Με την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων και των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που χτυπούν συναγερμό για την επιβίωσή τους σε μια οικονομία που υπερφορολογείται, συρρικνώνεται προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και χρωστάει παντού, ανηφορίζει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός για να αναθερμάνει το success story της ανάκαμψης.
Η ΓΣΕΒΕΕ «φύλαγε» για την τελευταία εβδομάδα πριν από τα πανηγύρια της Θεσσαλονίκης την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσής της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως «πληρωμένη απάντηση» προς όσους βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται καλπάζοντας εν μέσω της εφαρμογής των υφεσιακών μέτρων του τρίτου Μνημονίου.
Αν οι εκτιμήσεις της έρευνας (Marc) επιβεβαιωθούν -όπως συνέβη και τα προηγούμενα οχτώ χρόνια- θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ακόμη έναν επιχειρηματικό και εργασιακό Αρμαγεδδώνα τους επόμενους μήνες με χιλιάδες λουκέτα, χαμένες θέσεις εργασίας, μειώσεις αποδοχών, αποεπένδυση και νέες «γενιές» απλήρωτων φόρων και υποχρεώσεων από τους «μικρούς», τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Το γεγονός ότι η έρευνα έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, μέσα στον Ιούλιο, δεν ήταν αρκετό για να εμφυσήσει αισιοδοξία στις μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς τα μέτρα του Μνημονίου συνεπάγονται μείωση εσόδων και κατανάλωσης και αύξηση δαπανών. Το 59,5% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο στο μέλλον και μόλις το 8,5% προβλέπει βελτίωση.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο να «μιλάμε πλέον για έναν ιδιότυπο αρνητικό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού για κάθε 1 επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και υγείας, άλλες 10 επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά, με απροσδιόριστο χρόνο επούλωσης των πληγών τους».
Τριπλάσιος κίνδυνος
Ακόμη χειρότερα, το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί «αρκετά» και «πολύ» πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν μάλιστα τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%).
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ότι 18.100 επιχειρήσεις θα κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο και συνολικά 33.000 θέσεις απασχόλησης θα χαθούν από μισθωτούς, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους.
Στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ωστόσο οι μελλοντικές ροές απασχόλησης δεν προβλέπεται να ενισχυθούν και οι προοπτικές συμβολής των υφιστάμενων μικρομεσαίων στη μείωση της ανεργίας είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει κίνδυνος επιπλέον απώλειας 22.500 θέσεων μισθωτής απασχόλησης, πέραν των όσων προκύψουν από τα πιθανά λουκέτα, στο επόμενο εξάμηνο.
Συνολικά, αναμένεται να απολεσθούν 55.500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι ευέλικτες μορφές εργασίας αναμένεται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η τάση παραμένει ισχυρή και έχει παγιωθεί. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, για κάθε μία νέα θέση πλήρους απασχόλησης δημιουργούνται δύο αντίστοιχες θέσεις ευέλικτης εργασίας.
Αρνητικός δείκτης
Παράλληλα ο δείκτης προσλήψεων-απολύσεων παραμένει αρνητικός και για κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχεί 1,22 απόλυση. Παράλληλα το «μάρμαρο» το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι μέσω της καθυστέρησης καταβολής μισθών.
Το 40% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι καθυστερούν τις πληρωμές μισθών, ενώ το 28,1% προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας το προσεχές εξάμηνο.
Στο μέτωπο των χρεών, από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον υψηλής έκθεσης των επιχειρήσεων σε πάσης φύσεως οφειλές ενώ περίπου 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.
Τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το 15,9% χρωστά ταυτόχρονα σε Ταμεία και Δημόσιο. Μία στις τρεις επιχειρήσεις οφείλει επίσης δάνεια στις τράπεζες, ενώ το 11,6% ή περίπου 70.000 μικρές εταιρείες έχουν «κοκκινίσει».
Στο περιβάλλον αυτό δεν γίνεται ούτε λόγος για επενδυτικά σχέδια και «ανοίγματα». Ενδεικτικό είναι πως από την έρευνα της ΓΣΕΒEE προκύπτει πως μόνο το 2,1% των επιχειρήσεων προβλέπει αύξηση στις επενδύσεις το επόμενο 6μηνο ενώ 29,3% προβλέπει ότι θα μειώσει τις δαπάνες.
Στην έρευνα επισημαίνεται πως 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν, ούτε ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ κ.λπ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας