• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%

Με τροπολογία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία (29η Ιουλίου) στις 30 Νοεμβρίου 2016 για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 ετών 2010 και επομένων με μειωμένο πρόστιμο στα 50 ευρώ κατ’ έτος, αντί του κανονικού των 100 ευρώ

Dreamstime

Παράταση για διορθώσεις στο Ε9

 • A-
 • A+

Τέσσερις μήνες παράταση στην ισχύ των χαμηλών προστίμων για να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι στη διόρθωση των λαθών τους στη δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους (Ε9) δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ να μην εμφανιστούν «φουσκωμένα» εξαιτίας των όποιων λαθών υπάρχουν στα Ε9.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος ακινήτων που προκύπτει από τη χρήση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Ε9 να είναι ιδιαίτερα υψηλός εξαιτίας των λανθασμένων στοιχείων που έχουν δοθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να αλλάξουν τα στοιχεία που έχουν υποβάλει πληρώνοντας το μισό πρόστιμο από το κανονικό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2016 (αντί της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Ιουλίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 ετών 2010 και επομένων.

Εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι το κανονικό πρόστιμο για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ανέρχεται σε 100 ευρώ κατ’ έτος. Εφόσον οι αλλαγές γίνουν έως το τέλος Νοεμβρίου, τότε οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ κατ’ έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την τροπολογία, αναφέρεται πως παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια ήταν ιδιαίτερα υψηλός κατά τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που εκτέλεσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι η ύπαρξη των λανθασμένων στοιχείων στα Ε9. Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην εξαίρεση για φέτος των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις τους για να διορθωθούν τα λάθη.

Εκκαθαριστικά

Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι υπόλοιποι κάτοχοι ακινήτων και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο λανθασμένου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet το αργότερο έως τα τέλη του μήνα, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Οπότε οι υπόχρεοι έχουν λίγες ημέρες προθεσμία να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9, αν θέλουν να προλάβουν την παραλαβή ενός «φουσκωμένου» εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν έως τώρα διαπιστώσει ότι τα λάθη που γίνονται συνήθως στη σύνταξη του Ε9 και οδηγούν σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ αφορούν:

● Τη δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλεται ο μειωμένος κατά 90% φόρος σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

● Τη λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Αν δεν δηλωθεί το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, τότε ο φόρος που καταλογίζεται δεν είναι σωστός. Στην πράξη, όταν είναι μεγαλύτερη η ηλικία του επικαρπωτή, είναι υψηλότερο και το μέρος του φόρου του ακινήτου που χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

● Τη λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνία με το «καλημέρα» με τους θεσμούς
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει πετύχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό...
Διαφωνία με το «καλημέρα» με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά...
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
​Νέο, πιο τσουχτερό ΕΝΦΙΑ, για τους «βαρόνους» της ακίνητης περιουσίας, φέρνουν οι αλλαγές από μηδενική βάση στη φορολογία των ακινήτων που προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό αυτές να τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος....
Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν ισοδύναμα για τον φόρο στα ενοίκια
Την απόσυρση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου για την αναδρομική αύξηση των φόρων στα ενοίκια προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Από την άλλη, θα πρέπει η...
Αναζητούν ισοδύναμα για τον φόρο στα ενοίκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο.
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας