Εναρμονισμένο με τις θέσεις των θεσμών εμφανίζεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που στην έκθεσή του τονίζει ότι «το μνημόνιο πρέπει να πετύχει» γιατί «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Σημειώνει ακόμα ότι αναμένονται «νέες δοκιμασίες» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εν όψει του φθινοπώρου, κυρίως στα εργασιακά.
«Το μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του» είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του β' τριμήνου 2016 που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την ελληνική οικονομία, που φαίνεται να ταυτίζεται με τις θέσεις και απόψεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς οι «θεσμοί».
Οι συντάκτες της έκθεσης, υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, επισημάνουν ότι εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016.
Όπως εξηγούν, «πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις», και «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
«H επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υπερβεί ("κόκκινες γραμμές") μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης», αναφέρεται.
Τα αρνητικά του μνημονίου
Μεταξύ των αρνητικών σημείων του τρίτου μνημονίου περιλαμβάνουν τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος, όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, δεν είναι ρεαλιστικός, ενώ οι αναβολές σε μία οριστική ρύθμιση του χρέους τροφοδοτούν την αβεβαιότητα.
Και τα... θετικά
Η αποφυγή της στάσης πληρωμών είναι σύμφωνα με την έκθεση ένα από τα θετικά στοιχεία του τρίτου μνημονίου, διότι εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο ότι είναι πως τμήμα των επόμενων δόσεων θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς την αγορά.
Τέλος, τονίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας τις «στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, λόγω κρατικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων που προστατεύουν συγκεκριμένες ομάδες ή λόγω ανοχής μονοπωλιακών πρακτικών (καρτέλ)».
Τα «κόκκινα» δάνεια
Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν κρίσιμο ζήτημα την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Επίσης εφιστούν την προσοχή ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι
Κίνδυνος στασιμότητας
Στην έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν στη μη ανάκαμψη της οικονομίας και στην παγίδευσή της σε κατάσταση στασιμότητας.
Μεταξύ αυτών επισημαίνει τη «μείωση των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 (μείωση 11,7%) και το κύμα χρεοκοπίας μεγάλων επιχειρήσεων, το συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο επιβάλλει εμπροσθοβαρώς νέα λιτότητα και, ιδιαίτερα, τα φορολογικά μέτρα που επιβαρύνουν την κατανάλωση και μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για επενδύσεις».
Ως στοιχείο αβεβαιότητας αναφέρει και τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής («κόφτη»), λέγοντας ότι «τυχόν ενεργοποίησή του, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, θα υπέσκαπτε τις προοπτικές σταθερής ανάπτυξης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας