• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.5°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 13.1°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 18.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  50%

Οι φορολογούμενοι που έχουν λαμβάνειν επιστροφές από την Εφορία οφείλουν να ζητήσουν συνυπολογισμό τους με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για να απαλλαγούν από την καταβολή του

Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό

 • A-
 • A+

Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία τους να ζητήσουν συμψηφισμό οφειλών μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο νόμος και ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια αυτεπάγγελτων αυτόματων συμψηφισμών ανάμεσα σε χρέη και απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, πλην όμως -όπως διευκρινίζουν πηγές των εφοριακών- ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν υλοποιείται για «τεχνικούς λόγους».

Διαφορετική εικόνα δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως παρ’ ότι η διαδικασία δεν είναι αυτόματη (δεν γίνεται δηλαδή κεντρικά μια διασταύρωση στο Taxis ανάμεσα σε οφειλές και επιστροφές), οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα κάνουν αυτεπάγγελτα συμψηφισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η υποβολή αίτησης επισπεύδει τη διαδικασία του συμψηφισμού».

Με προσαύξηση

Ιδιοκτήτης ακινήτων στον οποίο η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε οφειλή 400 ευρώ και στον οποίο την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών χρωστά επιστροφή φόρου 400 ευρώ, κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώσει τίποτα και αυτόματα να γίνει συμψηφισμός.

Τώρα, αν δεν σπεύσει στην Εφορία του να υποβάλει αίτηση συμψηφισμού, ενδέχεται εντός Σεπτεμβρίου να μην έχει λάβει την επιστροφή του φόρου, αλλά να πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ με προσαύξηση σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής.

Η πρακτική που ακολουθείται, όπως αναφέρουν πηγές των εφοριακών, είναι να μη δίνεται εντολή επιστροφής φόρου εάν υπάρχουν τρέχουσες ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στέλεχος της Φορολογικής Διοίκησης αναφέρει, πάντως, πως δεν λείπουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να δώσει εντολή διενέργειας επιστροφής φόρου νωρίτερα, αν διαπιστώσει για παράδειγμα ότι πληρώνονται εμπρόθεσμα και με συνέπεια οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

1,7 δισ. επιστροφές

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε βεβαίωση εσόδων 3,179 δισ. ευρώ, ενώ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου 307 εκατ. ευρώ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως το τέλος Ιουλίου οι συνολικές επιστροφές φόρου από τις αρχές του έτους ανέρχονταν σε 1,720 δισ. ευρώ εκ των οποίων 250 εκατομμύρια εντός Ιουλίου.

Στις αρχές Αυγούστου παράλληλα, το Δημόσιο χρωστούσε σε επιστροφές ΦΠΑ 983 εκατ. ευρώ με τις εκκρεμείς αιτήσεις να φτάνουν τις 63.426, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρωταθλητής» χρεών το Δημόσιο
Με νέα χρέη που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ «φόρτωσε» τον περασμένο Μάρτιο το κράτος προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και απλούς φορολογουμένους, γεγονός το οποίο...
«Πρωταθλητής» χρεών το Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκρηξη φορολογικών εσόδων!
​«Κεφάλι» πήραν τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, μετά την υποστήριξη που είχαν από τα capital controls και τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε...
Εκρηξη φορολογικών εσόδων!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας