• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.8°C / 38.2°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 33.0°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 29.0°C / 34.0°C
  5 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 32.9°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.7°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.9°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 33.1°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.6°C / 35.5°C
  4 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 35.3°C / 38.4°C
  2 BF
  15%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 30.5°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 35.2°C
  1 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  7 BF
  29%

Η άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία αιτήθηκε χθες την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να παρίστανται οι μεγάλοι πιστωτές

Ενδεχόμενο κανόνι απειλεί με ντόμινο όλη την αγορά

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα βήμα πριν από το μεγάλο κανόνι, που αν τελικά σκάσει θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και ντόμινο στην υπόλοιπη αγορά, βρίσκεται πλέον η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μαρινόπουλου των 11.000 εργαζομένων και των περίπου 480 εναπομεινάντων καταστημάτων.

Τα τεράστια χρέη ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, τα άδεια ράφια και η ακατανόητη μέχρι σήμερα αδυναμία των μετόχων της, των τραπεζών και των προμηθευτών της να συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε ένα σχέδιο εξυγίανσης ώστε να μην κινδυνέψει με βίαιη χρεοκοπία η αλυσίδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικές προσφυγές πιστωτών της στα δικαστήρια, ώθησαν την πάλαι ποτέ πανίσχυρη «Μαρινόπουλος» να αιτηθεί χθες την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και να διεκδικήσει την προστασία από τους πιστωτές της μέχρι να μπει σε σχέδιο εξυγίανσης.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του καταιγισμού των αιτημάτων πιστωτών της αλυσίδας με κύριες παρεμβάσεις ώστε να απορριφθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση για την Παρασκευή 1η Ιουλίου προκειμένου να παρίστανται μεγάλοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος», μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες κ.λπ.).

Το δικαστήριο εξέδωσε πάντως απόφαση απαγόρευσης αναγκαστικών εκτελέσεων στη «Μαρινόπουλος» έως την Παρασκευή που θα εκδικαστεί το αίτημα, αλλά είναι όλα ανοιχτά αν τελικά θα προστατεύσει την εταιρεία και θα εγκριθεί η υπαγωγή της στο άρθρο 99.

Η εταιρεία επί της ουσίας ζητά να εκδοθεί διαταγή προσωρινής προστασίας μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οπότε θα εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής για να συζητήσει επί νέου σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης που προτείνει η «Μαρινόπουλος» σε αυτή τη φάση και προβλέπει την πλήρη αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων σε βάθος 15ετίας, προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν τουλάχιστον τα 2/3 των πιστωτών της, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα καθώς μπορεί οι τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την εταιρεία, όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές, εν τούτοις εκατοντάδες άλλοι προμηθευτές προβάλλουν αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν την πτώχευση της εταιρείας.

Πηγές της εταιρείας «Μαρινόπουλος» με τις οποίες συνομίλησε η «Εφ.Συν.» υποστήριξαν πως «δεν υπήρχε άλλη επιλογή εδώ που είχαν οδηγηθεί τα πράγματα καθώς οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής ήταν καθημερινές και υπήρχε ενδεχόμενο πτώχευσης».

Σε ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος» σημειώνεται πως «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Είναι μονόδρομος καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησης».

Ο εφιάλτης

Η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτη της. Η «Μαρινόπουλος» είχε κινδυνεύσει να «σκάσει» κι άλλες φορές στο παρελθόν, ειδικά μετά το 2012 που εγκαταλείφθηκε από την «Carrefour».

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τόσο κοντά στη χρεοκοπία, η οποία στη χειρότερη μορφή της μπορεί να εξελιχθεί σε αλυσιδωτές εκρήξεις πτωχεύσεων και οικονομικών προβλημάτων σε βάρος μικρών βιοτεχνιών, μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και εκατοντάδων εταιρειών που προμηθεύουν τη «Μαρινόπουλος» με προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ανεξόφλητες οφειλές από την αλυσίδα είναι άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε εταιρεία κρεάτων οι οφειλές φτάνουν τα 4-5 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι οι χιλιάδες μικροί προμηθευτές.

Ακόμη και αν βρεθεί κάποια λύση για τις τράπεζες και την εταιρεία μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα, οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι καταλυτικές για τους πάνω από 2.500 προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» καθώς είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα με «κούρεμα» οφειλών που μπορεί να φτάνει το 40-60%.

Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο εξυγίανσης που υπέβαλε η εταιρεία, στόχος είναι να εξοφληθούν όλοι οι πιστωτές στο σύνολό τους στα επόμενα 15-17 χρόνια, ωστόσο οι παραδοχές και οι προβολές στο μέλλον που γίνονται κρίνονται ιδιαίτερα επισφαλείς.

Και αν οι μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που εξακολουθούν να εφοδιάζουν τη «Μαρινόπουλος» (σ.σ. εκατοντάδες διέκοψαν λόγω χρεών), έχουν την οικονομική δυνατότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το «κούρεμα», είναι εξαιρετικά δύσκολο να πράξουν το ίδιο εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες.

Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν δανειστεί κεφάλαια από τις τράπεζες για να ξεκινήσουν πάλι να παράγουν για λογαριασμό της «Μαρινόπουλος» και τώρα βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο και να μην πληρωθούν και να χρωστάνε στις τράπεζες.

Κινούμενη βόμβα για τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο

Η «Μαρινόπουλος» δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία υποψήφια «Lehman Brothers» του ελληνικού λιανεμπορίου. Με συσσωρευμένα χρέη 1,324 δσ. ευρώ η εταιρεία είναι μιακινούμενη βόμβα για τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο.

Από το σύνολο των υποχρεώσεων μόνο τα 324 εκατ. ευρώ έχουν ενέχυρα σε πάγια της εταιρείας, κάτι που σημαίνει πως πλην τραπεζών, οι υπόλοιποι πιστωτές είναι «ξεκρέμαστοι» σε περίπτωση πτώχευσης.

Ο μεγαλύτερος όγκος των χρεών της «Μαρινόπουλος» βαραίνει κυρίως τους περίπου 2.500 προμηθευτές και το Δημόσιο στους οποίους οφείλει 828 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες και στους υπόλοιπους δανειστές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται με μεγάλα ποσά και εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου, οι οφειλές συμποσούνται σε 496 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών:

● Τα 722 εκατ. ευρώ είναι προς τους προμηθευτές του ομίλου

● Στα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 51,7 εκατ. ευρώ

● Στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 49 εκατ. ευρώ

● Στους εργαζομένους τα χρέη μέχρι 31/12/2015 ήταν 4,289 εκατ. ευρώ

● Τα 78 εκατ. ευρώ είναι δάνεια της Alpha Bank η οποία έχει προσημειώσεις για 106,7 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Leasing άλλα 3 εκατ. ευρώ

● Στην Εθνική χρωστά άλλα 37,1 εκατ. ευρώ και στην Εθνική Leasing 11,7 εκατ. ευρώ

● Στη Eurobank άλλα 17,91 εκατ. ευρώ

● Στην Πειραιώς Leasing 15,5 εκατ. ευρώ

● Στην Αφοί Μαρινόπουλοι οι οφειλές είναι 62,3 εκατ. ευρώ, στη Marinopoulos Bros Cyprus άλλα 3.297 εκατ. ευρώ, στη Marinopoulos Holding άλλα 1,598 εκατ. ευρώ

● Στην εταιρεία Helens Real Estate οφείλονται 125,6 εκατ. ευρώ

● Στην Hermes οφείλει άλλα 32,405 εκατ. ευρώ.

● Στην Πανγαία οφείλει άλλα 99,1 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο εξυγίανσης πολύ καλό για να 'ναι αληθινό

Η εταιρεία κατέθεσε ένα ευχολόγιο για τη μελλοντική της πορεία, που προβλέπει ετήσια αύξηση του τζίρου από 1,27 δισ. φέτος σε 1,76 δισ. το 2031 με κέρδη 184 εκατ. ευρώ και πλήρη ικανοποίηση των πιστωτών της στο βάθος της 15ετίας

Το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η «Μαρινόπουλος» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο για να διασφαλίσει την ησυχία της από τους προμηθευτές που την κυνηγούν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό και πιθανότατα αποτελεί τη μία πλευρά του νομίσματος.

Ακόμη και αν γίνει δεκτό από το δικαστήριο και την απαραίτητη πλειοψηφία των πιστωτών, δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτό που θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Προβλέπει ότι η εταιρεία μπορεί να ικανοποιήσει σε 15 χρόνια από σήμερα πλήρως τους πιστωτές της, στους οποίους οφείλει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, και να μετεξελιχθεί σε έναν εύρωστο εμπορικό όμιλο με τζίρους 1,8 δισ. ευρώ και ετήσια κερδοφορία άνω των 150 εκατ. ευρώ, όταν τα τελευταία χρόνια παράγει συνεχόμενες ζημιές (6 εκατ. ευρώ το 2014, 62 εκατ. ευρώ το 2013 κ.λπ.).

Η πραγματικότητα θα είναι πιθανόν πολύ διαφορετική για όλους εφόσον στους επόμενους μήνες συμφωνηθεί η υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα και αναζητηθεί επενδυτής:

Θα είναι ενδεχομένως επίπονο για πολλούς από τους περίπου 11.000 εργαζομένους που ενδέχεται να μείνουν στον δρόμο αν κλείσουν καταστήματα, για πολλούς προμηθευτές που θα υποστούν κούρεμα οφειλών 40-60%, τις τράπεζες που εκ των πραγμάτων θα χάσουν μέρος των χρημάτων τα οποία δάνειζαν στο παρελθόν και φυσικά για την ίδια την εταιρεία σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» που θα μικρύνει σημαντικά σε σχέση με τη σημερινή δομή της.

Η πτώχευση

Εν τούτοις η ίδια η εταιρεία αλλά και μεγάλο μέρος των προμηθευτών της υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη βίαιη χρεοκοπία θα τίναζε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς στον αέρα, ενώ η εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας δεν θα αρκούσε να ικανοποιήσει παρά μόνο το 21% των χρεών της.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η «Μαρινόπουλος» χθες στο δικαστήριο, σε περίπτωση βίαιης εκποίησης της περιουσίας το εκπλειστηρίασμα θα περιλαμβάνει πάγια αξίας 50,4 εκατ. ευρώ, ιδιόκτητα ακίνητα με εμπράγματα βάρη ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, εμπορεύματα χωρίς βάρη ύψους 77,172 εκατ. ευρώ, εμπορεύματα με πλασματικό ενέχυρο ύψους 24 εκατ. ευρώ, ακίνητα εγγυητών αξίας 2,947 εκατ. ευρώ, άυλα περιουσιακά στοιχεία 8,318 εκατ. ευρώ και ιδιόκτητα ακίνητα ελεύθερα βαρών ύψους 4,126 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των εκποιήσεων δηλαδή δεν θα ξεπερνούσε τα 279,1 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Η αλυσίδα έχει πάντως και απαιτήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ από πελάτες της, το Δημόσιο και συνδεδεμένες εταιρείες.

Το 70% των περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι προσημειωμένα θα αποπληρώσουν τους γενικούς προνομιούχους πιστωτές και το υπόλοιπο 30% τους μη προνομιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει ενέχυρο ή υποθήκη, προβλέπεται ότι τα ειδικά προνόμια ικανοποιούνται κατά 65%, τα γενικά προνόμια (εργαζόμενοι, ΦΠΑ, ΙΚΑ) κατά 25% και τέλος, οι μη προνομιούχοι πιστωτές κατά 10%.

Το 25% των γενικών προνομιούχων αντιστοιχεί σε 34 εκατ. ευρώ και το 70% σε 98 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι και η Εφορία θα ικανοποιηθούν στο 100% των απαιτήσεών τους.

Για τους ενέγγυους πιστωτές προβλέπεται ότι ικανοποιούνται σε ποσοστό 65% συν ό,τι απομένει από το 25% των γενικώς προνομιούχων πιστωτών.

Στην προκειμένη περίπτωση το 65% αντιστοιχεί σε 91,4 εκατ. ευρώ και το υπολειπόμενο σε 29,930 εκατ. ευρώ, οπότε οι ενέγγυοι πιστωτές θα ικανοποιηθούν κατά 93,46% λαμβάνοντας 118,39 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα προκύπτει με τους πιστωτές που δεν έχουν προσημειώσεις και είναι οι περισσότεροι (πάνω από 1 δισ. ευρώ).

Αυτοί σε περίπτωση πτώχευσης θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 10% επί του πλειστηριάσματος, ήτοι θα λάβουν 13,6 εκατ. ευρώ και άλλα 42 εκατ. ευρώ από το 30% των μη προσημειωμένων στοιχείων. Στην πράξη θα αποζημιωθούν με μόλις το 5,09% των συνολικών τους απαιτήσεων.

Η εξυγίανση

Η πρόταση για υπαγωγή στο άρθρο 99 προβλέπει την προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρείας υπό τη σημερινή ιδιοκτησία της οικογένειας Μαρινόπουλου, η οποία πάντως βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των προμηθευτών και πιστωτών όσο και της κυβέρνησης για τον ρόλο που έχει παίξει στην απαξίωση της αλυσίδας.

Η «Μαρινόπουλος» υποστηρίζει ότι αν της δοθούν ο χρόνος και η ασφάλεια να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με τους πιστωτές της, οι προϋποθέσεις να διασωθεί και να αποπληρώσει τις οφειλές είναι πολύ πιο σημαντικές.

Επί της ουσίας η εταιρεία δεν κατέθεσε χθες κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά ένα ευχολόγιο και μια εκτίμηση για τη μελλοντική πορεία της, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος της θα αυξηθεί από το 1,27 δισ. ευρώ φέτος στο 1,76 δισ. ευρώ στο τέλος της 15ετίας, τα λειτουργικά της κέρδη από ζημιές 13 εκατ. ευρώ θα μετασχηματιστούν σε ετήσια κέρδη 184 εκατ. ευρώ το 2031 και τα αποτελέσματα προ φόρων από ζημιές 60 εκατ. ευρώ στην πρώτη χρήση της εξυγίανσης θα γίνουν κέρδη 152 εκατ. ευρώ στο τέλος της 15ετίας.

Συνολικά ο όμιλος προβλέπεται ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κέρδη άνω του 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2031 και έσοδα άνω των 23 δισ. ευρώ…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η...
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» για να καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες και τους προμηθευτές της μέσα στις επόμενες 80 μέρες και να αποφύγει την απαξίωση στο διάστημα...
Επιστροφή στην κανονικότητα επιδιώκει η «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνητικές επιδόσεις στις εξαγωγές
Με μείωση 5% αναμένεται να κλείσει το 2015 για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς από τη μια η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγόμενων πετρελαιοειδών και από την άλλη οι επιπτώσεις των capital controls, ιδιαίτερα...
Αρνητικές επιδόσεις στις εξαγωγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λύση για εισαγωγές ζητά η αγορά
Λύσεις για να αποσφραγιστεί η κλειστή από την τραπεζική αργία δίοδος των εισαγωγών, πριν αρχίσουν να δημιουργούνται προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, αναζητούν επιχειρηματίες και φορείς, σε συνεργασία με...
Λύση για εισαγωγές ζητά η αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα πολλαπλασιαστούν τα «κόκκινα» δάνεια
Δεν έχουν ακόμη πιάσει... ταβάνι τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες επισημαίνει στην ενδιάμεση έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, προειδοποιώντας ότι το μπαλόνι θα συνεχίσει να...
Θα πολλαπλασιαστούν τα «κόκκινα» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας