Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eurogroup: Χωρίς Ελλάδα, αλλά με Brexit, Ισπανία, Πορτογαλία

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup, που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου

EUROKINISSI

Eurogroup: Χωρίς Ελλάδα, αλλά με Brexit, Ισπανία, Πορτογαλία

  • A-
  • A+

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με δύο tweets έδωσε τον... τόνο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στηρίζουν τις προτάσεις της Κομισιόν για Ισπανία και Ιταλία ώστε να γίνουν άμεσα τα επόμενα βήματα με βάση το Σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας.

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ είναι ισχυρή προσθέτοντας ότι η αυξημένη αβεαιότητα είναι επιζήμια για την οικονομική δραστηριότητα.

 

 

Πρόσωπο της ημέρας ο... πρωταθλητής Ευρώπης Μάριο Σεντένο. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας εμφανίστηκε με κασκόλ της εθνικής του ομάδας, δέχθηκε συγχαρητήρια, αλλά η συνέχεια ήταν μάλλον... δύσκολη.

EUROKINISSI

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Επισκίασε τη συζήτηση το Brexit

Όπως ήταν αναμενόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα μπορούσαν να μην προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Στο πρώτο του συμβούλιο μετά το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη Βρετανία την 23η Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ πίεσαν το Λονδίνο να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να διευθετηθεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλιγνκ κατέστησε σαφές πως πρέπει να υπάρξει μια ταχεία απόφαση από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανία σημειώνοντας «θεωρώ ότι θα υπάρξει ένα "λάιτ Βρεχιτ", ότι η Σκοτία δεν θα εγκαταλείψει (την ΕΕ), ότι πιθανόν η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ΕΕ και ότι η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε αναμφίβολα να γίνει "Μικρή Βρετανία"».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, με τη σειρά του, τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ταχείας διευθέτησης: «όσο νωρίτερα μπορεί να επιλυθεί αυτή η προβληματική κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ακόμη πως «πρέπει να βρεθούν λύσεις για το Brexit, το οποίο προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι συνέπειες του Brexit βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. «Είναι το πρώτο μας συμβούλιο μετά την ψηφοφορία. Ανταλλάσσουμε απόψεις και κάνουμε τις πρώτες μας αναλύσεις για τις συνέπειες του Brexit», ανέφερε. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές. Πρέπει να εργαστούμε για να τις περιστείλουμε».

Στις χρηματαγορές επικρατεί αναταραχή μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και η στερλίνα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία 31 χρόνια.

Καμία συζήτηση για την Ελλάδα

Σε καμία ενημέρωση αναφορικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος δεν προέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο αφιέρωσε το μεγαλύτερο χρόνο στο ιταλικό ζήτημα (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών).

Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο πηγαδάκια που αυτήν την ώρα και στα οποία ενδεχομένως θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα προκειμένου να λάβει τη δόση 2,8 δισ. ευρώ των Σεπτέμβριο.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup, που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμασία για «καυτό» φθινόπωρο
Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε από την επίσημη ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει σήμερα και τις συστάσεις του Eurogroup. Στα «πηγαδάκια» που θα...
Προετοιμασία για «καυτό» φθινόπωρο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eurogroup: από Σεπτέμβριο τα σπουδαία για την Ελλάδα
Πυροτέχνημα αποδεικνύεται η απειλητική δήλωση Ντομπρόβσκις, αφού δεν υπάρχει ελληνικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου ούτε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου, δηλαδή...
Eurogroup: από Σεπτέμβριο τα σπουδαία για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καυτό δίμηνο για την οικονομία
Ημερομηνίες «σταθμοί» που ενσωματώνουν σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν να «τρέχουν» από σήμερα μέχρι το Eurogroup της 13ης Ιουνίου.
Καυτό δίμηνο για την οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες η έγκριση της εκταμίευσης
Το άτυπο συμβούλιο της ευρωζώνης ενέκρινε χθες στο Βουκουρέστι τη δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα η οποία προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες...
Με συνοπτικές διαδικασίες η έγκριση της εκταμίευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας