• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.8°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.7°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  65%

Στα χέρια των περίπου 2.000 προμηθευτών της Μαρινόπουλος βρίσκεται πλέον η τύχη του σχεδίου «διάσωσης»

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μάχη για «κούρεμα» απαιτήσεων

 • A-
 • A+

Στα χέρια των περίπου 2.000 προμηθευτών της Μαρινόπουλος βρίσκεται πλέον η τύχη του σχεδίου «διάσωσης» της χρεοκοπημένης αλυσίδας μετά και την υπογραφή, τα ξημερώματα του Σαββάτου, της οριστικής συμφωνίας για χρηματοδότηση-μαμούθ από τις τράπεζες και την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τον Ομιλο Σκλαβενίτη.

Η συμφωνία είναι το πρώτο μεγάλο βήμα που γίνεται στον μαραθώνιο της προσπάθειας να μην καταρρεύσει ολοσχερώς ο όμιλος με τους 11.000 εργαζόμενους και τα περίπου 500 καταστήματα, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο ώστε να πέσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τα πρώτα 60-65 εκατ. ευρώ ενδιάμεσης χρηματοδότησης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να επανέλθει η Μαρινόπουλος σε κάποια υποτυπώδη λειτουργία.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Το σχέδιο εξυγίανσης που θα οδηγήσει σε πλήρη απορρόφηση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, βρίθει αιρέσεων και επιμέρους προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί, ενώ η τελευταία και πιο κρίσιμη λέξη για να κλείσει η συμφωνία και να επικυρωθεί από το δικαστήριο, ανήκει στις χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες εταιρείες που προμήθευαν με προϊόντα τη Μαρινόπουλος.

Σε όσες εταιρείες η αλυσίδα Μαρινόπουλος χρωστά πάνω από 100.000 ευρώ, το σχέδιο προβλέπει μεγάλο «κούρεμα» οφειλών κατά 50%, το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τις επιχειρήσεις προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 60% των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 720 εκατ. ευρώ οφειλών της Μαρινόπουλος σε προμηθευτές, τα 350 εκατ. ευρώ δεν θα πληρωθούν ποτέ.

Τα χρήματα αυτά είναι εν πολλοίς ανείσπρακτος τζίρος για τις επιχειρήσεις, τα οποία έχουν πλέον διαχυθεί σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και του εμπορίου, ενώ πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει πίσω στις τράπεζες ως εγγυήσεις για δάνεια των εταιρειών τα οποία με τη σειρά τους πρέπει να ρυθμιστούν.

Το «κούρεμα» προς τους προμηθευτές έχει πυροδοτήσει εύλογες ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι περισσότερο αδύναμοι και οικονομικά εκτεθειμένοι προμηθευτές, αλλά και έντονες αντιδράσεις από ανταγωνιστικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και περιμένουν να δουν αναλυτικά το σχέδιο εξυγίανσης για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν νομικά.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Μαρινόπουλου, Σκλαβενίτη και τραπεζών επιτρέπει πάντως στις εμπλεκόμενες πλευρές να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης, ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί στο πλαίσιο του άρθρου 106 θ του Πτωχευτικού Κώδικα (μεταβίβαση της επιχείρησης), με την προσδοκία ότι έως τότε θα έχει συγκεντρωθεί και η σύμφωνη γνώμη σημαντικού αριθμού προμηθευτών. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η εκδίκαση να γίνει ει δυνατόν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο εξυγίανσης βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ο πρώτος είναι το «κούρεμα» των προμηθευτών κατά 50% που θα μειώσει τα συνολικά χρέη των 1,3 δισ. ευρώ κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος είναι η χρηματοδότηση που θα παράσχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες προς τη νέα εταιρεία συμφερόντων Σκλαβενίτη, η οποία θα αναλάβει τη Μαρινόπουλος. Οι τράπεζες θα εκδώσουν νέα δάνεια συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος είναι η ίδια χρηματοδότηση του εγχειρήματος με 125 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης σε βάθος χρόνου. Η συνεισφορά της οικογένειας Μαρινόπουλου δεν θα είναι μεγαλύτερη από 10 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα μετέχουν πλέον στην εταιρεία.

Από τα κεφάλαια ύψους 470 εκατ. ευρώ της συνολικής χρηματοδότησης, περίπου 80 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν μέσα στο επόμενο δίμηνο για να αγοραστούν προϊόντα, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες του δικτύου της Μαρινόπουλος.

Σήμερα Δευτέρα εκτός απροόπτου θα εκταμιευτούν συνολικά 65 εκατ. ευρώ εκ των οποίων:

■ τα 15 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από τη Σκλαβενίτης για την αγορά εμπορευμάτων,

■ άλλα 10 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Μαρινόπουλου για να πληρωθούν μισθοί και λειτουργικά έξοδα της εταιρείας

■ 40 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για να ανανεωθούν τα συμβόλαια μισθώσεων ακινήτων της εταιρείας (15 εκατ. ευρώ) και για να καλυφθούν άλλες λειτουργικές δαπάνες (25 εκατ. ευρώ)

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα εκταμιεύσουν άλλα 7,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τον Οκτώβριο, ενώ επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον ερχόμενο μήνα για τις δαπάνες του Νοεμβρίου υπό τον όρο ότι θα έχουν υπογράψει τη συμφωνία εξυγίανσης το 35% των πιστωτών πλην τραπεζών.

Από τα συνολικά 55 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τα 27,6 εκατ. θα βάλει η Alpha, τα 12,656 εκατ. ευρώ η Εθνική και από 7,43 εκατ. ευρώ θα βάλουν η Πειραιώς και η Eurobank.

Εφόσον επικυρωθεί από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης, στη νέα εταιρεία συμφερόντων Σκλαβενίτη θα μεταβιβαστούν όλες οι συμβάσεις των περίπου 11.000 εργαζομένων που ήταν ενεργές την 30ή Ιουνίου 2016 και θα περιλαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος.

Θα μεταβιβαστούν επίσης σε αυτή όλες οι οφειλές προς τους εκμισθωτές καταστημάτων και τις εταιρείες leasing, και το 50% των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
Η τελική λύση για το πιο σύνθετο εγχείρημα διάσωσης ελληνικής εταιρείας που έχει δρομολογηθεί μέχρι σήμερα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το σχέδιο εξυγίανσης που η αλυσίδα θα καταστρώσει σε συνεργασία με τις...
«Μαρινόπουλος»: το σχέδιο διάσωσης και η εμπλοκή της «Σκλαβενίτης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της Pepsico-ΗΒΗ στα Οινόφυτα
Ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των λουκέτων, που συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στην Ελλάδα της κρίσης, ήρθε να προσθέσει χθες η πολυεθνική Pepsico-ΗΒΗ, η οποία αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο...
Κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της Pepsico-ΗΒΗ στα Οινόφυτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Από τη στιγμή...
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξοφλούνται οι εργαζόμενοι
Με την εξόφληση των οφειλών στους περίπου 11.000 εργαζόμενους της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» σε Ελλάδα και Κύπρο ξεκίνησε χθες η αποδέσμευση των περίπου 65 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, στην οποία...
Εξοφλούνται οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζικό «φως» για την αλυσίδα «Μαρινόπουλος»
Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης ύψους 360 εκατ. ευρώ προς τον όμιλο Σκλαβενίτη από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που είχε λάβει η Eurobank, ενώ σήμερα παίρνουν σειρά...
Τραπεζικό «φως» για την αλυσίδα «Μαρινόπουλος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας