• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.1°C / 39.1°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.7°C / 39.4°C
  1 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 38.2°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  40°C 34.0°C / 40.8°C
  3 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.4°C / 39.3°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.6°C / 37.4°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 33.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.9°C / 35.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.1°C
  0 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 31.7°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 38.9°C
  4 BF
  28%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  5 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 37.2°C
  3 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.8°C / 36.8°C
  4 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 35.0°C / 39.3°C
  4 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  1 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 40.5°C
  3 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  40°C 35.8°C / 39.6°C
  3 BF
  9%

Στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν μελέτη που θα αποδεικνύει ότι μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μέχρι το 2025 δεν οδηγεί σε ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους

Τα 4 αγκάθια του φθινοπώρου

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν στο οικονομικό επιτελείο ότι ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος δεν θα έχει τον βαθμό ευκολίας που αρχικώς ανέμεναν.

Αν και οι όποιες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «παγώσει» λόγω καλοκαιρινών διακοπών, στην κυβέρνηση έχουν ξεδιαλύνει τα σημεία στα οποία εκτιμούν ότι θα υπάρξει σύγκρουση με τους δανειστές από τον Σεπτέμβριο.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό ήταν εξαρχής γνωστό. Αυτό που δεν περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών ήταν να συναντήσουν τόσο ισχυρή αντίσταση από τους θεσμούς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ σχεδόν από το… πουθενά ανακύπτει εκ νέου θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια και με τη στελέχωση των διαφόρων αρχών.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Πρώτο μέλημά τους είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα για να εκταμιευθεί η επιμέρους δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να κλείσει οριστικά ο πρώτος έλεγχος.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι δράσεις και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για τον δεύτερο έλεγχο.

Σύμφωνα με στελέχη που έχουν ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου, τα δύσκολα θέματα έχουν ήδη ξεχωρίσει και είναι:

1. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:

Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις και μοντέλο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο τις διαπραγματευτικές ομάδες στο συγκεκριμένο πεδίο.

Είναι σαφές ότι στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων η σύγκρουση θα είναι σφοδρή δεδομένης της ιδεολογικής διαφοράς που υπάρχει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών μεταξύ κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μήνυμα ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά διά της αρμόδιας επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν συντάσσεται με την άποψη ότι «θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πλαίσιο».

Οπότε, το πιθανότερο είναι στο τέλος να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για αλλαγές που πιθανόν να μη θέλει η κυβέρνηση να κάνει.

2. «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ:

Στο Μνημόνιο υπάρχει μια σειρά δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως το πλαίσιο από το προσεχές φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αναμένεται να ανακύψει στο θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, καθώς οι δανειστές θέλουν να προβλέπονται ταχείες διαδικασίες πτώχευσης και εκκαθάρισης για όσες επιχειρήσεις κρίνονται με τραπεζικά κριτήρια «μη βιώσιμες», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές να έχουν «δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθμιση των χρεών τους.

3. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ:

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% μετά το 2018, ώστε να εξοικονομεί ετησίως 2 με 3 δισ. ευρώ, αλλά οι θεσμοί έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους.

Το θέμα σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους (σ.σ. μικρότερα πλεονάσματα απαιτούν μεγαλύτερη επιμήκυνση), γεγονός που βρίσκει αντίθετο κυρίως το Βερολίνο.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν μελέτη που θα αποδεικνύει ότι μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μέχρι το 2025 δεν οδηγεί σε ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει από τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την επιχειρηματολογία του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι δυσκολίες της συγκεκριμένης μάχης φάνηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι το θέμα θα κλείσει όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος.

4. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι νέες διοικήσεις τραπεζών και γενικότερα η στελέχωση και λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών είναι θέματα για τα οποία υπάρχει διαρκής επικοινωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος χωρίς να βγει προς τα έξω μία εικόνα «εμπλοκής» στην ονοματολογία για τα στελέχη που θα αναλάβουν τις τύχες όλων των παραπάνω φορέων.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο νεοφιλελεύθερες τροπολογίες στα εργασιακά
Δύο υποχωρήσεις που φέρνουν την κυβέρνηση πιο κοντά στις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του ΔΝΤ στα εργασιακά εισήχθησαν χθες ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο. Ετσι, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων...
Δύο νεοφιλελεύθερες τροπολογίες στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ίδιο πακέτο με το χρέος το νέο Μεσοπρόθεσμο
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα κατατεθεί το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των...
Στο ίδιο πακέτο με το χρέος το νέο Μεσοπρόθεσμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
Την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις άνοιξε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δανειστές ήρθαν χθες στην Αθήνα...
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αποκλεισμένη» η Αθήνα
Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λιμνάζει, η ημερομηνία της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα και όσο περνάει ο χρόνος οι προσδοκίες της...
«Αποκλεισμένη» η Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας