• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.4°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 20.2°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  78%

Η αν. υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τον υφυπουργό αρμόδιο για τα ασφαλιστικά Τ. Πετρόπουλο επιδιώκουν να συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Επιδότηση απασχόλησης αντί επιδόματος ανεργίας

 • A-
 • A+

Να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο χθες κοινολόγησε την πρόθεσή του αυτή στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Ελλάδος, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Οπως ξεκαθάρισαν οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος, Ρ. Αντωνοπούλου, Τ. Πετρόπουλος και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, η κυβέρνηση σκέφτεται να προωθήσει πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους διάρκειας 12 μηνών, σύμφωνα με το οποίο το επίδομα ανεργίας θα μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας, με την επιχείρηση να καλύπτει το υπόλοιπο ποσό ώστε ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή η κυβερνητική πρόθεση δεν έχει τύχει (τουλάχιστον ακόμη) της κοινοτικής έγκρισης και ως εκ τούτου είναι στον αέρα (αν και εκφράζεται αρμοδίως η πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έγκρισης).

Πάντως και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ 113.394 άνθρωποι, από τους οποίους οι 108.249 (ποσοστό 95,46%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 5.145 (ποσοστό 4,54%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, καθίσταται προφανές ότι το μέτρο, ακόμη και αν υλοποιηθεί, θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα αφού θα αφορά λιγότερο από το 10% των επιδοτούμενων ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί παρά να δώσει μια ανάσα και στις χειμαζόμενες από τα μέτρα επιχειρήσεις αλλά και να συμβάλει στην εδραίωση της αύξησης της απασχόλησης, δεδομένου ότι ο άνεργος που θα ενταχθεί μπορεί να αποτελέσει μια αναγκαιότητα για την επιχείρηση η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά το πέρας του 12μηνου προγράμματος.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού που έχει μείνει καιρό εκτός εργασίας θα πρέπει να επανέλθει αφού έχει χάσει σημαντικό μέρος της παραγωγικότητάς του λόγω της πολύμηνης αποχής από την εργασία.

Η κεντρική ιδέα όπως την έχει συλλάβει η κυβέρνηση έχει ως εξής:

Ο άνεργος, εφόσον το επιθυμεί (αποτελεί βασική προϋπόθεση τουλάχιστον στις κυβερνητικές προθέσεις), θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ σε επίδομα απασχόλησης το οποίο θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν τα κυβερνητικά στελέχη, η επιδίωξη είναι ο ΟΑΕΔ, ακόμη και αν ο άνεργος έχει δικαίωμα καταβολής επιδόματος ανεργίας για λιγότερο από 12 μήνες, να επιδοτεί για ενιαύσια περίοδο την εργασία του ανέργου.

Πάντως στις υποχρεώσεις της επιδοτούμενης επιχείρησης (στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 1-10 ανθρώπους) θα είναι να διατηρήσει για άλλους τρεις μήνες τον επιδοτούμενο άνεργο και να τον πληρώνει εξ ιδίων πόρων.

Οπως εξήγησαν τα κυβερνητικά στελέχη στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων σκοπεύουν να ξεσφίγξουν και τις ομολογουμένως ασφυκτικές προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις.

Κυρίαρχα λοιπόν σκοπείται να μειωθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις από τους 6 στους 3 μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος.

«Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε:

«Ο στόχος μας είναι διττός, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

«Η ΕΣΕΕ επιμένει σε ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας και οι μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, αφού οι περισσότερες από τις 600.000 ΜμΕ επιχειρήσεις είναι αυτές που θα τονώσουν την απασχόληση», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση για επιδότηση της απασχόλησης που δεν διέφερε σε πολλά σημεία από την κυβερνητική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιταγές επανένταξης για 10.000 ανέργους
Υπό την προϋπόθεση μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την...
Επιταγές επανένταξης για 10.000 ανέργους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
Χαίρεται με τη μείωση της ανεργίας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η κυβέρνηση παραλείποντας να αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μειώσεως οφείλεται στη μαζική μετανάστευση...
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
Νέα πιλοτική στρατηγική προσέγγισης των επιχειρήσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την κάλυψή τους από τους ανέργους. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου...
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
Nέα καμπάνα κινδύνου χτυπά στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι όσο και οι επιδοτούμενοι άνεργοι για τον μήνα Ιούλιο. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν αποτελεί έναν...
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων
​Ενεργοποιήθηκε χθες, ύστερα από αναμονή επτά ετών, η διαδικασία καταβολής του βοηθήματος των 360 ευρώ για 3 έως 9 μήνες στους δικαιούχους. Αφορά μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.ά. που πλήρωναν σχετική...
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας