Βάρος στην αιγοπροβατοτροφία και στους νεοεισερχόμενους αγρότες θέλει να ρίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την πρότασή του στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Ο φάκελος με την εθνική πρόταση πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να εφαρμοστεί από το 2017. Ο αρμόδιος υπουργός, Β. Αποστόλου, χθες σε ημερίδα στη Λάρισα εστίασε σε δύο άξονες που αποτελούν τις βάσεις της πρότασης:
● Στην αλλαγή της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν προκύψει με την είσοδο νέων αγροτών στον κλάδο.
● Στη στήριξη προϊόντων στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, εννοώντας κυρίως προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας.
Η στήριξη στα προϊόντα που θα επιλεγούν θα γίνει μέσω συνδεδεμένων ενισχύσεων- το μόνο καθεστώς χρηματοδότησης στο οποίο υπάρχουν περιθώρια άσκησης εθνικής πολιτικής.
Το υπουργείο προτίθεται να εντάξει στα επιλέξιμα είδη προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά, όπως λούπινα, μηδική κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού:
«Η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών, που αποτελούν άριστες ζωοτροφές, θα έχουν βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε ως χώρα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για εισαγωγή σόγιας».
Ακόμη ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού επενδυτικού ύψους 6 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την είσοδο περίπου 24.000 αγροτών στον πρωτογενή τομέα.
Με συνθήματα
Η ομιλία του υπουργού διεκόπη όταν ομάδα αγροτών και συνδικαλιστών από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (συμμετέχει στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, που συσπειρώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα), εισήλθε στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα, λέγοντας ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που έδωσε η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο πριν από τη λήξη των φετινών πολυήμερων κινητοποιήσεων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βέροια αποφασίστηκε να κηρυχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου αφετηρία νέου κύκλου κινητοποιήσεων, με διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε οργανισμούς (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, τράπεζες) που έχουν άμεση συνάφεια με τον αγροτικό κόσμο. Επόμενη πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων προγραμματίζεται τον Οκτώβριο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα η Πανελλαδική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ αυξήθηκαν, ήδη, κατά 3% από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα ακολουθήσουν απανωτές αυξήσεις στα επόμενα χρόνια, ώστε το 2022 οι εισφορές για την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,2% του εισοδήματος».
«Οι περικοπές σε επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που ξεκίνησαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στα πρώτα δύο χρόνια ξεπέρασαν το 23% και το τέλος του 2019 θα αγγίξουν το 60%, ενώ το μέτρο της περικοπής κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων αγροτών εξακολουθούν να απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία και εισπράττουν επιδοτήσεις-ενισχύσεις, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», συμπληρώνεται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας