• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.2°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.1°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το τελικό θεσμικό πλαίσιο, που θα αφορά εξωδικαστική διευθέτηση, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα τη δεύτερη αξιολόγηση

Bad bank για τα «κόκκινα»;

 • A-
 • A+

Την πρόταση δημιουργίας bad bank («κακή τράπεζα») που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων επαναφέρουν οι Ελληνες τραπεζίτες, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου που αφορά την αναθεώρηση του γνωστού, πλην όμως ανενεργού «Νόμου Δένδια» για την ενιαία αντιμετώπιση των πάσης φύσεως χρεών που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις. 

Πρόκειται για οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το τελικό θεσμικό πλαίσιο, που θα αφορά εξωδικαστική διευθέτηση, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, με ορίζοντα τη δεύτερη αξιολόγηση.

Χθες ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, με συνέντευξή του στο Reuters τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» από κοινού από τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα για τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, οι μαζικές βεβιασμένες πωλήσεις που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, σε χαμηλές τιμές «θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό», καθώς όπως είπε «μία τέτοια πολιτική θα μπορούσε σίγουρα να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τροφοδοτώντας και πάλι εκροές καταθέσεων, παρατείνοντας τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορίζοντας την πρόσβαση στην αγορά».

Οι απόψεις του προέδρου της Eurobank απηχούν τις απόψεις και άλλων κορυφαίων τραπεζικών στελεχών και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, «αλλά όχι ακόμα».

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η διόγκωση των προβληματικών δανείων –είτε είναι «κόκκινα», είτε ετοιμάζονται να «κοκκινίσουν»- απαιτεί αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση.

EUROKINISSI

«Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των διοικήσεών τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων για να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (non-performing exposures, NPE)», σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ήδη τα εφόδια, καθώς οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις πάνω από 58 δισ. ευρώ έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πάνω από το 60% των προβληματικών δανείων έχουν ενέχυρα, κυρίως ακίνητα.

«Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν σε μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να συμπιέσουν υπερβολικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των NPE μέσω βεβιασμένων πωλήσεων», δήλωσε ο Ν. Καραμούζης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής των εποπτικών αναφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα για την πορεία και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, βάζοντας σε αυστηρή επιτήρηση τις τράπεζες.

Ετσι, από τις 10 Νοεμβρίου τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτικές λίστες με την εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών από επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Ο τρόπος αναφοράς τόσο των «κόκκινων» οφειλών, όσο και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι ανάλογος με τον τρόπο που αναφέρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης τις καθυστερήσεις, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα και η εικόνα ξεκάθαρη για τους Ευρωπαίους επόπτες και τους δανειστές.

Αποτελεσματικότερη θα είναι και η παρακολούθηση των πλάνων για τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων. Οπως είναι γνωστό, οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν υποβάλει στην ΤτΕ αλλά και στον SSM αναλυτικούς στόχους μείωσης ανά κατηγορία δανείων.

Η ενδελεχής παρακολούθηση εν προκειμένω είναι το «κλειδί» για να προχωρήσουν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 102/30.8.2016 της ΤτΕ έχει στόχο:

■ Να βελτιωθεί το επίπεδο πληροφόρησης αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, με την ενσωμάτωση περαιτέρω ανάλυσης σε σχέση με συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης ανά κατηγορία δανείου

■ Να παρακολουθείται ο τρόπος εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας

■ Να είναι σαφής η εξέλιξη και απόδοση των τύπων ρύθμισης επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ακόμα προστέθηκαν δύο νέοι πίνακες, μέσω των οποίων απεικονίζονται απολογιστικά οι βασικοί και πρόσθετοι δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για υποβολή και παρακολούθηση των εν λόγω δεικτών.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Χριστόφορος Στράτος με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Ωστόσο το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η αναζήτηση δίαυλου καλύτερης επικοινωνίας και ευελιξίας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Δ.Σ. των τραπεζών.

Ο SSM πάντως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο για τη στελέχωση των Δ.Σ., αν και εμμέσως πλην σαφώς κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι ο νόμος είναι προβληματικός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις) τα χρέη τους και να κουρέψουν πρόστιμα και πανωτόκια του Δημοσίου δίνει σε χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο...
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
Την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης καταδεικνύει η...
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρησάρα για κακοπληρωτές
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real fm: «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια....
Κρησάρα για κακοπληρωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας