• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 36.4°C
  4 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 37.1°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 38.2°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 36.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.7°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.2°C
  3 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 36.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 34.9°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  41%

Αύριο αλλάζει χέρια το 51% του ΟΛΠ

ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

COSCO: Πληρώνει τα 280,5 εκατ. και αναλαμβάνει τη διαχείριση

 • A-
 • A+

Στα χέρια της κινεζικής COSCO περνά αύριο οριστικά το μάνατζμεντ του ΟΛΠ, καθώς η εταιρεία θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 280,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην αγορά του 51% των μετοχών του Οργανισμού και έτσι θα αποκτήσει και επίσημα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Αμέσως μετά τη μεταβίβαση θα συγκροτηθεί το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο ο μεγαλομέτοχος θα διαθέτει οκτώ θέσεις, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει με τρεις εκπροσώπους. Οταν η COSCO αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει μόνο μία θέση στο Δ.Σ.

Οι δύο από τους εκπροσώπους θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Θανάσης Λιάγκος, και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης -επιλογή και αυτός του ΤΑΙΠΕΔ-, ενώ δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το όνομα του τρίτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι είναι ο μέχρι τώρα πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιάννης Κούβαρης, και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης. Σε περίπτωση που τη θέση καταλάβει ο Γ. Λαγουδάκης, ο Γ. Κούβαρης θα παραμείνει ως σύμβουλος διοίκησης.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι πρόεδρος του Δ.Σ. θα είναι Κινέζος, στέλεχος της COSCO, ο οποίος μάλιστα θα έχει την έδρα του στην Κίνα και όχι στον Πειραιά, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο captain Fu Chengqu, που μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της COSCO) που διαχειρίζεται τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού.

Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΟΛΠ θα γίνονται πλέον με τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να παίρνουν μέρος και τα στελέχη της εταιρείας που θα βρίσκονται στην Κίνα.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιάννης Κούβαρης, έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, τα οποία καλεί στη 16η συνεδρίαση του Δ.Σ. -τελευταία με αυτή τη μορφή- για την Τετάρτη 10 Αυγούστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει έξι θέματα:

1. Εκλογή νέων μελών προς αντικατάσταση των παραιτηθέντων οκτώ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα και εκλογή προέδρου, σύσταση Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου και ορισμός μελών της και Συμβουλίου Διοίκησης και ορισμός μελών του.

3. Τροποποίηση υπάρχοντος οργανογράμματος και ορισμός: διευθύνοντος συμβούλου, τεσσάρων αναπληρωτών του διευθύνοντος συμβούλου, γενικού οικονομικού διευθυντή και συμβούλων Διοίκησης.

4. Παροχή δικαιωμάτων εκπροσώπησης και δέσμευσης στα ανωτέρω πρόσωπα.

5. Παρουσίαση από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Κούβαρη όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας για το πρώτο μισό του 2016.

6. Λοιπά θέματα (μεταξύ άλλων, ομιλία του νέου προέδρου).

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η COSCO αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση ενός μεγάλου εμπορικού λιμανιού, αφού μέχρι σήμερα διαχειρίζεται container terminals.

Για τον λόγο αυτό, τα ερωτήματα που θέτουν ναυτιλιακοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του πρώτου λιμανιού της χώρας είναι πολλά. Με βασικό το πώς θα γίνει αυτή η διαχείριση από ανθρώπους που δεν ξέρουν καθόλου το λιμάνι και τις ιδιαιτερότητές του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην COSCO και το ΤΑΙΠΕΔ υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλιο και βάσει αυτής οι Κινέζοι, εκτός από τα 280,5 εκατ. που θα καταβάλουν την Τετάρτη, σε μια πενταετία θα αποκτήσουν ακόμα το 16% των μετοχών του ΟΛΠ καταβάλλοντας 88 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά δηλαδή για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού θα δώσουν 368,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
Πολύ σύντομα απ’ ό,τι φαίνεται θα λειτουργήσει η νέα πλωτή δεξαμενή στο νότιο μέτωπο της δυτικής προβλήτας στο Πέραμα που θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι 80.000 τόνων, καθώς τις επόμενες ημέρες...
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
Οι Κινέζοι είναι από χθες οι νέοι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πέρασε και επίσημα στην Cosco Shipping, η οποία καταβάλλοντας 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε...
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νέα μέλη του ΟΛΠ μετά τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco
Στα χέρια της κινεζικής Cosco πέρασε επίσημα το 51% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσία και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Ακολούθησε η...
Τα νέα μέλη του ΟΛΠ μετά τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια ύστερα από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν και αφού εκτίμησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να...
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχει... μέλλον η πώληση του ΟΛΠ
Μπορεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρώθηκε και η κινέζικη COSCO να είναι αυτή που αποκτά το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του ΟΛΠ, ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά να περάσει...
Εχει... μέλλον η πώληση του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΛΠ με φόντο την ιδιωτικοποίηση
H Σύμβαση Παραχώρησης ελληνικού δημοσίου-ΟΛΠ και η τροποποίησή της, ενόψει της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού, θα απασχολήσει τα μέλη του δ.σ. Η συνεδρίαση γίνεται ακριβώς 24 ώρες...
Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΛΠ με φόντο την ιδιωτικοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας