• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τροποποιεί τον νόμο, προβλέπονται: ανταποδοτικό τέλος καταχώρησης εγγραφής στη μερίδα των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ, ανταποδοτικό τέλος τήρησης μερίδας και τέλη για τη χορήγηση στοιχείων

AΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Τρία νέα χαράτσια για να επιβιώσουν τα επιμελητήρια

 • A-
 • A+

Με τρία νέα χαράτσια, που βαφτίζονται «ανταποδοτικά» και θα επιβαρύνουν όλες τις επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, υποκαθιστά η κυβέρνηση την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των εταιρειών στα επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ακυρώνεται έτσι στην πράξη η αξίωση της τρόικας να καταργηθεί -ως αδικαιολόγητη επιβάρυνση- η αναγκαστική πληρωμή εισφορών υπέρ των επιμελητηρίων και παίρνει σάρκα και οστά η υπερκομματική (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) συμφωνία να μη θιγούν οι πόροι από τους οποίους επιβιώνουν εδώ και χρόνια τα δεκάδες επιμελητήρια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, πολλά από τα οποία λειτουργούν ως κομματικοί μηχανισμοί και κυβερνητικοί σύμβουλοι αντί να συνδράμουν την επιχειρηματικότητα.

Τα νέα τέλη για το ΓΕΜΗ, η διαχείριση του οποίου περνά πλέον στην αποκλειστική ευθύνη των επιμελητηρίων, θεσπίζονται με το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Το ύψος τους δεν έγινε γνωστό καθώς θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τα πρόσθετα χαράτσια θεσπίζονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει τα αναρίθμητα «τέλη υπέρ τρίτων», πολλά από τα οποία αποτελούν έσοδο για το ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου -όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης των επιμελητηρίων τα οποία θα χάσουν το σημαντικότερο έσοδό τους από το 2015 με την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που τροποποιεί τον νόμο του ΓΕΜΗ εισάγονται:

• Ανταποδοτικό τέλος αρχικής καταχώρισης (εγγραφής) στη μερίδα των υπόχρεων στο ΓΕΜΗ

• Ανταποδοτικό τέλος τήρησης μερίδας

• Τέλη για τη χορήγηση στοιχείων (αντίγραφα, πιστοποιητικά κ.ά.) που θα παρέχονται μέσω της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ ύστερα από υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αίτησης. Στις αιτήσεις μάλιστα προβλέπεται να δίνεται και μία… δώρο (ατελώς) κάθε χρόνο.

Τα σχετικά τέλη είναι ενιαία για όλες τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ και αποτελούν ανταποδοτικούς πόρους των επιμελητηρίων τα οποία αναλαμβάνουν την τήρηση του ΓΕΜΗ. Εξαίρεση αποτελεί το τέλος που καταβάλλεται υπέρ της αρμόδιας για την καταχώρηση στο ΓΕΜΗ υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και το οποίο αποτελεί έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα διμερή

Από το 2018 και μετά, τα διμερή επιμελητήρια θα πρέπει να υποβάλλουν πρόχειρο ισολογισμό τριετίας και πίνακα δράσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ανακαλείται η άδειά τους με προεδρικό διάταγμα.

Με εξαίρεση τα 20 ήδη υφιστάμενα διμερή επιμελητήρια (όπως το ελληνογερμανικό, ελληνοϊταλικό, κ.λπ.), οι νομικές οντότητες μπορούν έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση θεσμικών ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προκειμένου να τους δοθεί ή να αφαιρεθεί το δικαίωμα χρήσης του όρου «Επιμελητήριο» με βάση το άρθρο 6 του νόμου 2081/1992.

 

Λουκέτα, συγχωνεύσεις και νέες μπίζνες

Σε όσα επιμελητήρια με λιγότερα από 5.000 μέλη δεν επαρκούν οι πόροι για να συνεχίσουν να λειτουργούν, θα μπαίνει λουκέτο ή θα υποχρεώνονται σε συγχώνευση με άλλα όμορα επιμελητήρια. Την απόφαση θα λαμβάνει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης εφόσον κρίνει ότι δεν είναι βιώσιμα με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) θα λειτουργεί ένα επιμελητήριο. Προβλέπεται όμως εξαίρεση για όλα τα αυτοτελή εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια που λειτουργούν ήδη. Δύο ή περισσότερα όμορα μπορούν να συγχωνεύονται με χωροταξικά κριτήρια κατά περιφερειακή ενότητα ή εντός της ίδιας περιφέρειας, ύστερα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και γνώμη της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Εκτός από τη διαχείριση της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ, που θα αποτελεί πλέον το κυριότερο έσοδό τους, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στα επιμελητήρια να αναπτύξουν και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ετσι τους δίνεται η δυνατότητα:

- Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να αναλάβουν μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς τη διαχείριση βιομηχανικών ζωνών, ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, εκθέσεων, λιμενικών σταθμών, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.

- Να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν κατ' εξουσιοδότηση κάθε άλλο έργο συναφές με τον σκοπό τους, έπειτα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

-Να υποβάλλουν εντός 45 ημερών -εφόσον τους ζητηθεί-γνώμη προς την Πολιτεία και εισηγήσεις για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων ή γενικά για την εθνική οικονομία.

-Να μετέχουν σε επιτροπές και όργανα σχεδιασμού έργων υποδομής.

-Να χορηγούν στις εταιρείες μέλη τους πιστοποιητικά καταγωγής προϊόντων κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται ισοδύναμα της «Μικρής ΔΕΗ»
Η κυβέρνηση δεν απορρίπτει πλήρως τη συζήτηση που άνοιξε η τρόικα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οσο κι αν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν από χθες να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τον χρόνο που επέλεξε η Ν.Δ....
Αναζητούνται ισοδύναμα της «Μικρής ΔΕΗ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα τους αλλάξουμε τα... πετρέλαια
Σε νέα βάση φέρεται αποφασισμένη να θέσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο το πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ανατρέποντας πλήρως το σημερινό καθεστώς. Με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.», ο...
Θα τους αλλάξουμε τα... πετρέλαια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλή τάση στη ρευστότητα
​Kαμπανάκι για την ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ το 2017 χτυπά η διοίκηση του ομίλου εκτιμώντας ότι το πρόβλημα θα κορυφωθεί φέτος, καθώς η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές δανείων και...
Χαμηλή τάση στη ρευστότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερεί η αντιστάθμιση του χαμένου ΕΚΑΣ
​Στις δαγκάνες της γραφειοκρατίας έχουν πέσει όσοι συνταξιούχοι απώλεσαν το ΕΚΑΣ το 2016 και είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών παροχών. Πρόκειται για περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έναντι...
Καθυστερεί η αντιστάθμιση του χαμένου ΕΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλήρης κάλυψη από Σταθάκη και Τζανακόπουλο στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ
Ενόψει της συζήτησης που θα γίνει για το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όχι μόνο κάλυψαν πλήρως τον διορισμένο από την κυβέρνηση Σωτήρη...
Πλήρης κάλυψη από Σταθάκη και Τζανακόπουλο στον επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης
Σε ρυθμούς «γρηγορείτε» φαίνεται ότι έχουν τεθεί οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ την 31η Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς...
Μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας