• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  6 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  53%

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εμφύλιος» στην Τράπεζα Πειραιώς

 • A-
 • A+

Μαίνεται ο «εμφύλιος πόλεμος» στην Τράπεζα Πειραιώς μεταξύ του προέδρου Μιχάλη Σάλλα και του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου John Paulson που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα 20%-25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Κύπριος Χρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμενόταν να είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι το πρώτο «θύμα» του «εμφυλίου», όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές.

Κι αυτό ενώ είχε λάβει, από την προηγούμενη εβδομάδα, το «πράσινο» φως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και χθες επρόκειτο να επικυρωθεί η τοποθέτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) είχε εκφραστεί θετικά για τον Χρ. Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε πάει στη Φρανκφούρτη και είχε περάσει από συνέντευξη.

Προχθές το απόγευμα ο SSM ενημέρωσε τη διοίκηση τηςτράπεζας ότι υπάρχει κώλυμα, καθώς υπάρχει καταγγελία για το πρόσωπό του με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία.

Ποιος και πότε έκανε την καταγγελία, ποιο το ακριβές περιεχόμενό της, αν και πότε το διερεύνησε ο SSM είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Και επιπλέον, θα πρέπει να απαντηθεί αν και πότε ενημερώθηκε το ΤΧΣ από τον SSM, που είναι και μέτοχος της τράπεζας, για την καταγγελία και γιατί ο… άγνωστος καταγγέλλων δεν απευθύνθηκε απευθείας στο ΤΧΣ.

Αυτό πάντως που υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές είναι ότι η καταγγελία σε βάρος του Χρ. Παπαδόπουλου είναι έωλη, κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι ο SSM «έτριξε τα δόντια» στο ΤΧΣ λόγω της διαρροής του ονόματος του Χρ. Παπαδόπουλου, πριν καν συνεδριάσει το Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτή όμως φαίνεται να είναι μια πολύ αφελής εξήγηση.

Αλλωστε, οι επαΐοντες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς ανησυχούσαν μήπως και κάτι πάει στραβά την τελευταία στιγμή, λόγω αντιρρήσεων του Paulson.

Σημειώνουν εξάλλου ότι «είναι τουλάχιστον οξύμωρο και αντιφατικό οι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι της ελεύθερης αγοράς όπως ο Paulson που άμεσα ή έμμεσα κατέχει το 20% της τράπεζας, να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιλογές στο 80% των μετόχων».

Γιατί θέλει ο Paulson να ελέγξει την Πειραιώς; Η απάντηση, σύμφωνα με πολλούς, βρίσκεται στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας τα οποία έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο «distress funds», που είναι έτοιμα να πάρουν τις επιχειρήσεις (ακτοπλοϊκές, ξενοδοχεία κ.λπ.) σε τιμή ευκαιρίας τώρα και κερδίσουν και με το παραπάνω αργότερα.

Αυτό βέβαια που δεν λένε τα τραπεζικά στελέχη, διότι «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει» τουλάχιστον επισήμως, είναι ότι δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση για τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η υιοθέτηση, επί σειράς ετών, μητραπεζικών κριτηρίων για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις.

Διαμάχες

Οι σχέσεις Σάλλα - Paulson δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές και βρίσκονται σε οριακό σημείο εδώ και πολλούς μήνες, όταν ο Paulson επιχείρησε με κάθε τρόπο να ματαιώσει την παραίτηση–απομάκρυνση του τότε διευθύνοντος συμβούλου Ανθιμου Θωμόπουλου.

Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκαθαρίσει το… πολεμικό πεδίο, το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς προχώρησε στην εκλογή του Γιώργου Πουλόπουλου ως μέλους του Δ.Σ. και αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου και του ανέθεσε την άσκηση των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, ως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη CEO.

Και όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ: «Μην εκπλαγείτε αν ο νέος CEO είναι ο Χρ. Παπαδόπουλος».

Ο Γ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO τηςΠειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου ο Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Φήμες για το ΤΧΣ

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες ότι «κόβεται» από την Επιτροπή Αξιολόγησης η διοίκηση του ΤΧΣ. Μένει να επιβεβαιωθούν καθώς σήμερα αναμένεται να παραδοθεί η έκθεση για τη διοικητική δομή του Ταμείου.

Επί του παρόντος τηρείται σιγή ιχθύος από όλες τις πλευρές ωστόσο είναι λογικό να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που εκδηλώνεται αυτή η φημολογία, καθώς το ΤΧΣ είναι η αρμόδια αρχή για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εισήγηση θα γίνεται λόγος για αλλαγή όλων των μελών της εκτελεστικής επιτροπής και αντικατάστασή τους –κυρίως σε ό,τι αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο– από στελέχη με μεγάλη εμπειρία σε τράπεζα του εξωτερικού. Και ο νοών νοείτω τι σηματοδοτεί αυτό.

Η τραπεζική Ιερουσαλήμ κάνει λόγω για πολύ ισχυρό lobbying των funds που επιχειρούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και να επιβάλουν τους δικούς τους όρους κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Ωστόσο τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει αν τα συγκεκριμένα funds, που λειτουργούν ωσάν «γύπες» της αγοράς, δεν έχουν προσβάσεις και ερείσματα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δηλαδή σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για αντικατάσταση των μελών του ΤΧΣ θα πρέπει να την υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και για να το κάνει αυτό θα πρέπει η αξιολόγηση και η εισήγηση να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «πραξικόπημα» στην Πειραιώς
Με επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λίγα λεπτά αφού είχε αρχίσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς, ο SSM ζήτησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να ολοκληρώσει τις…...
Νέο «πραξικόπημα» στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ελβετικό φράγκο, θηλιά για τους δανειολήπτες
Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται περισσότεροι από 65.000 Ελληνες που την περίοδο 2006-2008 έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, καθώς η δόση του δανείου τους -αλλά και το άληκτο κεφάλαιο– αυξάνεται, από...
Το ελβετικό φράγκο, θηλιά για τους δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών
Eύκολα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έγιναν εντός του 2021, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ.
Ανετη «πρόκριση» των ελληνικών τραπεζών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας