• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%

Xρήση των ευεργετικών διατάξεων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμη και αυτοί που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2015

EUROKINISSI

Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!

 • A-
 • A+

Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν έως τις 30 Οκτωβρίου δήλωση αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων και στη συνέχεια να εξοφλήσουν τα μειωμένα από 50% έως και 90% πρόστιμα με βάση το τελευταίο «ποινολόγιο» της Εφορίας.

Οπως προκύπτει από το «μίνι» φορολογικό που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χρήση των ευεργετικών διατάξεων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Ακόμη και αυτοί που είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015, πλην όμως δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προστίμου ή οι υποθέσεις τους παραμένουν σε εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας ή στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επεκτείνεται το -μη επιτυχημένο- μέτρο της δημοσιοποίησης των ονομάτων και για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως συμβαίνει ήδη με τις οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αφορά χρέη που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, το χρονικό όριο για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, αντί για ένα έτος από την ημερομηνία που κατέστησαν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες, μειώνεται στους 3 μήνες.

Με άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου χάνουν την έκπτωση 50% ή και την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ άνεργοι ή εργαζόμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 (καταθέσεις 38.000 ευρώ) ή των 600 ευρώ (καταθέσεις 75.000 ευρώ) αντίστοιχα.

Επίσης θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης που παραβιάζουν το φορολογικό απόρρητο και 200.000 ευρώ για παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

● Καταργείται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (50% έκπτωση για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και 100% έκπτωση για ανάπηρους και πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ή των 600 ευρώ αντίστοιχα. Από την κατάργηση αυτής της φοροαπαλλαγής το Δημόσιο εξοικονομεί έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ.

● Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της Εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων).

«Τιμοκατάλογος»

Συγκεκριμένα, ο «τιμοκατάλογος» της Εφορίας με τις εκπτώσεις προβλέπει πρόστιμα ανάλογα με την παράβαση:

■ Για πλαστά τιμολόγια, «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.

■ Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά προβλέπεται πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου.

Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσόν ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Οταν δεν δύναται να προσδιοριστεί η μερικώς εικονική αξία, ποσόν ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

■ Οταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσόν ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

■ Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

■ Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

■ Για όλες τις άλλες παραβάσεις, έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.

Επίσης:

● Τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το έτος που πρωτοταξινομήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο με βάση το έτος που ταξινομήθηκε (πήρε πινακίδες) στην Ελλάδα.

Η διάταξη αφορά εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. και οδηγεί σε μειώσεις των τελών για παλαιότερα οχήματα που έχουν πρωτοταξινομηθεί σε χώρα της Ε.Ε.

● Θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη φορολογική διοίκηση.

Τα πρόστιμα αφορούν υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης. Για την παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ, ανά παράβαση.

● Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών έως και τις 31/12/2016 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου Οικονομικών.

● Διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.

Οσον αφορά το λαθρεμπόριο καπνικών, θεσπίζονται αυστηρές διαδικασίες και μέτρα, όπως η αδειοδότηση σε όλο το φάσμα της διακίνησης των προϊόντων και η απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
Αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία θα φτάνει το 10% του ποσού της φοροδιαφυγής, θα διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της δικαστικής οδού από τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν αδικήματα φοροδιαφυγής. Η...
Αυστηρό το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων
«Κεφάλι» πήραν τα έσοδα τον Οκτώβριο καθώς με βασικό τροφοδότη τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ακολουθούμενους από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φορολογικά έσοδα...
Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητα τα κέρδη της λοταρίας αποδείξεων
Μπουκέτο τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι αφορολόγητα τα κέρδη που θα μοιράσει από τον Αύγουστο η «λοταρία» των ηλεκτρονικών αποδείξεων στους φορολογούμενους...
Αφορολόγητα τα κέρδη της λοταρίας αποδείξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας