• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  4 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  60%

Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 44,766 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25,5 δισ. ευρώ

EUROKINISSI

Πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. λόγω ΦΠΑ

 • A-
 • A+

Φόρους αυξημένους κατά 2 δισ. ευρώ πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μπροστά είναι ακόμη τα δύσκολα για τους φορολογούμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους φόρους που επιβλήθηκαν στην κατανάλωση ταέσοδα που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία ώς το τέλος Ιουνίου ήταν περισσότερα κατά1,6 δισ. ευρώ.

Οι πρόσθετες αυτές εισπράξεις είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ανατροπών που επήλθαν στον «χάρτη» της έμμεσης φορολογίας με αιχμή τον ΦΠΑ.

Από την αναθεώρηση των συντελεστών του φόρου και από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από την χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ το «χτύπημα» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών ήταν μεγάλο.

Τις αυξήσεις που έγιναν ακολούθησε σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο έγινε αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών.

Και ενώ η καταιγίδα φόρων που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν έχει ακόμη ξεσπάσει, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ότι οι συνολικοί φόροι που εισπράχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 19,281 δισ. ευρώ, έναντι 17,377δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάσημα του 2015 (αύξηση 1,9 δισ. ευρώ). Μάλιστα τα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία είναι αυξημένα κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 44,766 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, που συνολικά ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, και οι επιχειρήσεις τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ στα δημόσια ταμεία θα φανεί και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που έγινε την 1η Ιουνίου, αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά.

Την ίδια ώρα όμως το Δημόσιο εξακολούθησε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να μην πληρώνει δαπάνες, εξωραΐζοντας έτσι την εικόνα του προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες που δεν πληρώθηκαν και παρέμειναν στον κρατικό κορβανά ανήλθαν σε 3,35 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφανίσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,884 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,033 δισ. ευρώ.

Το ύψος αυτού του πλεονάσματος αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση και θα αξιοποιηθεί καταλλήλως από την ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους δανειστές τον Σεπτέμβριο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ελάφρυνση χρέους

Θα ακολουθήσει από τον Οκτώβριο η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων να «ξεκλειδώσουν» ταυτόχρονα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους των 321 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε το θέμα των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να πορευτεί με μικρότερα από 3,5% πλεονάσματα από το 2018, συμπλέοντας έτσι με την πρόταση βιωσιμότητας που έχει καταθέσει το ΔΝΤ.

«Ποια αύξηση χρέους;»

Και ενώ η κλεψύδρα για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου έχει γυρίσει ανάποδα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών «απαντούν» στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «καμία αύξηση χρέους δεν προέκυψε από τη διαπραγμάτευση».

«Για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από τη διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία, η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9%, από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

Για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ και το κόστος που προκαλεί στο συνολικό ποσό του δανείου οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι:

■ 54 δισ. ευρώ από αυτό το ποσό θα πάνε στην αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. «Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος» τονίζουν χαρακτηριστικά.

■ 25 δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν. Οπότε τα υπόλοιπα 20 δισ. (από τα 25 δισ. ευρώ) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν κόστος της διαπραγμάτευσης, εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Αυτό το αναγνωρίζει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν διότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει τις ανάγκες των τραπεζών – μη επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», λανθασμένες προβλέψεις για το 2015, κ.λπ.

■ 7 δισ. ευρώ θα πάνε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου, σε ένα, δηλαδή, προϋπάρχον διαφορετικό χρέος. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανταλλαγή ενός χρέους προς τους ιδιώτες με ένα άλλο χρέος προς τους δανειστές.

Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα περίπου 4,5 δισ. ευρώ υπήρχαν από το 2014, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά είναι χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας αύξηση του ΑΕΠ και μειώνοντας, συνεπακόλουθα, τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ – εφόσον αυξάνεται ο παρονομαστής ενός κλάσματος, το ίδιο το κλάσμα μειώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβουν «κουστούμι» για να έρθει ανάπτυξη
«Φωτιά» παίρνουν το 2017 οι έμμεσοι φόροι οι οποίοι, σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία στοχεύει σε ανάπτυξη 2,7%, αυτοί αυξάνουν κατά 1,5 δισ. ευρώ προκαλώντας νέο κύμα επιβαρύνσεων που θα πλήξει...
Ράβουν «κουστούμι» για να έρθει ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
​Κανένα αντίκρισμα δεν είχε για τις κυβερνήσεις, πρώην και νυν, η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ως μέτρο πίεσης για να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την Εφορία, αφού μέσα...
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το σταγονόμετρο οι πιστώσεις
Η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ, δηλαδή 919 εκατ. ευρώ, είναι οι δύο βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού. Τους στόχους αυτούς...
Με το σταγονόμετρο οι πιστώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι δυσκολότερο...
Παράταση στη λιτότητα δίνει ο προϋπολογισμός του 2016. Με τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί στα 5,95 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 2016 δεν προκύπτει από πουθενά πόσα...
Αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι δυσκολότερο...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας