• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%

Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι πλέον το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και όχι το καθεστώς απορρύθμισης και ο εργασιακός μεσαίωνας

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κοινό πλαίσιο αρχών στα εργασιακά

 • A-
 • A+

Iσχυρό όπλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή κοινή δήλωση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Ουσιαστικά εργοδότες (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, που κάνει δύσκολη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης φράξιας των δανειστών μας (εκφράζεται κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ) να υπερκεράσει τα εμπόδια που ορθώνει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στη σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές (προσπαθούν να επιβάλουν ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ανάπτυξη είναι η πάταξη του μισθολογικού κόστους) εργοδότες και εργαζόμενοι στην Ελλάδα συμφώνησαν ότι «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Αναλυτικότερα, οι κοινωνικοί εταίροι παραθέτουν τα πέντε σημεία της κοινής δήλωσης που δόθηκε στον υπουργό Εργασίας και θα κοινοποιηθεί και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων:

1. Υπογραμμίζουν ότι «βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης.

Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων στις 27/6/2016 με την Ε.Ε.

2. Επιβεβαιώνουν εκ νέου και στο σύνολό τους τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο (ουσιαστικά εργοδότες και εργαζόμενοι και στις δύο περιπτώσεις αποφάσισαν κοινή γραμμή σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.).

3. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού.

4. Επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.

5. Συμφωνούν, τέλος, ότι ο συνδικαλιστικός νόμος (Ν. 1264/1982) πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς όμως να τίθενται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και η συνταγματική προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.

«Εθνική θέση»

Ισχυρό όπλο της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές χαρακτήρισε το κείμενο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε «για μια πολύ σημαντική απόφαση, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση».

Ο Ελληνας υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι πλέον το στοίχημα είναι η ανάπτυξη και όχι το καθεστώς απορρύθμισης και ο εργασιακός μεσαίωνας.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων (λόγω της ιδιότητας του ως προέδρου της ΓΣΕΕ) ανέφερε ότι καθήκον όλων είναι να τηρηθεί η συμφωνία.

«Οι εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, να μην υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. Η κυβέρνηση να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή. Και εμείς ως συνδικάτα να κινηθούμε, να ενημερώσουμε τους εργαζομένους και να είναι σε εγρήγορση, γιατί το φθινόπωρο τα πράγματα σίγουρα θα είναι δύσκολα» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ενσωμάτωση συστάσεων ΟΟΣΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τις εφτά συστάσεις του ΟΟΣΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ενσωματώσει στο σχετικό νομοθέτημα -που θα προωθηθεί στο τέλος του έτους προς ψήφιση- η ελληνική κυβέρνηση:

1. Υιοθέτηση ενιαίου ορισμού του «καταναλωτή».

2. Υιοθέτηση ενιαίου ορισμού του «προμηθευτή».

3. Διευκρίνιση των ορισμών και της διάκρισης μεταξύ νομικών και εμπορικών εγγυήσεων.

4. Κατάργηση ορισμένων υποχρεωτικών απαιτήσεων που επιβάλλονται στους πωλητές.

5. Παρακολούθηση και αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των Μηχανισμών Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ADR).

6. Απλοποίηση και κωδικοποίηση του νόμου προστασίας καταναλωτή.

7. Διευκρίνιση ότι οι ενδιάμεσοι πάροχοι υπηρεσιών απαλλάσσονται της υποχρέωσης να παρακολουθούν τη νομιμότητα των πληροφοριών που διαβιβάζουν ή αποθηκεύουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πόρισμα απαντά ομόφωνα «όχι» στο ερώτημα αν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο θέμα των...
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
Χωρίς την απαραίτητη γνωμοδότηση της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων πηγαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί ακόμη (έχουν υποσχεθεί ότι...
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
Συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή λογική οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ. «Ο άκρατος κρατικός δανεισμός για τη χρηματοδότηση διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η πλασματική ζήτηση που...
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με επιχειρήματα στη μάχη των εργασιακών σχέσεων
Ενα πρόσθετο επιχείρημα εν όψει της σημερινής διαπραγμάτευσης για τις εργασιακές σχέσεις δίνει στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο η επικύρωση του Οδικού Χάρτη Καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας, που...
Με επιχειρήματα στη μάχη των εργασιακών σχέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας