Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευκαιρίες απασχόλησης για 100.000 ανέργους

Σε φάση υλοποίησης 12 προγράμματα εργασίας εντός του 2016

ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Ευκαιρίες απασχόλησης για 100.000 ανέργους

  • A-
  • A+

Η κατάθεση της χθεσινής τροπολογίας, που φέρει την υπογραφή της αν. υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου και δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μόνο από εθνικούς πόρους, ανοίγει την πόρτα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να καταρτίσουν προγράμματα που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας και στην ανακούφιση των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε και ήδη έχει ψηφιστεί δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και κατάρτισης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα με την απασχόληση ανέργων απευθείας από δήμους και περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία), με αποκλειστική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα απασχόλησης ωφελουμένων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από υπουργεία. Η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 24 εκατ. ευρώ το 2016 και 31 εκατ. ευρώ το 2017.

Πάντως στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ δεν εφησυχάζουν προκειμένου να βρουν τρόπους να στηρίξουν τους ανέργους.

Ηδη έχουν καταρτιστεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης 12 προγράμματα εργασίας που εντός του 2016 θα ανοίξουν τη διαδικασία για την ένταξη προσωπικού σ’ αυτά.

Στόχος είναι να δοθεί ευκαιρία απασχόλησης σε πάνω από 100.000 ανέργους.

Αναλυτικότερα τα προγράμματα που ήδη τρέχουν ή αναμένεται να ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι:

■ Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών. Αφορά 10.000 ανέργους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατομμυρίων ευρώ.

■ Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για 3.000 νέους 25-29 ετών. Εχουν προϋπολογιστεί 13,2 εκατομμύρια.

■ Πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης ανέργων σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας για 23.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.

■ Προγράμματα δημιουργίας 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων, προϋπολογισμού 54 εκατομμυρίων ευρώ.

■ Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 ανέργους, προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

■ Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑμεΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.000 άτομα, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ.

■ Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους 18 έως 29 ετών. Το έργο αφορά συνολικά 11.000 άτομα και έχει συνολικό προϋπολογισμό 43,4 εκατομμύρια ευρώ.

■ Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ηδη τρέχουν 2, το πρώτο σε 17 δήμους (αναμένεται να εργαστούν 3.737 άνεργοι σε οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης) και το δεύτερο σε ακόμη 34 δήμους. Στόχος της αρμόδιας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να τρέξει στο σύνολο της χώρας μέσα στο φθινόπωρο και να απορροφήσει συνολικά 42.000 ανέργους.

Οσοι απασχοληθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται για πρώτη φορά αυτό της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία.

● Πρόσληψη 2.500 ανέργων, οι οποίοι θα στελεχώσουν Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και hotspots. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για το Προσφυγικό απευθύνεται συνολικά σε 5.000 ανέργους, οι οποίοι θα εργαστούν σε 19 Κέντρα Φιλοξενίας και 5 hotspots σε συνολικά 8 περιφέρειες της χώρας. Οι 2.500 θα προσληφθούν άμεσα για 8μηνη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου.

● Πρόγραμμα επανένταξης 3.738 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας). Εκδίδεται τις επόμενες ημέρες η πρόσκληση.

● Πρόγραμμα επανένταξης 6.328 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας σε 34 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας). Αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

● Πρόγραμμα επανένταξης 23.000 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας). Αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2016.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5.500 θέσεις 12μηνης απασχόλησης για άνεργους επιστήμονες
Από σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα που απευθύνεται σε 5.500 άνεργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων,...
5.500 θέσεις 12μηνης απασχόλησης για άνεργους επιστήμονες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα συνολικού ύψους 342 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους...
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προγράμματα εργασίας σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες
Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και σε φορείς διαχείρισης...
Προγράμματα εργασίας σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμος στις ανισότητες με αυξήσεις μισθών
Την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί ώστε να μειωθούν οι μισθολογικές ανισότητες εντός της ευρωζώνης επισήμανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στο συμβούλιο υπουργών για θέματα απασχόλησης και...
Πόλεμος στις ανισότητες με αυξήσεις μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα εργασίας για 6.000 πτυχιούχους
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και...
Κίνητρα εργασίας για 6.000 πτυχιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
Νέα πιλοτική στρατηγική προσέγγισης των επιχειρήσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την κάλυψή τους από τους ανέργους. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου...
Νέα προσέγγιση για την ανεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας