• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  70%

Δεν μπορεί να καλλιεργούνται συνθήκες αδιαφάνειας τόνισε αναφερόμενος στον ΟΑΣΘ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Συμφωνία 4 σημείων για να ξεμπλοκάρει ο ΟΑΣΘ

 • A-
 • A+

Πολλαπλώς εκτεθειμένη βρίσκεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ μετά τη χθεσινή επίτευξη της συμφωνίας για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους αφού, όπως τελικά καταδείχθηκε, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν χρωστούσε τίποτε στον ΟΑΣΘ, όπως διατεινόταν η διοίκησή του για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Χρειάστηκε η επέμβαση του υπουργείου Εργασίας καθώς στην τριμερή συνάντηση διοίκησης, εργαζομένων και κυβέρνησης επιτεύχθηκε τελικά μία συμφωνία τεσσάρων σημείων.

Αναλυτικότερα:

 Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει μίνιμουμ το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

 Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).

 Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.000 € για την κάλυψη της μετακίνησης ΑμεΑ και πολυτέκνων για το 2016.

 Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενοι ΟΑΣΘ και υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.10.2016.

Για την κυβέρνηση με τη συμφωνία αυτή προστατεύονται αφενός οι εργασιακές σχέσεις όπως και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου το δημόσιο αγαθό της μεταφοράς για όλους τους πολίτες.

Το σημαντικό όμως, τουλάχιστον για την κυβέρνηση, είναι ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την άσκηση διαφανούς και αντικειμενικής πολιτικής στο θέμα των συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας.

«Διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες» ήταν η δηκτική δήλωση του γ.γ. του υπουργείου Αν. Νεφελούδη.

Οχι στην αδιαφάνεια

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεν έχασε να ευκαιρία να μεμφθεί τη διοίκηση του ΟΑΣΘ αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για το τι συμβαίνει στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Παρότι ο υπουργός αναγνώρισε ότι μία ιδιωτική επιχείρηση όπως είναι ο ΟΑΣΘ για να ασκήσει κοινωνική πολιτική πρέπει να λαμβάνει κρατική επιδότηση, ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι δεν μπορεί να καλλιεργούνται συνθήκες αδιαφάνειας.

«Αυτή η επιδότηση όμως πρέπει να γίνεται με απόδοση λογαριασμού, να μη γίνεται πάρτι. Και αυτό ακριβώς ζητήσαμε από την άλλη πλευρά, μια που δεν υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια οι σχετικές δημόσιες συμβάσεις που έπρεπε να έχουν συναφθεί ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΑΣΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κονδύλια για πληρωμή εργαζομένων του ΟΑΣΘ
Δεσμεύσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να της προκαταβάλει την επιχορήγηση...
Κονδύλια για πληρωμή εργαζομένων του ΟΑΣΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λεφτά υπάρχουν»... στον ΟΑΣΘ
Μια περίεργη υπόθεση κονδυλίων «επικοινωνίας» με απευθείας ανάθεση (ελέω… κορονοϊού) «έτρεξε» το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη με την εταιρεία «Minds ΙΚΕ», γνωστή και από άλλες πρόσφατες.
«Λεφτά υπάρχουν»... στον ΟΑΣΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελεσίγραφο για νέο χειρόφρενο στον ΟΑΣΘ από τις 17 Νοεμβρίου
Νέο χειρόφρενο αποφάσισαν να τραβήξουν από τις 17 του μήνα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ που έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, αν δεν τους καταβληθούν δεδουλευμένα δύο μηνών, ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ. Κι ενώ τα...
Τελεσίγραφο για νέο χειρόφρενο στον ΟΑΣΘ από τις 17 Νοεμβρίου
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Λεωφορείο το... βάσανο
Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων και στο τέλος... πάλι χωρίς αστικά λεωφορεία από σήμερα το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Σε επίσχεση εργασίας ανακοίνωσαν ότι προχωρούν και...
Λεωφορείο το... βάσανο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσχεση εργασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης «μέχρι κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ να τα βρουν και να λογικευτούν» και να καταβάλουν τα δεδουλευμένα,...
Επίσχεση εργασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματίζεται η ΓΣΕΕ για το μέλλον των συνδικάτων
​Την πεποίθησή τους ότι τα επικείμενα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις θα φέρουν ένα βήμα πιο κοντά τους μνημονιακούς στόχους για ουσιαστική κατάργηση των συνδικάτων εξέφρασαν συνδικαλιστικά στελέχη που...
Προβληματίζεται η ΓΣΕΕ για το μέλλον των συνδικάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας