• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.0°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.4°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.9°C
  4 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 19.2°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%

Ποινική αμνηστία για όσους δηλώσουν αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στο εξωτερικό ή σε τράπεζες, θυρίδες ή σεντούκια και πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα

 • A-
 • A+

Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από ποινικές διώξεις) και του μαστίγιου (υψηλός φόρος, τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα έχουν «παρκάρει» σε τράπεζες, θυρίδες και σεντούκια εντός της χώρας.

Αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το «μαύρο» χρήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και στόχος είναι να κατατεθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Ο βασικός κορμός των διατάξεων είναι έτοιμος, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν ήδη «ανάψει» το «πράσινο φως» και να απομένουν μόνο κάποια επιμέρους σημεία για τα οποία οι πιστωτές δεν έχουν δώσει ακόμη το τελικό «ΟΚ».

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους θεσμούς, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, μετέχουν και στελέχη από την Αντιπροεδρία.

Στοιχείο ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο και του λεπτού χειρισμού που απαιτούν ορισμένες διατάξεις, όπως λ.χ. αυτή που δίνει πλήρη αμνηστία σε φυσικά πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα οποία ο νόμος προβλέπει βαριές «καμπάνες» και ποινές κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Οι μεγάλες ανάγκες σε φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος, που για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ και αν δεν καλυφθούν «καραδοκεί» ο μισθολογικός «κόφτης», βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης των «μαύρων» κεφαλαίων που φιλοξενούνται στο νομοσχέδιο για την «εθελοντική αποκάλυψη» αυτών των εισοδημάτων.

Η απαλλαγή των φορολογουμένων από οποιεσδήποτε ποινικές κυρώσεις αποτελεί το «καρότο» του νομοσχεδίου για όσους θέλουν να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έκρυψαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Μήνυμα στις... λίστες

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τους 1.000 (φυσικά πρόσωπα) που βρίσκονται στη λίστα Μπόργιανς περίπου 100 έχουν ήδη ενδιαφερθεί και ζητούν να πληρώσουν για να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους της λίστας Μπόργιανς, αλλά και σε όσους κάνουν δεύτερες σκέψεις και σκοπεύουν να μην προχωρήσουν στη νομιμοποίηση αυτών των κεφαλαίων, «ότι οι εισαγγελικές και οι φορολογικές Αρχές τους περιμένουν στην γωνία»…!

«Ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία αμνηστία στα μαύρα κεφάλαια» τονίζει ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θα είναι «η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε αυτούς του φορολογούμενους προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία τους».

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην υπάρξει και το «μαστίγιο»: όσοι έχουν «μαύρα» κεφάλαια και θέλουν να τα νομιμοποιήσουν θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή που θα φθάνει -αν δεν ξεπερνά- το 45%.

Άλλωστε, κεντρικός κανόνας του νομοσχεδίου είναι «να πληρώσει κάποιος όσα θα πλήρωνε αν είχε αφήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα».

Ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία, η σχετική διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει αρχικά με την κλίμακα φορολόγησης η οποία ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.

Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φθάσει μέχρι και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία, όπως π.χ. κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

Κυβέρνηση και δανειστές εξετάζουν, εκτός από τον συντελεστή φορολόγησης, να επιβληθεί και ένας δεύτερος, ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με το έτος κατά το οποίο έγινε η απόκρυψη των εισοδημάτων.

Ο συντελεστής προσαύξησης θα ξεκινάει από 10% και μπορεί να φθάνει μέχρι 30% ή ενδεχομένως και υψηλότερα. Ο υψηλότερος συντελεστής προσαύξησης θα επιβάλλεται στις παλαιότερες υποθέσεις.

Ετσι όμως ο συνολικός φόρος στα αδήλωτα εισοδήματα θα φθάνει ακόμη και το 70% - 75%, γεγονός που «αρέσει» στους δανειστές, όχι όμως στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τον επαναπατρισμό των «μαύρων» κεφαλαίων.

Εκτός κι αν στο ίδιο νομοσχέδιο «περάσει» η διάταξη με τις μεγάλες «εκπτώσεις» στις προσαυξήσεις επί των φόρων που έπρεπε κανονικά να πληρώσουν γι’ αυτά τα εισοδήματα (1% για κάθε μήνα καθυστέρησης).

Οι εκπτώσεις θα φθάνουν ακόμη και το 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

Με άλλες διατάξεις, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Δεύτερη προσπάθεια

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα, ενώ ήταν έτοιμο, τελικά δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή.

Μάλιστα πριν από ένα χρόνο, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παρουσίαζε τη ρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τη φορολόγηση με συντελεστή 15% των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και την επιβολή φόρου με διπλάσιο συντελεστή 30% για όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόταση, όσοι αποκάλυπταν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα και πλήρωναν τους φόρους που αναλογούν θα γλίτωναν τον φορολογικό έλεγχο και τις ποινικές διώξεις και θα ελάμβαναν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν προχώρησε και έμεινε στις εξαγγελίες, αφού στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν οι δανειστές «έκοψαν» τα υψηλά κίνητρα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση σε όσους αποκάλυπταν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που είχαν κρύψει από την Εφορία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις
Το σύστημα CRS αφορά καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ και σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι το νέο «όπλο» των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε...
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι...
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας