• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 17.9°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.0°C / 16.6°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 18.1°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 16.6°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%

Το μοντέλο που προκρίνει η ΕΣΕΕ προβλέπει τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ένα ποσοστό του οποίου θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές

EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Καταφύγιο στον ακατάσχετο αναζητά η αγορά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πράσινο φως από τους δανειστές αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση, η οποία αρχικά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δανειστών, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Κώστα Χρήστου, με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και όπως μετέδιδαν στη συνέχεια πηγές παριστάμενες στη σύσκεψη, «φαίνεται πως μπορεί να προχωρήσει». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το θέμα έγινε συζήτηση κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, σε θετική κατεύθυνση.

Η καθιέρωση του λογαριασμού αυτού εκτιμάται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι μπορεί να δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά βάζοντας φρένο στη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Κάθε μήνα, μόνο οι απλήρωτοι φόροι αυξάνουν τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 400-500 εκατ. ευρώ, σφίγγοντας παράλληλα τη θηλιά των κατασχέσεων στην επιχειρηματική κοινότητα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διενεργεί σαρωτικές κατασχέσεις για την είσπραξη όσο το δυνατό περισσότερων απλήρωτων φόρων από τη δεξαμενή των 90 δισ. ευρώ, πλην όμως σε πλειάδα περιπτώσεων, όπως υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, ο εισπρακτικός μηχανισμός έρχεται αντιμέτωπος με αδειανούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Είναι προτιμότερο να εισπράττουν 90 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο από κατασχέσεις ή να δημιουργηθεί ροή εσόδων τους επόμενους μήνες από την άμεση πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων;», αναρωτιέται παράγοντας της αγοράς και όπως φαίνεται, στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μοντέλο που προκρίνει η ΕΣΕΕ και έρχεται να «πατήσει» σε πρόταση την οποία είχε υποβάλει προ μηνών ο Τρ. Αλεξιάδης στους δανειστές για να εισπράξει τότε την κατηγορηματική αντίθεσή τους, προβλέπει τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ένα ποσοστό του οποίου θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά μέσω του οποίου θα καταβάλλονται πλήρως σε μηνιαία βάση όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε επιχείρηση θα δηλώσει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο για ένα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν θα χωρούν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο λογαριασμός για ευνόητους λόγους δεν θα ονομάζεται «ακατάσχετος» αλλά είτε «τροφοδότης λογαριασμός» είτε «ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός».

Σε αυτόν θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την Εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.

Σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού αυτού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης, οφειλές.

Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παραμένουν στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

Μόνο επανένταξη...

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το ενδεχόμενο αναβίωσης της ρύθμισης των εκατό δόσεων για όσους την έχασαν το τελευταίο διάστημα για λόγους ανωτέρας βίας, είτε λόγω λαθών κατά την πίστωση τραπεζικών λογαριασμών είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την παροχή δυνατότητας και στους οφειλέτες φόρων –όπως έκανε πρόσφατα ο ΟΑΕΕ– να επανενταχθούν υπό προϋποθέσεις στη ρύθμιση, χωρίς όμως αυτή να ενεργοποιείται εκ νέου για επιπλέον οφειλέτες.

Η ΕΣΕΕ έθεσε στο τραπέζι και ενδεχόμενο πάγωμα της διάταξης νόμου η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και προβλέπει απώλεια της ρύθμισης σε όποιον καθυστερήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών την εξόφληση μιας δόσης.

Κατά την πρόταση των εμπόρων, η διάταξη θα πρέπει να παγώσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, προκειμένου να μη χάνουν τη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι καθυστέρησαν δυο βδομάδες να πληρώσουν μία δόση.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις με τις επιχειρήσεις να είναι οι κερδισμένες στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανέρχεται η πρόταση για δημόσια bad bank
Η πρόταση για δημιουργία δημόσιας «bad bank» φαίνεται ότι επανέρχεται δειλά δειλά στο τραπέζι. Πρόκειται για πρόταση που το 2015 είχαν απορρίψει οι θεσμοί, αλλά τώρα το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων έχει...
Επανέρχεται η πρόταση για δημόσια bad bank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτόματες και εξπρές κατασχέσεις
Πληροφοριακό έργο-ακτινογραφία για οφειλές προς το Δημόσιο, ακίνητα, δάνεια, κάρτες και καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό προκήρυξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στοχεύοντας σε σαρωτικές κατασχέσεις που...
Αυτόματες και εξπρές κατασχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας