• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 2.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 4.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 0.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  64%

Αγρότες διέκοψαν ομιλία του Β. Αποστόλου στη Λάρισα διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις και «μη υλοποίηση δεσμεύσεων του πρωθυπουργού»

EUROKINISSI

Ενταση σε ημερίδα για την ΚΑΠ

 • A-
 • A+

Βάρος στην αιγοπροβατοτροφία και στους νεοεισερχόμενους αγρότες θέλει να ρίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την πρότασή του στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο φάκελος με την εθνική πρόταση πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να εφαρμοστεί από το 2017. Ο αρμόδιος υπουργός, Β. Αποστόλου, χθες σε ημερίδα στη Λάρισα εστίασε σε δύο άξονες που αποτελούν τις βάσεις της πρότασης:

● Στην αλλαγή της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν προκύψει με την είσοδο νέων αγροτών στον κλάδο.

● Στη στήριξη προϊόντων στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, εννοώντας κυρίως προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας.

Η στήριξη στα προϊόντα που θα επιλεγούν θα γίνει μέσω συνδεδεμένων ενισχύσεων- το μόνο καθεστώς χρηματοδότησης στο οποίο υπάρχουν περιθώρια άσκησης εθνικής πολιτικής.

Το υπουργείο προτίθεται να εντάξει στα επιλέξιμα είδη προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά, όπως λούπινα, μηδική κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού:

«Η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών, που αποτελούν άριστες ζωοτροφές, θα έχουν βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε ως χώρα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για εισαγωγή σόγιας».

Ακόμη ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού επενδυτικού ύψους 6 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την είσοδο περίπου 24.000 αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Με συνθήματα

Η ομιλία του υπουργού διεκόπη όταν ομάδα αγροτών και συνδικαλιστών από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (συμμετέχει στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, που συσπειρώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα), εισήλθε στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα, λέγοντας ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο πριν από τη λήξη των φετινών πολυήμερων κινητοποιήσεων.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βέροια αποφασίστηκε να κηρυχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου αφετηρία νέου κύκλου κινητοποιήσεων, με διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε οργανισμούς (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, τράπεζες) που έχουν άμεση συνάφεια με τον αγροτικό κόσμο. Επόμενη πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων προγραμματίζεται τον Οκτώβριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Πανελλαδική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,2% του εισοδήματος».

«Οι περικοπές σε επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στα πρώτα δύο χρόνια ξεπέρασαν το 23% και το τέλος του 2019 θα αγγίξουν το 60%, ενώ το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις-ενισχύσεις, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», συμπληρώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων
«Την Τετάρτη αναρτάται ο πίνακας με τα δικαιώματα, ανά ΑΦΜ, και την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης χωρίς καθυστέρηση, παρ’ ότι είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ», ενημέρωσε ο υπουργός...
Ξεκινούν οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
«Στροφή στα ποιοτικά προϊόντα» κηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατευθύνοντας 443 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του σχετικού Μέτρου (υπ' αριθμόν...
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια
Πρόστιμο ύψους 322 εκατ. ευρώ για ανορθολογική διαχείριση βοσκοτόπων τα έτη 2008-2011 καλείται να πληρώσει η χώρα μας. Παρά τις επαφές που προηγήθηκαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οριστικοποίησε τους σχετικούς...
Νέα ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένες ενισχύσεις 17,6 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς
Τέσσερις αποφάσεις στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αφορούν στην καταβολή συνολικά 17,6 εκατ. ευρώ εντός του 2015 στους δικαιούχους παραγωγούς, υπέγραψε ο αν. υπουργός Αγροτικής...
Συνδεδεμένες ενισχύσεις 17,6 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας