• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.7°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 29.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 25.9°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 33.8°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 34.3°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  2 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  46%

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίσης με τον υπουργό Γ. Σταθάκη ενημέρωσαν για τα 4 προγράμματα ΕΣΠΑ

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Δίψα» για το ΕΣΠΑ από την αγορά

 • A-
 • A+

Σταγόνα στον ωκεανό των αιτημάτων αποδεικνύονται τα πρώτα λεφτά του ΕΣΠΑ ώστε να καλυφθεί επαρκώς το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε -παρά τις συνθήκες κρίσης- από δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ο ευχάριστος πονοκέφαλος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης είναι με ποιον τρόπο θα μοιράσει τα 522 εκατ. ευρώ του πρώτου κύκλου των δράσεων αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων, νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τουρισμού, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν 33.948 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 2,284 δισ. ευρώ.

Καθώς τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους, θα ικανοποιηθούν περίπου 8.500 έως 9.000 από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, ήτοι μεσοσταθμικά το 25% σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Θα γίνει, ωστόσο, προσπάθεια να μεταφερθούν πόροι από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, οι υποβολές αιτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και την καθοριστική διευκόλυνση που παρείχε ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός (escrow account) σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων χωρίς να απαιτείται εγγύηση προκαταβολής

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου και η χρηματοδότηση των σχεδίων θα αρχίσει να γίνεται εντός του 2016 σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το οποίο εκτιμά πως από τα παραπάνω προγράμματα θα δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας.

●Ο μεγαλύτερος αριθμός προτάσεων κατατέθηκε για τη δράση της ενίσχυσης πτυχιούχων με 16.193 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Από αυτές εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν 2.065 αιτήσεις, ή μία στις οκτώ.

●Για τη δράση αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατατέθηκαν 9.577 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ όταν το πρόγραμμα δίνει 220 εκατ. ευρώ. Κατά τον Αλ. Χαρίτση, είναι πολύ ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι διατεθειμένες να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την αναβάθμισή τους. Ωστόσο λόγω προϋπολογισμού τα χρήματα θα μοιραστούν σε περίπου 2.060 επιχειρήσεις ή μία στις πέντε.

●Η δράση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας συγκέντρωσε 6.626 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ. Θα επιλεγούν προς ενίσχυση περίπου 1.270 προτάσεις.

●Η δράση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που είχε προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε 2.522 επενδυτικές προτάσεις ύψους 324 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση έχει την καλύτερη αναλογία καθώς μία στις δύο προτάσεις θα χρηματοδοτηθεί (1.650 εταιρείες).

«Ψήνονται» νέες δράσεις

Νέες δράσεις του ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ξεπερνά το 800 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προκηρύξει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας το υπουργείο Οικονομίας το προσεχές διάστημα, ποντάροντας στην αναθέρμανση της οικονομίας από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Εκτός από τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης των δράσεων για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον τουρισμό και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία προγραμματίζεται η προκήρυξη δράσεων:

■ για τη σύζευξη της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα. Θα ενισχυθούν με 370 εκατ. ευρώ συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

■ για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων, με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ

■ για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

■ για τη δικτύωση των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας clusters. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

■ για την επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs, ελάχιστου προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

■ για την αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών», καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι συγκεκριμένες δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

■ για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, την αναβάθμιση εταιρειών franchising καθώς και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας. Και αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

■ Ηδη εκδόθηκε η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά την κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών σε τομείς που θεωρούνται αναγκαίοι, όπως λ.χ. ναυτιλιακά στελέχη εξειδικευμένα στην αλλαγή των μηχανών από Diesel σε LNG κ.λπ.

Τον Σεπτέμβριο εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος με την προκήρυξη των τεσσάρων πρώτων -από τα οκτώ- ειδικών καθεστώτων για τον εξοπλισμό νέων επιχειρήσεων.

Παράλληλα θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με 200 εξωτερικούς συνεργάτες, η αξιολόγηση των 800 επενδυτικών σχεδίων, η χρηματοδότηση των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τους παλαιότερους επενδυτικούς νόμους του 2004 και του 2011.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προηγούνται στην αξιολόγηση οι συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις, οι εννέα νησιωτικές περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, και θα ακολουθήσουν οι μεταποιητικές επενδύσεις, τα φωτοβολταϊκά κ.ά.

Βρέθηκαν χρήματα για τα κενά των σχολείων

Χωρίς κανένα κενό στις θέσεις εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει για πρώτη φορά φέτος η σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είπε χθες ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 350 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προσληφθούν εγκαίρως 21.000 αναπληρωτές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο επανασχεδιάστηκε και τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, διασφαλίζεται πλέον η κάλυψη όλων των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε όποια δομή επιλέξουν.

Με τον προϋπολογισμό της δράσης, ύψους 175 εκατ. ευρώ, θα ωφεληθούν 78.000 οικογένειες ή περίπου 81.000 παιδιά.

Ο ίδιος εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποκαταστήσει σταδιακά τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τις πολιτικές απασχόλησης και τη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος με εθνικούς πόρους που θα είναι μόνιμοι και δεν θα εξαρτώνται από τα κοινοτικά κονδύλια.

Στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων, μέχρι το τέλος του 2016 πρόκειται να εκδοθούν οι προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για επιδότηση προσλήψεων ανέργων καθώς και για στήριξη νέων επιχειρηματιών.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η εκχώρηση 140 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ¼ θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.

Για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες για πρώτη φορά εντάσσονται ισότιμα στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι η ανάπτυξη τέτοιων συνεταιριστικών σχημάτων καθώς και η απασχόληση σ' αυτά θα στηριχτούν με επιπλέον 55 εκατ. ευρώ μέσω του Κοινωνικού Ταμείου.

Επίσης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου πρόκειται να προκηρυχθούν νέες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας με οκτάμηνες συμβάσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση προς τους ανέργους για τους 17 δήμους πρώτης προτεραιότητας, που έχουν χαρακτηριστεί Θύλακες Υψηλής Ανεργίας, έχει ήδη αναρτηθεί.

Βαρύτητα δίνεται επίσης σε δράσεις ενίσχυσης νέων ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων. Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις για υποτροφίες. Θα δοθούν 211 τριετείς υποτροφίες στον α' κύκλο και θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι.

Εκδίδονται ήδη οι προσκλήσεις από τα Πανεπιστήμια για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από κατόχους διδακτορικού. Αφορούν 1.861 θέσεις για κάθε ένα από τα έξι έτη της προγραμματικής περιόδου.

● Μέσα στον Σεπτέμβριο θα εκδοθεί η πρόσκληση του ΙΚΥ για υποτροφίες -189 στον α' κύκλο- εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις για τέσσερις δράσεις
Με τη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ξεκίνησε χθες και τυπικά η υλοποίηση του δεύτερου κύκλου προγραμμάτων του...
Ενισχύσεις για τέσσερις δράσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοι ωφελούνται από το νέο ΕΣΠΑ
Ολα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τέσσερα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησαν από χθες. Αφορούν υφιστάμενες και νεοφυείς μικρές επιχειρήσεις, τουριστικές μονάδες και...
Ποιοι ωφελούνται από το νέο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
Στο συρτάρι, λόγω διαφωνίας των δανειστών να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, υποχρεώθηκε να βάλει η κυβέρνηση το προεκλογικό της σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε...
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνε ταμείο τον Απρίλιο οι 13 κατασκευαστικές
Οι εγχώριες τεχνικές εταιρείες, που κατηγορήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, εντάχθηκαν στη διαδικασία «διευθέτησης» και αποδέχτηκαν την ενοχή...
Πάνε ταμείο τον Απρίλιο οι 13 κατασκευαστικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
Η περίπτωση της «Μαρινόπουλος», αλλά και εκείνη της εταιρείας πετρελαιοειδών JΕΤΟΙL Mamidoil, όπως και εκατοντάδων άλλων μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων που προηγήθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016 ή θα...
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας