• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

Το πρόβλημα της διοίκησης του ΤΧΣ επί της ουσίας δεν έχει λυθεί.

Δημιουργεί πονοκεφάλους η κρίση στο ΤΧΣ

 • A-
 • A+

Στα μέσα Οκτωβρίου θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ονοματολογία που να αφορά υποψηφίους για συγκεκριμένες θέσεις, όπως αυτή για τους προέδρους της Εθνικής Τράπεζας, σε αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη, και της Πειραιώς, λόγω αποχώρησης του Μιχάλη Σάλλα αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου. 

Πέραν του γεγονότος ότι άλλες οι βουλές των δανειστών, άλλες των επιθετικών funds (π.χ. του Paulson στην Πειραιώς), άλλες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και άλλες της κυβέρνησης, τα ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα μένουν σε εκκρεμότητα λόγω της διοικητικής αναταραχής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Λύση ανάγκης

Η προσωρινή τοποθέτηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου των Χριστόφορου Στράτου και Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, που τελεί υπό την έγκριση του EuroWorking Group (στις 29/8), αποτέλεσε μια λύση ανάγκης ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Ταμείο σε καθημερινή βάση. 

Ωστόσο το πρόβλημα της διοίκησης του ΤΧΣ επί της ουσίας δεν έχει λυθεί.

Κι αυτό γιατί βάσει του χρονοδιαγράμματος και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών το ΤΧΣ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη για τους μη εποπτικούς περιορισμούς και τα εμπόδια για την αγορά των «κόκκινων» δανείων (NPLs) επειδή είναι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών που βρέθηκαν να μην πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου και η διαδικασία αυτή λόγω του διοικητικού κενού στο ΤΧΣ μετατίθεται για αργότερα. 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΤΧΣ (Selection Panel) θα πρέπει να εξηγήσει γιατί προτίμησε να καρατομήσει χωρίς έγγραφη και αιτιολογημένη έκθεση αξιολόγησης τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης και να αναθέσει σε μια προσωρινή διοίκηση να τρέξει τα παραπάνω «έργα» του ΤΧΣ που αποτελούν και προαπαιτούμενα. Διότι είναι σαφές ότι δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια βάσει νόμου για την κανονική αντικατάσταση των τριών (Ξενόφος, Κουτσός, Γάγαλης).

Επί του παρόντος, στο site του ΤΧΣ υπάρχει η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του CEO με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 25 Αυγούστου και εκτιμάται ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ για τις άλλες δύο θέσεις δεν υπάρχει ακόμα δημόσια πρόσκληση. 

Στην προσπάθεια πάντως να προσελκύσει ικανά στελέχη από τη διεθνή αγορά, η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΤΧΣ, με βάση ειδική έρευνα που ανέθεσε σε σύμβουλο, έκρινε πως οι αμοιβές δεν εναρμονίζονται με αυτές που ισχύουν στην αγορά και επέβαλε την αύξησή τους για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Ετσι, με απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αύξησε τις αμοιβές αυτές ως προς το ανώτατο εύρος τους έως και 90%. 

Ειδικότερα, το εύρος της αμοιβής για τον διευθύνοντα σύμβουλο καθορίζεται στα 180.000-220.000 ευρώ, για τον αναπληρωτή διευθύνοντα στα 150.000-195.000 ευρώ και για το μέλος της εκτελεστική επιτροπής στα 120.000-160.000 ευρώ. 

Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο το στοίχημα είναι διπλό: να μην αφελληνιστεί το ΤΧΣ και στις κενές θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής να τοποθετηθούν Ελληνες και από την άλλη να μην αποτελέσει η... τραπεζική αναταραχή τροχοπέδη στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
Με «αστερίσκους» στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και την αντιμετώπισή τους, αναμένεται αύριο η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης ● Στο τέλος της εβδομάδας, το νέο πλαίσιο για την προστασία...
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς «Αgenda 2020» είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό και έχει στόχευση «να γίνουμε πάλι κανονική τράπεζα, να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA, να βγούμε στις αγορές και να...
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/NPEs) των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά που είναι αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης,...
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία υπό όρους για το 2017
Διατηρούν την αισιοδοξία τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του 2017 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν...
Αισιοδοξία υπό όρους για το 2017

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας