Στην προστασία της εργασίας και όχι στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του δαιμονοποίησαν το μοναδιαίο κόστος εργασίας και το θεώρησαν τον μοναδικό παράγοντα που δεν επιτρέπει να υπάρξουν εξαγωγές από την ελληνική βιομηχανία, ρίχνει το φταίξιμο για τα συμβαίνοντα στην ελληνική αγορά εργασίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Πρόκειται για προσπάθεια να συντηρηθεί το υπάρχον καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις που εν πολλοίς δημιούργησε η πίεση των δανειστών η οποία, όπως έχει καταγγείλει σχετικά η ΓΣΕΕ, επήλθε ως αποτέλεσμα και των παρασκηνιακών διασυνδέσεων του ΣΕΒ με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που εκδίδει ο ΣΕΒ, εμπεριέχεται μια νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στο ποιος φταίει για την κρίση.
«Οταν ξεκίνησε η κρίση και η ύφεση, η Ελλάδα είχε μία από τις πιο άκαμπτες αγορές εργασίας ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν και έκλεισαν», αναγράφεται σχετικά.
Βέβαια όσο και να διαβάσαμε το σχετικό άρθρο δεν βρήκαμε πουθενά οποιαδήποτε αναφορά για την έλλειψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (καίτοι έρρεε πακτωλός κοινοτικών χρημάτων για τέτοιου είδους επενδύσεις) που έφερε την ελληνική βιομηχανία στην απαξίωση, ούτε βέβαια γιατί ο ΣΕΒ στις αρχές της μνημονιακής περιπέτειας της ελληνικής οικονομίας, εμφανιζόταν σίγουρος ότι αν μειωθεί το κόστος εργασίας θα εξακοντιστούν οι εξαγωγές και έτσι θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης.
Βέβαια αυτά τα επιχειρήματα ναι μεν εφαρμόστηκαν αλλά δεν απέδωσαν τίποτε, όπως δείχνει η εικόνα όχι μόνο της αγοράς εργασίας αλλά και τιτάνων της ελληνικής οικονομίας όπως η «Μαρινόπουλος», η «Ηλεκτρονική Αθηνών» και τόσες άλλες επιχειρήσεις που βούλιαξαν από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
«Θέμα επιβίωσης»
Κατά τα λοιπά ο ΣΕΒ ρίχνει το βάρος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην απλήρωτη εργασία και βέβαια στη μαύρη-ανασφάλιστη απασχόληση.
«Αυτά τα φαινόμενα παραβατικότητας είναι μεμπτά και κατακριτέα και σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα ενός ευρωπαϊκού ευνομούμενου κράτους… και δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνο με μεγαλύτερη αστυνόμευση και με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, καθώς κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις», τοποθετούνται σχετικά οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.
Πάντως όλα όσα αναγράφονται γίνεται προσπάθεια να κατευθύνουν τους αναγνώστες στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς προστασίας των εργασιακών σχέσεων.
Για τον ΣΕΒ «μια παλινδρόμηση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν μέχρι τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο για την οικονομία, του εργαζομένους και τις επιχειρήσεις το 2016».
Μάλιστα συμβουλεύει: «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, οδηγός μας πρέπει να είναι το μέλλον μιας διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας και όχι το παρελθόν μιας κρατικοδίαιτης και αντιπαραγωγικής κοινωνίας».
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας