• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.0°C / 21.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 24.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 20.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 17.5°C / 25.6°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  66%

«Η επιτροπή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας», σημείωσε η Ελ. Κουντουρά. «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές» τόνισε μεταξύ άλλων ο Θ. Δρίτσας

Συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Κρουαζιέρας

 • A-
 • A+

Ανοδική είναι η πορεία που καταγράφεται μέχρι στιγμής στα βασικά μεγέθη της κρουαζιέρας για το 2016, ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΟΛΠ για το πρώτο εξάμηνο στον Πειραιά σημειώνεται αύξηση 14% στο home porting (σημείο αφετηρίας και κατάληξης των ταξιδιών) σε σχέση με το 2015. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2016 παρουσιάζεται αύξηση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το 2015.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίασης της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας που συστάθηκε πρόσφατα με κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, με σκοπό τη συνεργασία και τον συντονισμό με όλους τους φορείς για τη χάραξη και εφαρμογή κοινού και ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα.

Αναφέρθηκαν επίσης στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) σύμφωνα με τα οποία το 2015 είχε καταγραφεί, έναντι του 2014, αύξηση 12% στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια, φτάνοντας τα 4.281, ενώ σύμφωνα και με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος υπήρξε αύξηση επισκεπτών κρουαζιέρας 9,9% και αύξηση 10,2% των συνολικών εισπράξεων από ταξιδιώτες.

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας, έγινε αποτύπωση και συζήτηση της εικόνας και των εξελίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και τέθηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των στόχων της επιτροπής.

Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ότι η επιτροπή αποτυπώνει και επισημοποιεί μια πρωτοβουλία με υψηλό συμβολισμό, αλλά παρέχει και μια νέα δυνατότητα δυναμικής συνέργειας, για τη βελτίωση και ανάπτυξη της διεθνούς -ευρωπαϊκής και εθνικής- κρουαζιέρας. «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές, επισήμανε και πρόσθεσε:

«Ας ενωθούμε με εργαλείο την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή που θα αναλάβει τη χάραξη μιας κοινής και ενιαίας στρατηγικής προώθησης των απαιτούμενων μέτρων και κινήτρων βελτίωσης, ώστε να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Σχολιάζοντας κριτικές που έγιναν μετά την εξαγγελία της ίδρυσης της επιτροπής ότι θα είναι δυσκίνητη λόγω των πολλών μελών (28) που συμμετέχουν σε αυτήν, ξεκαθάρισε ότι κάθε τέτοιο όργανο θα πρέπει κατ’ αρχάς να μην αφήνει απέξω κανέναν και να είναι δημοκρατικό.

«Εχει τεράστια σημασία αυτό για να μπορεί να συστρατεύει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, είτε παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε δευτερεύοντα», είπε ο υπουργός.

Την εκτίμηση ότι η κρουαζιέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια, έκανε η Ελενα Κουντουρά, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην εθνική αυτή προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Ανέφερε επίσης ότι η χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής είναι σημαντική, γιατί στη χάραξη της πολιτικής για τον θαλάσσιο τουρισμό καλούμαστε να εκτιμήσουμε πώς θα διαμορφωθεί ο τουριστικός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ θα δημιουργηθεί και εκτελεστική επιτροπή που θα αποτελείται από 7 εκπροσώπους και θα συντονίζει τους τρόπους εργασίας για συγκεκριμένες ομάδες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουρτουνιάζουν τα εμπορικά λιμάνια
Παραμένει το αδιέξοδο που έχει προκύψει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και ΟΛΘ και στην κυβέρνηση, καθώς η κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εργασίας και Ναυτιλίας περί «εξασφάλισης...
Φουρτουνιάζουν τα εμπορικά λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθοδική πορεία στην κρουαζιέρα
​Σημαντική μείωση στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια το πρώτο τρίμηνο του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2017, δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της...
Καθοδική πορεία στην κρουαζιέρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς πλοία στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου
Ρίχνουν άγκυρες τα πλοία όλων των κατηγοριών στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου μετά την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις...
Χωρίς πλοία στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρεαλιστικούς όρους» ζητούν οι εφοπλιστές για υπογραφή ΣΣΕ στα ποντοπόρα
​Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα για την επιθυμία των εφοπλιστών να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και ειδικά στα πληρώματα,...
«Ρεαλιστικούς όρους» ζητούν οι εφοπλιστές για υπογραφή ΣΣΕ στα ποντοπόρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειψη πλοηγών... στάσις εμπορίου
Σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης πλοηγών εμφανίζονται στα εμπορικά λιμάνια της χώρας, όπως επίσης και στις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων σε αυτά και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να...
Ελλειψη πλοηγών... στάσις εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστήνεται Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας
Ενα χρόνιο αίτημα των ανθρώπων του κλάδου της κρουαζιέρας φαίνεται να υλοποιείται, καθώς με κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, που...
Συστήνεται Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας