση πίεσης (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κάλτσες φλεβίτιδας), δηλαδή όλοι οι τύποι, υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ακόμα και οι θεραπευτικές κάλτσες φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με τις απλές κάλτσες.
Ωστόσο, ειδική μεταχείριση με συντελεστή ΦΠΑ 13% προβλέπεται μόνο εφόσον τα είδη προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μόνο δηλαδή η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών θα αγοράζει με μειωμένο συντελεστή. Ολοι οι άλλοι που επίσης χρειάζονται θεραπευτικές κάλτσες, αλλά δεν έχουν ειδικές ανάγκες θα τις πληρώνουν ακριβότερα.
Δεν διευκρινίζεται πάντως από τη ΓΓΔΕ σε ποιον συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η κάλτσα του… Αϊ-Βασίλη
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας