• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 28.3°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 25.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 28.6°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.8°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  38%

Αν οι μηχανισμοί του υπ Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, ή με τη μορφή μείωσης φόρου ή με την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Καυτό» εξάμηνο για επαγγελματίες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, υδραυλικοί και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες εισέρχονται στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο κύκλος των καλοκαιρινών ελέγχων, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προαναγγέλλουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι «καυτοί» για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Κάτι το οποίο έχει ξεκάθαρο στόχο να εγκατασταθεί στην αγορά «κλίμα φοροελέγχων», ώστε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής, κατέστησε σαφές ότι οι επόμενοι που θα βρεθούν στα δίχτυα των φοροελεγκτικών μηχανισμών θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως η υπηρεσία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο χιλιάδων ελέγχων, που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.

Οπως διευκρινίζουν, μόλις κλείσει η τουριστική περίοδος, το ενδιαφέρον της ΓΓΔΕ θα στραφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτά, αλλά και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. 

Μάλιστα, σημειώνουν ότι η ΓΓΔΕ έχει ήδη διαμορφώσει τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει στους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορούν να είναι τα ίδια με εκείνα με βάση τα οποία επιλέγονται άλλες κατηγορίες ελεγχόμενων (όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τη διασκέδαση). Από την «ανάλυση κινδύνου» που έχει εκπονήσει η ΓΓΔΕ έχουν προκύψει και τα πρώτα συμπεράσματα για την κατεύθυνση των ελέγχων. 

Βασικό κριτήριο είναι η «επικινδυνότητα» του κάθε κλάδου ή της κάθε ομάδας επαγγελματιών.

Στη συνέχεια, αξιοποιούνται τα στοιχεία από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα προηγούμενα έτη, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια που έχουν λάβει οι επαγγελματίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στον προσδιορισμό των κριτηρίων, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων έχουν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους στελέχη της γαλλικής και αγγλικής δημόσιας διοίκησης. 

Στα τέλη Μαΐου, στελέχη της ΓΓΔΕ βρέθηκαν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν σεμινάρια που αφορούσαν αποκλειστικά τους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με εκπροσώπους της διοίκησης της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η τεχνική βοήθεια από τους θεσμούς. 

Το ζητούμενο για τη ΓΓΔΕ είναι να εγκατασταθεί στην αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες μια κουλτούρα πληρωμής των φόρων που αναλογούν στον καθέναν.

Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι πολλοί και διαρκώς αυξανόμενοι, οπότε η επιτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής –έστω και μέρους της– εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στη σκληρή φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται.

Και αυτό γιατί αν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, είτε αυτές λάβουν τη μορφή μείωσης φόρου είτε μέσω της υλοποίησης κοινωνικών δράσεων.

Αλλωστε, δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες δράσεις δεν υπάρχουν και ο μοναδικός δρόμος για να στηριχθούν τέτοιου είδους πολιτικές είναι μέσω περικοπής δαπανών ή ενίσχυσης εσόδων. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bad bank για τα «κόκκινα»;
Την πρόταση δημιουργίας bad bank («κακή τράπεζα») που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων επαναφέρουν οι Ελληνες τραπεζίτες, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου που...
Bad bank για τα «κόκκινα»;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διήμερο λουκέτο και «διαπόμπευση»
Μετά την αυστηροποίηση των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές θα μπορούν να «σφραγίζουν» για 48 ώρες την επιχείρηση...
Διήμερο λουκέτο και «διαπόμπευση»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά από τον Ιανουάριο ο πρόσθετος φόρος διανυκτερεύσεων
Μετά το «σοκ» των χαμηλοσυνταξιούχων με την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ από τη σύνταξή τους, τον λόγο έχει η ανάλγητη φορολόγηση… Χθες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του εξειδίκευσε...
Αναδρομικά από τον Ιανουάριο ο πρόσθετος φόρος διανυκτερεύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλείστε» και σωθείτε από πρόστιμα και τέλη
Τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016, χωρίς πρόστιμο, δήλωση διακοπής εργασιών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με την αναστολή της...
«Κλείστε» και σωθείτε από πρόστιμα και τέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράνομη επιχείρηση... διοργάνωσης γάμων
Τον… Κινέζο έκανε στην Εφορία Κινέζος που είχε στήσει επιχείρηση διοργάνωσης γάμων στα Φηρά της Σαντορίνης. Τελικά πιάστηκε στο δόκανο, καθώς το αρμόδιο συνεργείο της ΔΟΥ Θήρας, σε συνεργασία με το ΙΚΑ και...
Παράνομη επιχείρηση... διοργάνωσης γάμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά τις κάλπες έρχεται αναδρομική... λυπητερή
Σημαντικές αναδρομικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα σημάνει για χιλιάδες φορολογούμενους αγρότες, μικρές και μεγάλες εταιρείες, αλλά και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σκαφών αναψυχής η εφαρμογή,...
Μετά τις κάλπες έρχεται αναδρομική... λυπητερή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας