• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.6°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 23.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.2°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.7°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%

Οι ελεγκτές θα μπορούν να «σφραγίζουν» για 48 ώρες την επιχείρηση που θα εντοπίζουν ότι δεν έχει κόψει τουλάχιστον 10 αποδείξεις

Διήμερο λουκέτο και «διαπόμπευση»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμα ένα «όπλο» στο κυνήγι της φοροδιαφυγής δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μετά την αυστηροποίηση των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής οι ελεγκτές θα μπορούν να «σφραγίζουν» για 48 ώρες την επιχείρηση που θα εντοπίζουν ότι δεν έχει κόψει αποδείξεις και παράλληλα να τη στιγματίζουν με ειδική ταινία ορατή στους περαστικούς.

Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει έμφαση στους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε μια περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης και με τις ενδείξεις να έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό οι τελευταίες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν διπλό στόχο:

1Να δημιουργήσουν στους επιχειρηματίες το αίσθημα του κινδύνου, ώστε από μόνοι τους οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις.

2Η αυστηροποίηση των προστίμων και των ελέγχων έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τους φόρους και θέλει ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι «κυνηγάει» και τους φοροφυγάδες.

Στο πλαίσιο αυτό οι «ράμπο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα μπορούν να βάζουν το διήμερο «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, τα καταστήματα και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις όταν διαπιστώνουν ότι οι παραπάνω είτε δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις, είτε η αξία των μη εκδοθεισών αποδείξεων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων του γενικού γραμματέα είναι ότι στην απόφασή του αναφέρει πως οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν λάβει εξουσιοδότηση να υπογράφουν όταν προχωρούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης «Με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων». Τους καλεί δε, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Πάντως το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων έχει επιβληθεί και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στερείται «χεριών», υπό την έννοια ότι δεν είναι αρκετοί οι υπάλληλοι των εφοριών για να προβούν σε όλους τους ελέγχους που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.

Ειδικά στην καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία στα νησιά καταγράφεται διαχρονικά «πάρτι» φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Αυξημένα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση με τη χθεσινή απόφασή του ο κ. Πιτσιλής διευκρινίζει ότι μετά τη βεβαίωση της παράβασης θα γνωστοποιείται η πράξη αναστολής λειτουργίας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και θα ζητείται η συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

Στη συνέχεια θα τοποθετείται στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης ταινία με τον τίτλο της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την ένδειξη «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία-ώρα), βάσει της με αριθ. πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ. Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της ΔΟΥ, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει».

Επί της ουσίας η ΓΓΔΕ προσπαθεί να δημιουργήσει αντικίνητρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς η τοποθέτηση της ταινίας έχει την έννοια του «στιγματισμού» των επιχειρηματία που εντοπίστηκε να μην αποδίδει τους φόρους που του αναλογούν.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι από τις 25 Ιουλίου το συνολικό πρόστιμο για τη μη έκδοση αποδείξεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από:

■ 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και

■ 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Επίσης τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια 5ετία, ενώ θα τετραπλασιάζονται εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος το πρόστιμο που επιβαλλόταν ήταν ίσο με το μισό του ποσού του ΦΠΑ που είχε χαθεί από τη μη έκδοση αποδείξεων. Γεγονός το οποίο λειτουργούσε ως κίνητρο για τους επιχειρηματίες ώστε να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Ελεγχοι στα νησιά

Πάντως, έλεγχοι πραγματοποιούνται και εκτός καταστημάτων. Στη Μύκονο ελεγκτές της ΓΓΔΕ διαπίστωσαν ότι στην πιάτσα των ταξί υπήρχαν και λιμουζίνες που παρείχαν υπηρεσίες μεταφοράς, χωρίς ωστόσο οι οδηγοί τους να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά.

Οι έρευνες επεκτείνονται πλέον και σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, ενώ αναμένεται παρόμοιοι έλεγχοι να πραγματοποιηθούν και σε άλλα νησιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
«Δώρο» για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας. Ο νέος Κώδικας Ποινών καθίσταται φιλικότερος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται με φορολογικές...
Ποινολόγιο-χάδι για τη φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
Αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία θα φτάνει το 10% του ποσού της φοροδιαφυγής, θα διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της δικαστικής οδού από τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν αδικήματα φοροδιαφυγής. Η...
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις
Σε εφαρμογή είναι από χθες τα νέα πρόστιμα της εφορίας με τα οποία καθιερώνεται ελάχιστη ποινή 250 ή 500 ευρώ. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο, ενώ δεν έχουν...
Ξεκινούν έλεγχοι για τις αποδείξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας