Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου, δηλαδή του διευθύνοντος συμβούλου Α. Ξενόφου, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γ. Κουτσού και του εκπροσώπου της ΤτΕ, Αν. Γάγαλη.
Αυτή τη στιγμή και μέχρι να αντικατασταθούν οι τρεις, δηλαδή να υπάρξει και πάλι Εκτελεστικό Συμβούλιο (απαιτείται προκήρυξη για τις θέσεις, διαδικασία αξιολόγησης υποψηφιοτήτων κ.λπ.), δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση καθώς δεν υπάρχει αρμόδιο όργανο για να εισηγηθεί προς το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.
Κύκλοι του Ταμείου σημείωναν ότι αυτό αφορά από τις πιο απλές αποφάσεις καθημερινής λειτουργίας του μέχρι κορυφαία ζητήματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, με κυριότερα την αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας, την οποία έχει ζητήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά από έντονο παρασκήνιο μηνών.
Οι παροικούντες την ελληνική τραπεζική Ιερουσαλήμ σημειώνουν με νόημα ότι τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο με το ζήτημα του Χρήστου Παπαδόπουλου, που τελικά δεν πήγε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς, όσο και στο θέμα του ΤΧΣ, βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τους ξένους, προεξάρχοντος του SSM, και δεν εξυπηρετούν τις αρχές της χρηστής τραπεζικής διοίκησης.
Μάχη για τα «κόκκινα»
Το υπονοούμενο είναι σαφές και στρέφεται κατά του Αμερικανού John Paulson, που ελέγχει το 20-25% της Πειραιώς και θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.
Δεν είναι μόνο τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας, κυρίως τα μεγάλα επιχειρηματικά, που θα αποτελέσουν λάφυρο για το επιθετικό fund του Paulson.
Σχεδόν όλος ο επιχειρηματικός κύκλος της ελληνικής πραγματικότητας έχει αυτή τη στιγμή σχέση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία έχει απορροφήσει έξι τράπεζες και κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο ενεργητικό -μπορεί να ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ- ελέγχεται μέσω της Πειραιώς.
Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις άλλωστε ότι ο Paulson διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους του SSM και σύμφωνα με τις φήμες αυτός «έκοψε» στην πραγματικότητα τον Χρ. Παπαδόπουλο, ώστε να δρομολογήσει την επιστροφή του Ανθιμου Θωμόπουλου στην Πειραιώς.
Ωστόσο, τα σχέδια χάλασαν -επί του παρόντος τουλάχιστον-, καθώς πριν από λίγες ημέρες διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.
Οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης θα διερευνήσουν το αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Ανθιμο Θωμόπουλο, και αν διασφάλισε τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας