• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  89%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  87%

Το Ταμείο χαρακτηρίζει «υψηλό» τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας και επικεντρώνεται στα εργασιακά, εν όψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου

IMF-EPA / JIM LO SCALZO

Ζητάει «αίμα» το ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Εμμεσες αιχμές προς την ελληνική κυβέρνηση αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, καθώς, όπως σημειώνει, το 2015 –πρώτη χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, όταν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, που χτυπήθηκαν από την κρίση επιτάχυναν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους.

Ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, οι επισημάνσεις του Ταμείου εστιάζονται στα εργασιακά και επιβεβαιώνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, που έχει από καιρό επισημάνει ότι το Ταμείο ζητάει «αίμα».

Για να χρυσώσει το χάπι το ΔΝΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με το άνοιγμα μιας σειράς κλειστών επαγγελμάτων, αλλά θέτει θέμα κατώτατου μισθού, τον οποίο χαρακτηρίζει «υψηλό» σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για τους νέους εργαζόμενους υποστηρίζει εξάλλου ότι πρέπει να διατηρηθούν οι μισθοί που είναι χαμηλότεροι του κατώτατου.

Η απορρύθμιση

Το Ταμείο παραμένει σταθερό στην απαίτηση για ευρύτερες ομαδικές απολύσεις και προαναγγέλλει νέα ειδική έκθεση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η οποία θα περιλαμβάνει αιτιάσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ ζητάει εξάλλου μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και στην πραγματικότητα μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τροχοπέδη για την ανάπτυξη, κάτι που έχει αρνητική επίδραση στο δημόσιο χρέος, αποτελούν οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού.

Οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, το Ταμείο αναφέρει ότι δοκιμάζεται στην Ευρώπη και αναφέρει ότι η Ελλάδα, όπως και οι Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν τους τραπεζικούς τομείς με τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του Ταμείου «ωρολογιακή βόμβα», ενώ ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα των τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πολιτικά ρίσκα

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit το Ταμείο εκτιμά ότι θα στοιχίσει στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, για την οποία το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ακολουθήσει καθοδική πορεία το 2017.

Ακόμα πιο δυσοίωνη όμως είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης, καθώς βλέπει μεγάλα πολιτικά ρίσκα να ανακύπτουν για την Ενωση με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, την προσφυγική κρίση και την απειλή της τρομοκρατίας επί της εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
Παίρνουμε την ίδια παρέα και ξαναρχίζουμε με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα...
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Success story» βλέπει ο Ρέγκλινγκ
Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε «success story» αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ η ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει με περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί, διαμηνύει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε άρθρο του στη...
«Success story» βλέπει ο Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ουάσινγκτον και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινάει την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
«Μπρα ντε φερ» για την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερασπίστηκε την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Συνεχίζει να λέει «καλά λόγια» για την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διορισμένος από τον συμπατριώτη του Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε...
Υπερασπίστηκε την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
​Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να...
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μολυβή ουρανό στην ευρωζώνη δείχνει έκθεση του ΔΝΤ
Αναβαθμίζει, έστω και οριακά, τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση World Economic Outlook. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο...
Μολυβή ουρανό στην ευρωζώνη δείχνει έκθεση του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας