Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρό παζάρι για το υπερταμείο

Ο Ζακ Λε Παπ, εκλεκτός της Κριστίν Λαγκάρντ προορίζεται για θέση-«κλειδί» στο υπερταμείο

Σκληρό παζάρι για το υπερταμείο

  • A-
  • A+

Από τη Γαλλία, με τις ευλογίες του ΔΝΤ, έρχεται (;) ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου-γίγας με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ, η στελέχωση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η πρόσληψη του Γάλλου Ζακ Λε Παπ «ήρθε» μέσω του Τύπου, με το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει δημοσιεύματα σε ελληνικά και γαλλικά ΜΜΕ. Αλλες πηγές πάντως επιβεβαίωναν την επικείμενη έλευση του Γάλλου.

Στην πραγματικότητα, η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών μέσω κύκλων αφορούσε όχι το πρόσωπο του Λε Παπ -εκλεκτού της Κριστίν Λαγκάρντ- αλλά το ότι «κλείδωσε» για τη θέση του προέδρου και το ότι απορρίπτεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα τρία από τα πέντε μέλη που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου.

«Η διαδικασία της συζήτησης για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και της αξιολόγησης των προτάσεων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τηρώντας σιγήν ιχθύος για τις ελληνικές προτάσεις.

Σύζυγος βουλευτή

Οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για τους τρεις Ελληνες που έχει προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», θέτουν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τουλάχιστον έναν από τους προτεινόμενους, που φέρεται να είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν πανεπιστημιακό και ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται σε φάση ανταλλαγής προτάσεων-εισηγήσεων για τη στελέχωση του υπερταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κάθε «παίκτης» ακολουθεί τη δική του στρατηγική. Και σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά το «ισχυρό χαρτί» είναι το δικαίωμα βέτο που έχει ο υπουργός Οικονομικών για τα δύο μέλη που θα προτείνουν οι θεσμοί (ένας εκ των δύο είναι ο Λε Παπ), αλλά και το γεγονός ότι η πλειοψηφία του εποπτικού συμβουλίου (3/5) ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε με έμφαση ότι «δεν έχει κλειδώσει τίποτα καθώς αν δεν γίνει αποδεκτή η συνολική πρότασή μας τότε θα ασκήσουμε βέτο στην πρόταση των δανειστών».

Χωρίς διπλή ψήφο

Εκ του νόμου πάντως ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου, που δεν θα ασκεί τη διοίκηση του υπερταμείου, αλλά θα εποπτεύει τη λειτουργία του, δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες σε σχέση με τα άλλα μέλη και δεν έχει διπλή ψήφο.

Η πλειοψηφία του ελληνικού Δημοσίου (3/5) είναι ιδιαίτερης σημασίας σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου, καθώς μέλη του θα επιλεγούν από το εποπτικό συμβούλιο.

Η ελληνική πλευρά, με αφορμή την ονοματολογία, υπενθυμίζει με έμφαση ότι ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η γενική συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συμμετέχει στην επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Ως επιπλέον ασφαλιστική δικλίδα για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο νόμος προβλέπει ότι το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι στον νόμο υπάρχει ρητή αναφορά πως οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή εργαζόμενους, καταναλωτές και άλλους.

Θα μας χορέψει... οπερέτα

Ποιος είναι ο Ζακ Λε Παπ που κατά τα φαινόμενα θα καθίσει στην προεδρική καρέκλα του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου

Αγαπάει την όπερα και την τέχνη εν γένει. Παρά ταύτα, στα καθ’ ημάς φέρεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα θα καθίσει στην προεδρική καρέκλα του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου, του επονομαζόμενου Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Ενα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν τέσσερα άλλα: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ).

Προφανώς ο κ. Λε Παπ προτείνεται και λόγω εθνικότητας. Ως γνωστόν, «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία», ενώ Ελλάς - Γερμανία ή Ελλάς - Ολλανδία... Τεχνοκράτης πολιτικός, με καριέρα που απογειώθηκε όταν ανέλαβε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου της ισχυράς κυρίας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την εποχή που η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί κυβερνήσεων Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ‘‘Λε Φιγκαρό’’, ο κ. Λε Παπ είναι εξειδικευμένος σε θέματα επιχειρήσεων με μέτοχο το κράτος, αλλά και «γέννημα θρέμμα» της δημόσιας διοίκησης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος του πρώην υπουργού Τιερί Μπρετόν για χρηματοπιστωτικά θέματα.

Στο γραφείο της κ. Λαγκάρντ είχε θέση ευθύνης για τις επιχειρήσεις στις οποίες ήταν μέτοχος το γαλλικό κράτος. Εμπειρία έχει πάντως και από τον ιδιωτικό τομέα καθώς διετέλεσε γραμματέας της Air France - KLM.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη η μείωση των «κόκκινων» δανείων
Στο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου εντάσσεται και η τροπολογία για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ στο τέλος της...
Με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη η μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας