• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις παρέμειναν σε χαμηλές πτήσεις και τον Αύγουστο, μειωμένες κατά 80 - 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα

 • A-
 • A+

Γεμάτη με ημερομηνίες-σταθμούς είναι η ατζέντα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο ξεκινούν από πολύ νωρίς και ήδη από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οπόταν θα συνέλθει το Εurogroup για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει σ’ αυτήν τη συνεδρίαση έχοντας απολέσει τον «άσο» των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την καταιγίδα των φόρων, οι εισπράξεις παρέμειναν σε χαμηλές πτήσεις και τον Αύγουστο, μειωμένες κατά 80-100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, γεγονός το οποίο συνέβαλε στο να διευρυνθεί σε πάνω από 670 εκατ. ευρώ η «τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016.

Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην ανησυχούν, πλην όμως το επιτελείο Τσακαλώτου έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο ενδυνάμωσης των εσόδων, όπως μία δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 40.000 φορολογούμενους που βρέθηκαν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων για να εξυπηρετήσει τους εισπρακτικούς στόχους.

Τα «αγκάθια»

Το σχέδιο θα το συζητήσει με τους δανειστές, οι οποίοι στις 12 Σεπτεμβρίου έρχονται στην Αθήνα για να εξετάσουν τις δεκαπέντε μνημονιακές δράσεις που περιλαμβάνει η ενδιάμεση αξιολόγηση, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτής να είναι η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 16-17 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας πριν παραδώσει τη σκυτάλη για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να πληρωθούν 683 εκατ. ευρώ υπέρ του χρέους. Πρόκειται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Σεπτεμβρίου με το ποσό αυτό να επιμερίζεται σε 70 εκατ. ευρώ που είναι τόκοι, 160 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ η δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο η χώρα παίρνει «ανάσα» από τις πληρωμές, με τις εθνικές υποχρεώσεις να περιορίζονται μόνο στην αποπληρωμή των τόκων, 360 εκατ. ευρώ, από τα δάνεια της τρόικας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν σημειωθεί στο ημερολόγιο του υπουργού, το πρόγραμμα του οποίου δείχνει να είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.

Συγκεκριμένα, στις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ένα νέο Εurogroup όπου η Ελλάδα θα είναι ψηλά σε αυτή τη συνάντηση καθώς θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει σ’ αυτό το συμβούλιο έχοντας στα χέρια του το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και πιθανότατα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2017-2020).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δύο κείμενα θα κατατεθούν σχεδόν την ίδια περίοδο στη Βουλή (σ.σ. την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, 3 του μήνα).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί μία από τις «βασικές παραδοτέες» δράσεις του νέου ελέγχου.

Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χωνέψει το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να μειώσουν κάτω από το 3,5% τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 που είναι το μεγάλο της άγχος ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη».

Στο ίδιο Eurogroup οι θεσμοί θα ετοιμάσουν το έδαφος για τον νέο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει την επομένη του Συμβουλίου.

Οπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, ο βαθμός δυσκολίας αυτής της επισκόπησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης, δεδομένου ότι περισσότερες από 40 μνημονικές δράσεις πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» του κουαρτέτου.

Το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου έχει πολλές και επικίνδυνες στροφές, με την πιο… απότομη να είναι αυτή με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Κυβέρνηση και δανειστές θέλουν να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό αυτή την αξιολόγηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλαριάκης, είχε πει ότι αυτή δεν θα διαρκέσει πάνω από μήνα.

Αλλη άποψη έχει ο οίκος Fitch, αφού σε έκθεσή του που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν και το 2017!… Μένει να δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ή ο Γιώργος Χουλιαράκης όπως είχε δηλώσει από το συνέδριο του Economist.

Στην ίδια έκθεση ο οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC για την ελληνική οικονομία, ενώ όπως αναφέρει, το ρίσκο της εφαρμογής του προγράμματος παραμένει υψηλό.

Επισημαίνει ακόμη ότι «οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σύμφωνες με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016, αλλά οι υπόλοιποι στόχοι, για 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 θα είναι ολοένα πιο δύσκολο να επιτευχθούν».

Η ελληνική πλευρά θα καθίσει απέναντι από τους εταίρους σε άλλα δύο Εurogroup: στις 7 Νοέμβρη που θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και στις 5 Δεκεμβρίου που θα ριχτεί η πρώτη ζαριά για τη δεύτερη δανειακή δόση (σ.σ.: το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί) εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Στο ίδιο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα τεθούν επί τάπητος και τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εθνικές μας υποχρεώσεις κλείνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 με πληρωμές προς το ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 104 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και άλλα 305 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το ανοιχτό κεφάλαιο του 2016 που έχει με το Ταμείο.

Στα τέλη Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο οποίο θα περιγράφονται τα μέτρα του επόμενου έτους.

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση αφού εκείνη την περίοδο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα η νέα έκθεση ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ που θα κρίνει τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στα πόδια φτερά
«Ασθενές» μήνυμα -που θα ενταθεί με την κάθοδο των δανειστών στη χώρα μας- έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλώντας την Αθήνα να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη...
Βγάζουν στα πόδια φτερά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμασία για «καυτό» φθινόπωρο
Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε από την επίσημη ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει σήμερα και τις συστάσεις του Eurogroup. Στα «πηγαδάκια» που θα...
Προετοιμασία για «καυτό» φθινόπωρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας