Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ταυτοποιήθηκαν 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς

Ταυτοποιήθηκαν 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς

  • A-
  • A+

Πάνω από 1.000 δικογραφίες που αφορούν φορολογούμενους της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών.

Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογούμενων από τους 10.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στη λίστα που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η επιμόρφωση θα γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του Βάλτερ Μπόργιανς στην Αθήνα και αποτελεί το δεύτερο βήμα συνεργίας των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση στην χώρα μας από τον Βάλτερ Μπόργιανς της γνωστής λίστας -που φέρει πλέον το όνομά του- στην οποία περιέχονται 10.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ. Αλεξίαδης προανήγγειλε ότι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετική, δεν θα προσφέρει φορολογική αμνηστία, θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό ενώ θα προβλέπει συντελεστή φορολογίας για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχο με τον συντελεστή φορολογίας του έτους που παρήχθησαν με κάποια προσαύξηση επιπλέον.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως ακόμη μία κίνηση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε ότι με τη συνέχιση της συνεργίας ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα. Το πρώτο, προς τους Έλληνες πολίτες, ότι είναι καιρός να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν ενδεχομένως βγάλει στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν. Και ένα δεύτερο ότι η Ελλάδα , αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία.

«Διότι και οι δικοί μας πολίτες αποδέχονται ευκολότερα την βοήθεια προς τον εταίρο Ελλάδα όταν βλέπουν ότι και τα οικονομικά στρώματα της Ελλάδας συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της» δήλωσε χαρακτηριστικά . Πρόσθεσε δε ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα ζει και ότι η κάθε η κάθε χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Άφησε αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν δέχθηκε την βοήθεια που της προσφέρθηκε από το κρατίδιο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσφορά έγινε δεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε με ιδιαίτερο θετικά σχόλια στην πρόοδο που σημειώνουν οι έλεγχοι.

Όπως είπε τόσο από τις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την ενημέρωση που έχει από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Αθήνα η εικόνα που προκύπτει είναι ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των ελέγχων που απαιτεί η λίστα.

Κάνοντας μία σύγκριση της πορείας υλοποίησης των ελέγχων μεταξύ της Λίστας Μπόργιανς που παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2015 και της Λίστας Λαγκάρντ ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι η πρώτη έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Ήδη κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραλαβή της είχαν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα φορολογούμενων ενώ στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθούν τα πρώτα ονόματα είπε ο αναπληρωτής υπουργός. " Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο" δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά τη διαδικασία παραλαβής της λίστας Μπόργιανς ανέφερε ότι σύντομα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτούς θα φανούν στα ταμεία του κράτους. "Η ασυλία τελειώνει για όλους " δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το παράδειγμα Μπόργιανς δείχνει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι ήδη αποδίδει καρπούς.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου ανέφερε ότι το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ντούνιας Παναγιώτης που θα συμμετάσχει στο σεμινάριο στο Ντίσελντορφ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "«έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεχιστούν εστιάζοντας σε βασικές ελεγκτικές πτυχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις
Το σύστημα CRS αφορά καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ και σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι το νέο «όπλο» των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε...
Ξεκινά η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για μεγάλες καταθέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται πλέον από την κατάληξη της διαφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό...
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εντατικά μαθήματα» για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ
Στενότερη συνεργασία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) με την ελληνική κυβέρνηση προωθείται από τις δύο πλευρές. Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς,...
«Εντατικά μαθήματα» για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή»
Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που παρέδωσε τη νέα λίστα με κατόχους λογιαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες, υποστηρίζει ότι η αποδοχή της πρότασης για συνεργασία από την κυβέρνηση...
«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδιαφόρησαν για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το 2012 έγινε η αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν τους Ελληνες ομολόγους τους στην...
Αδιαφόρησαν για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανο-ολλανδικές γκρίνιες στο Eurogroup για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Πολλές γκρίνιες για την Ελλάδα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης στη συζήτηση για τις εκκρεμότητες σε ορισμένα προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γερμανο-ολλανδικές γκρίνιες στο Eurogroup για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας