Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης

Η αλυσίδα με τα περίπου 482 εναπομείναντα καταστήματα Carrefour-Carrefour Μαρινόπουλος και τους 11.000 εργαζόμενους χρωστά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης

  • A-
  • A+

Στοίχημα δισεκατομμυρίων για κυβέρνηση, τράπεζες και προμηθευτές αποτελεί η «διάσωση» της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, που απειλεί να εξελιχθεί σε Lehman Brothers του ελληνικού λιανεμπορίου.

Η αλυσίδα με τα περίπου 482 εναπομείναντα καταστήματα Carrefour-Carrefour Μαρινόπουλος και τους 11.000 εργαζόμενους χρωστά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα ο φόβος να σκάσει το κανόνι εφόσον οι πιστωτές στραφούν μαζικά εναντίον της να έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις πλευρές.

Σενάρια επί σεναρίων για διακανονισμούς, κουρέματα και σχέδια εξαγοράς των δραστηριοτήτων της βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

Η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν θα ήθελε να δει μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις να σκάει στα χέρια της, εξ ου και πιέζει για «βιώσιμες» λύσεις, ενώ φέρεται να κινείται και προς την κατεύθυνση διερεύνησης του ρόλου της οικογένειας Μαρινόπουλου στο πώς έφτασε κοντά στη χρεοκοπία η φερώνυμη αλυσίδα.

Επίσης πολλοί από τους χιλιάδες των προμηθευτών στους οποίους οφείλονται πάνω από 500 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν με αλυσίδα χρεοκοπιών αν χάσουν τα λεφτά τους, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται επίσης σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.

Ως πιθανότερη λύση προκειμένου να αποτραπεί μια χρεοκοπία με ανυπολόγιστους κλυδωνισμούς στην αγορά είναι αυτή της συμφωνίας των πιστωτών επί ενός σχεδίου εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ταχείες διαδικασίες εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών.

Το τίμημα

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης βρίσκονται υπό συζήτηση η διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου στο οποίο οφείλονται πάνω από 170 εκατ. ευρώ, το κούρεμα σημαντικού μέρους των τραπεζικών δανείων που φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ αλλά και η νέα αναχρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες, ενώ βαρύ τίμημα θα κληθούν σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν οι προμηθευτές των οποίων επίσης οι οφειλές θα κουρευτούν σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 40-50%.

Το ίδιο σχέδιο δεν αποκλείεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τον τεμαχισμό της εταιρείας, το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων και την πώληση μεγάλου μέρους των ιδιόκτητων περιουσιακών στοιχείων της (διαθέτει 353 ιδιόκτητα καταστήματα, ενώ άλλα 129 είναι franchise) σε άλλον ή άλλους παίκτες της αγοράς των σούπερ μάρκετ.

Το σενάριο να αναλάβει μετά το σχέδιο εξυγίανσης εξ ολοκλήρου η Σκλαβενίτης το δίκτυο της Μαρινόπουλος και όχι μόνο τα 33 υπερκαταστήματα, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία που πάγωσε, βρίσκεται στο τραπέζι.

Δεν είναι βέβαιο ωστόσο αν θα γίνει αποδεκτό υπό τον κίνδυνο να μετατραπεί και η Σκλαβενίτης μεσοπρόθεσμα σε προβληματικό όμιλο, αν και οι πιέσεις που ασκούνται αυτή την περίοδο από τράπεζες και συγκεκριμένους προμηθευτές φαίνεται να έχουν ως επίκεντρο τη διαμόρφωση ευνοϊκής λύσης που θα πείσει τον όμιλο Σκλαβενίτη να αναλάβει το ρίσκο.

Δύο είναι τα σημεία-κλειδιά, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για να διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία: το ένα είναι να συναινέσει σε σχέδιο εξυγίανσης μια συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις επί ακινήτων της Μαρινόπουλος ενώ έχει ενεχυριάσει τις μετοχές της φαρμακευτικής ΦΑΜΑΡ της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Το δεύτερο είναι να πιεστεί η οικογένεια Μαρινόπουλου να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, ενώ υπό συζήτηση είναι και η συμμετοχή της οικογένειας στο μελλοντικό επιχειρηματικό σχήμα που πιθανόν να δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση δεν θα είναι καθόλου ανώδυνη, καθώς δύσκολα θα αποφευχθεί η μείωση προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις) τα χρέη τους και να κουρέψουν πρόστιμα και πανωτόκια του Δημοσίου δίνει σε χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο...
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον ο όμιλος Σκλαβενίτη για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υφίσταται στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές περιμένουν ότι από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η...
Μάχη με τον χρόνο και τα άδεια ταμεία για το deal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές
«Kούρεμα» πρωτοφανών διαστάσεων που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα χρηματοδότηση περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Από τη στιγμή...
Αγώνας δρόμου για να υπογράψουν οι πιστωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας