• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 35.4°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 31.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 32.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 33.9°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  36%

Με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) συναντάται σήμερα ο υπουργός Εργασίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά

 • A-
 • A+

Την ίδια ώρα που όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα σε σχέση με τα εργασιακά στα μεγάλα θέματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ουσία φαίνεται να βρίσκεται στα μικρά και εν πολλοίς άγνωστα που έρχονται για να θεσμοθετηθούν μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Αναφερόμαστε στην ενστάλαξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην ελληνική αγορά εργασίας, η οποία ευελιξία θα σημαίνει πολύ μικρότερο βαθμό ασφάλειας για τους εργαζομένους.

Μία τέτοια εξέλιξη και η γιγάντωση της ευελιξίας στην Ελλάδα θα φέρουν μεν μείωση του ποσοστού ανεργίας, αλλά θα συμπιέσουν τα εισοδήματα των εργαζόμενων μισθωτών, αφού θα βρεθούν νέες μορφές εργασίας με μικρότερους μισθούς και χωρίς καμία προστασία της απασχόλησης.

Πάντως, σήμερα ο υπουργός Εργασίας και δεδομένου ότι πλέον βρισκόμαστε για τα καλά εντός των μεγάλων συζητήσεων για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, συναντάται με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Το σίγουρο είναι ότι το ενιαίο μέτωπο, ακόμη και αν συσταθεί, θα αφορά τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Το θέμα λοιπόν δεν βρίσκεται τόσο στο αν θα περάσει ή όχι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων που αφορά μόνο το 2% των επιχειρήσεων (όσες δηλαδή απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους) ή αν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός (που μάλλον αποτρέπεται) ή αν θα καταργηθούν οι τριετίες και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα ή το επίδομα αδείας (που δύσκολα θα πειραχτούν, αφού δεν συγκεντρώνουν τη θετική απόκριση ούτε των εργοδοτικών οργανώσεων).

Ολο το πρόβλημα έγκειται στο αν θα εισαχθούν και θα θεσμοθετηθούν οι νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Tα καινούργια... «φρούτα»

Εργασιακοί όροι όπως mini jobs, συμβάσεις μηδενικών ωρών ή «έκτακτης ανάγκης» και on-call contracts είναι άγνωστοι στους Ελληνες εργαζόμενους. Οπως άγνωστη είναι και η περιβόητη «λευκή σύμβαση», που σαρώνει στις ευρωπαϊκές χώρες ως νέα μορφή εργασιακών σχέσεων.

Ολα αυτά καθίσταται βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια από τους ισχυρούς δανειστές να περάσουν, ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τη στάση που θα κρατήσει έναντι αυτών των νεοφιλελεύθερων πονημάτων που προκαλούν τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Ας δούμε όμως τι είναι το κάθε ένα από αυτά τα καινούργια «φρούτα» που έρχονται να προστεθούν στη φαρέτρα ενός εργοδότη.

• ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ: Ουσιαστικά ο εργαζόμενος υπό την πίεση των πραγμάτων υπογράφει προκειμένου να αναλάβει εργασία σε λευκό χαρτί, όπου μετά ο εργοδότης προσθέτει τους εργασιακούς όρους που εκείνος επιθυμεί.

Για να «ανθήσει» μία τέτοιας μορφής σύμβαση, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να μην έχει κατώτατους εργασιακούς όρους (κάτω από τους οποίους κανείς εργοδότης δεν θα δύναται να κατέβει). Αυτός είναι και ο λόγος που το ΔΝΤ πιέζει ώστε να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αλλά μόνο κατώτατος μισθός.

• ON-CALL CONTRACTS: Πίσω από αυτόν τον αγγλικό όρο κρύβεται η ετοιμότητα προς εργασία, χωρίς όμως αυτή η ετοιμότητα να αμείβεται. Πρόκειται για συμβάσεις όπου ο εργαζόμενος αναμένει πάνω από το τηλέφωνο να αναλάβει εργασία (κυρίως το Σαββατοκύριακο) για όση ώρα επιθυμεί ο εργοδότης, που θα πληρώνει μόνο για την ώρα απασχόλησης.

• ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ: Σύμβαση για εργασία εξ αποστάσεως. Υπάρχει αυτή η μορφή και στην Ελλάδα, αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί λόγω των πολλών προστατευτικών διατάξεων που την περιβάλλουν.

• ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΩΡΩΝ» (ή «έκτακτης ανάγκης»): Πρόκειται για εργασία που προσφέρουν αυτοαπασχολούμενοι όποτε κληθούν από τον πελάτη. Κάτι σαν τα δικά μας μπλοκάκια, χωρίς όμως καμία ασφαλιστική κάλυψη.

• MINI JOBS: Η μικροεργασία είναι μια προσφορά εργασίας που απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι απασχολούνται στις κοινωνικές υπηρεσίες. Το θέμα βέβαια είναι η αμοιβή τους, που κυμαίνεται σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο στο 1 ευρώ την ώρα για μέχρι 30 ώρες/εβδομάδα και για διάστημα το πολύ 6 μηνών.

Αυτοί οι απασχολούμενοι δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ απασχολούνται κατά το πλείστον σε εταιρείες εργολάβων και δανείζονται στους εργοδότες. Υπάρχει πάντως και το αμερικανικό μοντέλο μικροεργασίας, όπου ο εργοδότης δεν πληρώνει τίποτε και ο εργαζόμενος αμείβεται από το φιλοδώρημα των πελατών της επιχείρησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
Μπορεί χθες κατά τη συνάντηση των δανειστών με τους κοινωνικούς εταίρους οι πρώτοι να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά με ερωτήσεις να προσπάθησαν να εντοπίσουν τι θέλουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και...
Μπροστά στους δανειστές ξέχασαν τις υπογραφές...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πόρισμα απαντά ομόφωνα «όχι» στο ερώτημα αν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στα θέματα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο θέμα των...
«Φρένο» σε δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
Συνεχίζουν να προκαλούν την κοινή λογική οι συντάκτες του εβδομαδιαίου δελτίου του ΣΕΒ. «Ο άκρατος κρατικός δανεισμός για τη χρηματοδότηση διευρυνόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η πλασματική ζήτηση που...
Για... ανηθικότητα κατηγορεί ο ΣΕΒ τη ΓΣΕΕ!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
Τα μεγάλα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου που θα προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμπονται για την επόμενη επίσκεψη του...
Τα «αγκάθια» των εργασιακών πάνε Νοέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
Χωρίς την απαραίτητη γνωμοδότηση της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων πηγαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος. Το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί ακόμη (έχουν υποσχεθεί ότι...
Οι στόχοι Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ενσωματώνει θέσεις για τα εργασιακά στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ όσα συμφώνησε και συνυπέγραψε...
Καπνός από τον ΣΕΒ χωρίς φωτιά για τα εργασιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας