• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.1°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.4°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  85%

Θεωρείται βέβαιο ότι στο παρασκήνιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα γίνει αποδέκτης της ενόχλησης των ομολόγων του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων

AP PHOTO/ PETROS GIANNAKOURIS

Προετοιμασία για «καυτό» φθινόπωρο

 • A-
 • A+

Στα «πηγαδάκια» που θα στηθούν μετά τo Eurogroup, που προσφέρονται για ζυμώσεις ειδικά για την αντιμετώπιση του «ελληνικού ζητήματος» στη μετά Brexit εποχή, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης της ευρωομάδας.

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε από την επίσημη ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δίνοντας τη θέση της στο «μείζον» θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει και τις συστάσεις του Eurogroup.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο παρασκήνιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα γίνει αποδέκτης της ενόχλησης των ομολόγων του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία αντιστοιχούν στην υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία, πολλές χώρες φαίνεται να ζητούν αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να θωρακιστεί το ευρώ και να δυναμώσει η Ενωμένη Ευρώπη.

Τα μηνύματα αυτά είχαν φτάσει τις προηγούμενες ημέρες και στην Αθήνα, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούσαν την κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τη χαλαρότητα των συνομιλιών με τους θεσμούς, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή διεξάγονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και να μην ξεφύγει από τις «ράγες» του τρίτου μνημονίου.

Με αυτά τα δεδομένα και τη δανειακή εξάρτηση που έχει η χώρα μας από τον ESM (στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθεί το «ακούρευτο» ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ), ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει εύκολο απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Μεταρρυθμίσεις

Μετά το συνέδριο του Economist, κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν την ευκαιρία στο σημερινό Eurogroυp να τα ξαναπούν για τις μεταρρυθμίσεις και τις υπόλοιπες μνημονιακές δράσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα πριν οι δύο πλευρές «διασταυρώσουν» επίσημα τα «ξίφη» τους στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες. Κοινοτικές πηγές έχουν διαφορετική άποψη, εκτιμώντας «ότι και η δεύτερη διαπραγμάτευση θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που της δίνει η Αθήνα…».

Λίγο οι επιστολές που αντάλλαξε ο Τσακαλώτος με τους θεσμούς, λίγο η νέα έκθεση του ΔΝΤ, το φθινόπωρο προμηνύεται «καυτό».

Για το σκηνικό αυτό φρόντισε η ειδική έκθεση για τις προοπτικές της ευρωζώνης που δημοσιοποίησε το Ταμείο, μέσα από την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.

Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει απλώς να διαφυλάξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ώς τώρα, αλλά και να τις επεκτείνει.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κατώτατο μισθό αλλά και στον ειδικό χαμηλότερο μισθό για τους νέους, με την επισήμανση ότι πρέπει να διατηρηθεί λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας σε αυτές τις ηλικίες.

Ολα αυτά σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία προτίθεται να επαναφέρει σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος.

Από τις συστάσεις του Ταμείου δεν απουσιάζουν φυσικά οι οδηγίες για τις ομαδικές απολύσεις και το πλαίσιο των απεργιών, όπου η κυβέρνηση περιμένει πίεση και από τους Ευρωπαίους.

Εκτός από τις αλλαγές στα εργασιακά, η συνοχή της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί και από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε φορολογικό πεδίο.

Μόνο η αναθεώρηση των φόρων στα ακίνητα και το «κούρεμα» των τελευταίων φοροαπαλλαγών ώς τα τέλη της χρονιάς είναι ενδεικτικά του νέου φορολογικού «τυφώνα».

Ειδικά για τις φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν παραδοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι προτάσεις για την κατάργηση όλων των εκπτώσεων φόρου προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Εκπτώσεις... τέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ θα μπουν τα εξής ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα:

■ Η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

■ Η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από τον φόρο εισοδήματος.

■ Η έκπτωση του 10% των δωρεών από τον φόρο εισοδήματος.

■ Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους.

■ Οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

■ Οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στα πόδια φτερά
«Ασθενές» μήνυμα -που θα ενταθεί με την κάθοδο των δανειστών στη χώρα μας- έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλώντας την Αθήνα να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη...
Βγάζουν στα πόδια φτερά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
​Γεμάτη με ημερομηνίες-σταθμούς είναι η ατζέντα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους...
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Μεγαλύτερο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης την τρέχουσα περίοδο και εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης...
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
​Το τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το άτυπο Eurogroup της Βιέννης, περιμένει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Ο υπ. Οικονομικών θα ενημερώσει για το...
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας