• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ομίχλη
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%

Την Τετάρτη το βράδυ ζητήθηκαν, άμεσα, οι παραιτήσεις τριών μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Επιτροπή Αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τη φημολογία που αναπτύχθηκε

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πυρά στη διοίκηση του ΤΧΣ

 • A-
 • A+

Ισχυρές αναταράξεις δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενώ όλα έδειχναν ότι επιστρέφει η κανονικότητα, λόγω του κλεισίματος της αξιολόγησης και της επιστροφής του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, κάθε μέρα προκύπτουν, για την ακρίβεια δημιουργούνται, νέα ζητήματα. Σαν κάποιος να τραβάει «λαγούς από το καπέλο».

Την Τετάρτη το βράδυ ζητήθηκαν, άμεσα, οι παραιτήσεις τριών μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Επιτροπή Αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τη φημολογία που αναπτύχθηκε.

Κι αυτό συνέβη λίγες μόλις ώρες μετά το «μπλοκάρισμα» από τον SSM της τοποθέτησης του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, για τον οποίο λίγες ημέρες πριν ο ίδιος ο SSM είχε δώσει το «πράσινο φως».

Εξέλιξη που ικανοποίησε τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο John Paulson, o οποίος ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 20-25% της Πειραιώς και ορέγεται να την ελέγξει απόλυτα με λάφυρο, όπως ψιθυρίζεται, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις στο ΤΧΣ οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν διασταυρώνονται, αναφέρουν ότι η Επιτροπή ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και το μέλος Αναστάσιο Γάγαλη να παραιτηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα τους αξιολογήσει αρνητικά (!), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιλογή της παραίτησης θα προστατεύσει την επαγγελματική τους φήμη.

Ωστόσο είναι σαφές ότι ενδεχόμενη παραίτηση απαλλάσσει των όποιων ευθυνών τα μέλη της Επιτροπής που θα έπρεπε με εισήγησή τους, πλήρως αιτιολογημένη, στον υπουργό Οικονομικών να ζητήσουν την απόλυσή των στελεχών του ΤΧΣ.

Μήνυμα για απομάκρυνση από τη θέση στο τέλος του 2016 έλαβε και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών που «κόβονται» στα 4.

Δηλαδή και τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου και τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου.

Και μάλλον σύμπτωση δεν αποτελεί το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη διοίκηση του Ταμείου προ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών από το ίδιο το Ταμείο σε… αγαστή συνεργασία με τον SSM.

Ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη που κρίθηκαν… ανεπαρκή, πρόκειται για τα ίδια στελέχη που εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε το Μνημόνιο ολοκλήρωσαν συγκεκριμένο έργο.

Πηγές του Ταμείου αναφέρουν ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το ΤΧΣ να παίρνει για πρώτη φορά κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου κ.ά.

Και αυτό το τελευταίο ίσως να αποτελεί έναν από τους λόγους που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους πρόσωπα στο ΤΧΣ.

Εντός χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης για τις συστημικές τράπεζες και τα σχετικά πορίσματα έχουν ήδη αποσταλεί στην κυβέρνηση και στους θεσμούς.

Και μιας και αναφερθήκαμε στους θεσμούς οι παροικούντες την τραπεζική Ιερουσαλήμ διερωτώνται αν τελικά η ευαισθησία τους είναι επιλεκτική. «Για να ‘‘κόψουν’’ κάποιους επικαλούνται δημοσιεύματα, ενώ για κάποιους άλλους η άσκηση ποινικής δίωξης δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί...
Συνεχίζεται η αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή καθυστέρηση για την ανακεφαλαιοποίηση
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτουμενα μαζί με τις αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και την αξιολόγηση των διοικήσεων των...
Μικρή καθυστέρηση για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύμβουλος για τα κόκκινα δάνεια ανέλαβε η Black Rock
Την κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, ανά δανειολήπτη και δυνατότητα αποπληρωμής, θα κάνει η Black Rock Solutions, ως σύμβουλος της ΤτΕ, καθώς κέρδισε τον διαγωνισμό και αναλαμβάνει εξωτερικός σύμβουλος...
Σύμβουλος για τα κόκκινα δάνεια ανέλαβε η Black Rock
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν λύση για τα «κόκκινα» δάνεια
Τη βέλτιστη λύση για τράπεζες και δανειολήπτες στο πρόβλημα των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) αναζητούν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς το τρίτο...
Ψάχνουν λύση για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Βαρουφάκης προσφέρει... κάλυψη στο ΤΧΣ
Η επιστολή που απέστειλε στις 8 Μαρτίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας φτάνει και… περισσεύει για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη...
Ο Βαρουφάκης προσφέρει... κάλυψη στο ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση της λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει η ΕΚΤ
O Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ υποστηρίζει θερμά τις ελληνικές προσπάθειες για επιτάχυνση της εφαρμογής της συστημικής λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια, που έχει προτείνει το ΤΧΣ.
Επιτάχυνση της λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια θέλει η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας