• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.9°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.7°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.2°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  68%

Σε εκδήλωση στο νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η Ράνια Αντωνοπούλου ανακοίνωσε επιδοτούμενα προγράμματα επανακατάρτισης 23.000 ανέργων

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

250.000 Ελληνες νεο-μετανάστες

 • A-
 • A+

«Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι ο δρόμος προς τη Βουλγαρία». Μια νέα γενιά επιδοτούμενων προγραμμάτων επανακατάρτισης 23.000 ανέργων διαφόρων ηλικιών που βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσθετες επαγγελματικές δεξιότητες, ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια... προφητική κίνηση, καθώς 640.000 Ελληνες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν σε άλλον τομέα εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Τζέιμς Καλέγια, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

«Πιστεύω ότι ο δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση.

»Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, όπου η χώρα κατέχει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο διευθυντής του Cedefop, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και των ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Από την πλευρά της η Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε πως στις επισημάνσεις αυτές ανταποκρίνεται το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει από τα μέσα Ιουλίου για 23.000 δικαιούχους 29-64 ετών, ενώ ήδη τρέχει άλλο παρόμοιο πρόγραμμα για 15.000 νέους 18-24 ετών.

Για την ανεργία στη χώρα σημείωσε πως, αν και έχει υποχωρήσει στο 24,1%, η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα!

«Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι ο δρόμος προς τη Βουλγαρία», τόνισε με νόημα μιλώντας σχετικά ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να στηριχτεί στην απαξίωση της εργασίας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Cedefop προκύπτουν, πάντως, ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα:

-Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημιούργησαν αξιοπρεπείς οργανωτικές και λειτουργικές δομές, αλλά μόνο το 22% από αυτές επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης στο διάστημα 2002-2009.

Η κρίση όμως χτύπησε δυσανάλογα τους μικρούς της αγοράς, που έχασαν κατ’ ανάγκη σημαντικά υψηλότερο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση με τους μεγάλους.

-Οταν λοιπόν οι μικροί έχουν γονατίσει και οι ρυθμοί ανάπτυξης στους μεγάλους δεν ήταν σημαντικοί ούτε προ κρίσης, ποιος μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη στη χώρα; Φαίνεται ότι μία πολύ μικρή μειοψηφία, της τάξης του 0,5%, που αντιστοιχεί σε 3.000 ήδη υφιστάμενες, ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, έχει τα χαρακτηριστικά για ταχεία ανάπτυξη.

-Από αυτές περίπου οι 2.900 είναι μικρές και οι 100 μεγάλες, ωστόσο από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν 1.000.000 θέσεις εργασίας που λείπουν. Οι δυνατότητές τους προσεγγίζουν περίπου τους 200.000 εργαζομένους.

Αν αφαιρεθεί η απασχόληση που εκτιμάται ότι μπορούν να προσφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις, οι υπολειπόμενες θέσεις εργασίας για τη σταδιακή εξάλειψη της ανεργίας θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο μέσω της δημιουργίας 10.000 νέων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης, που θα έφταναν σταδιακά να απασχολούν 50 εργαζομένους η καθεμία.

Οι... νεο-μετανάστες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cedefop, 250.000 Ελληνες, οι περισσότεροι κάτω των 35 ετών, έχουν γίνει νεο-μετανάστες στα χρόνια της κρίσης, οι μισοί από τους οποίους κατευθύνονται στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 12% των Ελλήνων νεο-μεταναστών είναι άνω των 40 ετών, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας.

Την ίδια ώρα, μελέτες έδειξαν ότι 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα συνολικού ύψους 342 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους...
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
Χαίρεται με τη μείωση της ανεργίας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η κυβέρνηση παραλείποντας να αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μειώσεως οφείλεται στη μαζική μετανάστευση...
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόνοιες για δόλια πτώχευση
Mε την αγωνία της επόμενης μέρας και την ελπίδα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει ζουν από χθες οι 450 εργαζόμενοι της αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών», που βρέθηκαν στον δρόμο μετά την αιφνιδιαστική...
Υπόνοιες για δόλια πτώχευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
Νέα πιλοτική στρατηγική προσέγγισης των επιχειρήσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την κάλυψή τους από τους ανέργους. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου...
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
Nέα καμπάνα κινδύνου χτυπά στην αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι όσο και οι επιδοτούμενοι άνεργοι για τον μήνα Ιούλιο. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν αποτελεί έναν...
«Λαχάνιασε» η αγορά εργασίας τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας
Αποδίδει η μέτρηση των προγραμμάτων απασχόλησης που διεξάγεται τα τελευταία 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 59,5% των ανέργων που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βρήκαν θέση εργασίας μέσω προγραμμάτων...
Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας