• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  63%

«Η περίοδος Βαρουφάκη κόστισε περισσότερο από 100 δισ. στην Ελλάδα»

EUROKINISSI

Αιχμές Ρέγκλινγκ κατά Βαρουφάκη

 • A-
 • A+

Με τον πρώην υπουργό Οικονομικών τα έβαλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για εκείνη την περίοδο διαπραγμάτευσης και τονίζοντας ότι κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, τα βρήκε όλα... ρόδινα όσον αφορά το ρόλο του ESM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ και επέρριψε ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Για τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, βέβαια, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν είπε παρά μερικά μισόλογα...

Ερωτηθείς σχετικά για το πόσο κόστισε στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM απάντησε μεν ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να υπολογιστεί προσθέτοντας ότι «Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει  περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο».

Εξήγησε, ακόμη, ότι «η αλλαγή των κυβερνήσεων είναι κάτι κανονικό στις δημοκρατίες, αλλά σαφώς εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση -και ειδικά τον τότε υπουργό οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τα πράγματα χάλασαν, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας». 
Πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ όταν ρωτήθηκε για το ποιος επέβαλε τα μέτρα της αύξησης των φόρων στην Ελλάδα επέλεξε να... σφυρίξει αδιάφορα σημειώνοντας «δε χρειάζεται να κατηγορηθεί κάποιος».

Αναφορικά με το ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το Ταμείο έχει διαφορετική άποψη για τη συμφωνία και τα πλεονάσματα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ελληνική περίπτωση.

«Το ΔΝΤ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στο καταστατικό του, είναι λογικό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι το καταστατικό του ΔΝΤ είναι μεν πολύ καλό και έχει αποδειχθεί σε πολλές χώρες, όμως δεν ανταποκρίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο γι αυτήν την περίπτωση. Γιατί οι δικοί μας θεσμοί παρέχουν χρηματοδότηση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι έκανε το ΔΝΤ. Συνήθως το ΔΝΤ έχει να κάνει με ιδιώτες πιστωτές που θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους από μία χώρα το συντομότερο δυνατό αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτές οι χώρες όμως δεν έχουν άλλη επίσημη πηγή χρηματοδότησης. Εδώ στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Εμείς σήμερα έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας το μισό ελληνικό χρέος. Είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές στον κόσμο. Δίνουμε χρήματα με προνομιακούς όρους, τα επιτόκια σήμερα είναι κάτω του 1%. Θα είμαστε εδώ για πολλά χρόνια και για αυτό η κανονική λειτουργία του ΔΝΤ εκτός Ευρώπης, ότι δηλαδή πρέπει πολύ γρήγορα να επιτυγχάνεται βιωσιμότητα του χρέους δε χρειάζεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία δέσμευση από την Ευρώπη να βοηθά την Ελλάδα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτή η δέσμευση έγινε το Μάιο,  υπήρχε ήδη και αυτό αξίζει πολλά. Γιατί σημαίνει πώς όλη αυτήν την χρονική περίοδο, που είναι δύσκολο να έχεις σιγουριά γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει μία δέσμευση για ευελιξία. Θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τους φορολογούμενους στη βόρεια Ευρώπη» συμπλήρωσε. 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η συνεχής ενοχή της τρόικας τους κάνει να αφρίζουν»
«Εμείς απαντάμε πως όταν χτυπούν τον Βαρουφάκη χτυπούν τον ελληνικό λαό που δεν επέλεξε τους εξευτελισμένους δικούς τους», σημειώνει το ΜέΡΑ25 με αφορμή τις νέες κατηγορίες σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη για τον...
«Η συνεχής ενοχή της τρόικας τους κάνει να αφρίζουν»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα πιάσουμε τους στόχους, δεν θα εφαρμοστεί ο "κόφτης"»
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στην ΕΡΤ για την αξιολόγηση, τα capital controls, τις διαπραγματεύσεις και το ΔΝΤ .Τι είπε για τον «κόφτη» αλλά και για το κόστος της διαπραγμάτευσης...
«Θα πιάσουμε τους στόχους, δεν θα εφαρμοστεί ο "κόφτης"»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διορία» έως την Παρασκευή για 13 προαπαιτούμενα
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών. Αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά πώλησης «κόκκινων»« δανείων έβαλε χθες «στο τραπέζι» ο Γιώργος...
«Διορία» έως την Παρασκευή για 13 προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαρδούβελης: Υπογραφή της παράτασης σημαίνει υπογραφή του μνημονίου
Στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης και της νέας, αλλά και το περιεχόμενο του email που είχε στείλει αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως «τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση του...
Χαρδούβελης: Υπογραφή της παράτασης σημαίνει υπογραφή του μνημονίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάσεις σε 20 προαπαιτούμενα για την παγωμένη δόση των 750 εκατ.
Η αντιπροσωπεία των θεσμών θα φτάσει στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου για να αποτιμήσει τη λίστα με τις εκκρεμότητες και να «τρέξει» παράλληλα τον πρώτο μεταπρογραμματικό έλεγχο.
Εξετάσεις σε 20 προαπαιτούμενα για την παγωμένη δόση των 750 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 20 Αυγούστου το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία
Παραμένουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις ● Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε, δηλαδή το 2059.
Στις 20 Αυγούστου το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας